ایران تا پایان سال قادر به ساخت گوشی تلفن‌همراه نیست

گروه کامپیوتر- ابتدای هفته جاری تعرفه واردات گوشی تلفن‌همراه برای مدت چهارسال از سوی دولت تعیین و ابلاغ شد و این در حالی است که تعرفه واردات گوشی کامل ۶۰درصد تعیین شده و تنها تعرفه SKD و CKD به ترتیب ۳۰ و ۴۰درصد کاهش پیدا کرده است. به گفته کارشناسان کاهش تعرفه قطعات و اجزای گوشی به منظور حمایت از تولید داخلی صورت گرفته و تعرفه واردات گوشی کامل تغییری نکرده است که در صورت عدم تولید گوشی در داخل کشور به‌رغم کاهش تعرفه‌های مونتاژ SKD و CKD، مصرف‌کنندگان متضرر

خواهند شد.

به گفته صادق‌زاده رییس کمیته مخابرات مجلس، کاهش تعرفه‌های SKD و CKD و افزایش تدریجی آن طی چهار سال آینده حرکتی مثبت ارزیابی می‌شود و در جهت حمایت از تولید داخل است، اما اگر چنین هدفی عملیاتی نشود و تولید گوشی در داخل کشور متناسب با فناوری روز دنیا و به صورت متنوع صورت نگیرد علاوه بر ضرر مصرف‌کننده، مبادی قاچاق نیز تقویت می‌شوند.

به گفته وی، شرکت‌های داخلی تا پایان سال قادر به تولید گوشی موبایل با توجه به گوشی‌های موجود در بازار نیستند و بعید به نظر می‌رسد بتوانند با فناوری روز دنیا و تنوع موجود توان رقابت داشته باشند.

وی افزود: دولت به منظور حمایت از تولید داخل واقع‌‌نگری نکرده است، زیرا با توجه به تجربه صاایران که نتوانست در تولید گوشی با شرکت‌های خارجی رقابت کند هم‌اکنون نیز تولید گوشی در داخل کشور دورنمای شفافی ندارد.

وی افزود: تعرفه واردات گوشی کامل ۶۰درصد است که در صورت عدم تولید ۶میلیون گوشی تلفن‌همراه تا پایان سال، مصرف‌کننده مجبور به خرید گوشی وارداتی با تعرفه ۶۰درصد است که موجب ضرر مصرف‌کننده می‌شود.

صادق‌زاده در ادامه گفت: طبق آمارها تا پایان سال تقاضای خرید ۱۰میلیون گوشی تلفن‌همراه در کشور پیش‌بینی شده است که در صورت عدم تولید ۶میلیون گوشی توسط شرکت‌های داخلی متعهد به تولید طی سه ماه آینده، مصرف‌کننده مجبور به خرید گوشی با تعرفه ۶۰درصدی است.

این در حالی است که مدیرعامل کنسرسیوم سروش رسانه و شهرک‌های هوشمند در گفت‌وگو با ایرنا، گفته است: هنوز برنامه مشخصی برای تولید گوشی تلفن‌همراه در کشور نداریم.

براساس برنامه‌ریزی اولیه، هر یک از سه شرکت تولیدکننده گوشی تلفن‌همراه ‌باید تا پایان امسال ۲میلیون گوشی تولید کنند.

تاخیر در کاهش تعرفه‌های واردات قطعات گوشی و تاخیر در ثبت شماره سریال گوشی‌ها توسط وزارت ارتباطات از جمله دلایلی است که ارائه برنامه مشخص برای تولید گوشی تلفن‌همراه توسط این شرکت را با تاخیر روبه‌رو کرده است.

«محمد مرزبان‌راد» گفت: قبلا تعرفه جداگانه برای قطعات منفصل (SKD قطعات بزرگ) و (CKD قطعات کوچک گوشی تلفن‌همراه) تعریف نشده بود، اما اکنون دارای تعرفه جداگانه‌ای شده است.

وی تصریح کرد، اکنون تعرفه تعریف شده برای قطعات SKD،ا۳۰ درصد و قطعات CKD، ا۴درصد شده است.

مونتاژ قطعات در گوشی‌های همراه (موبایل) عمدتا به دو صورت انجام می‌شود. در روش CKD، قطعات به صورت کاملا مجزا وارد می‌شوند و در جایی جداگانه به یکدیگر می‌پیوندند که این روش مستلزم صرف هزینه و سرمایه‌گذاری بسیار زیادی است.

ولی مونتاژ در شیوه SKD، قطعات در ابعاد بزرگ‌تر بوده و طبیعتا مونتاژ آنها وقت و هزینه کمتری را می‌طلبد.

وی بیان داشت شرکت «نیمه‌ هادی عماد» و کنسرسیوم «سروش رسانه و شهرک‌های هوشمند» با نوکیا تفاهمنامه‌ای برای تولید گوشی تلفن‌همراه امضا کرده است که قرار است تا قطعی شدن وضعیت تعرفه‌ها و موارد دیگر بررسی‌های لازم در این زمینه انجام شود.

روند تولید گوشی تلفن‌همراه در تفاهمنامه‌ای که بین وزارت صنایع و این سه شرکت («کنسرسیوم سروش رسانه و شهرک‌های هوشمند»، «کارخانه‌های مخابراتی ایران» و «نیمه هادی عماد») به امضا رسید، به این‌گونه است که طی مدت زمان مشخصی خط تولید اول به صورت SKD و سپس CKD راه‌اندازی شود و بعد به مرحله تولید برسد.