در حالی که میانگین جهانی هزینه تعمیر و نگهداری هر واگن ۵‌درصد قیمت آن است، این میزان در ایران حدود ۳درصد است که این امر باعث می‌‏شود ناوگان حمل و نقل ریلی کشور زودتر فرسوده شود. به گزارش ایلنا، رحمت‌‏‌ا... پوربابایی، رییس هیات‌مدیره انجمن پیمانکاران ادوات ریلی، افزود: در حال حاضر ۹۰ تا ۹۵‌درصد از تعمیر و نگهداری واگن‌‏های باری و ۴۰ تا ۵۰‌درصد از تعمیر و نگهداری واگن‌‏های مسافری در ایران صورت می‌‏گیرد، اما میزان وابستگی ما به خارج از کشور در بخش تعمیر و نگهداری لوکوموتیو همچنان بالا است.

وی با اشاره به رشد دو برابری ناوگان ریلی تا پنج سال آینده، افزود: این امر ضرورت حمایت از شرکت‌‏های تعمیر و نگهداری را افزایش می‌‏دهد. در حالی که هم اکنون بیشتر شرکت‌‏های تعمیر و نگهداری به صورت جزیره‌‏ای فعالیت می‌‏کنند و به صورت کوتاه مدت و قراردادهای یک‌‏ساله امکانات راه‌آهن را برای اجرای تعمیر و نگهداری از ناوگان ریلی در اختیار می‌‏گیرند.پوربابایی، بیان‌‏کرد: این امر موجب می‌‏شود که شرکت‌‏های خصوصی هیچ یک اقدام به سرمایه‌‏گذاری نکرده و نیروهای خود را در این زمینه آموزش ندهند. همچنین، راه‌آهن به جای واگذاری مراکز تعمیراتی خود به شرکت‌‏‌‏های خصوصی می‌‏تواند این کار را به انجمن واگذار کند، چرا که انجمن کمیته‌‏ای دارد که می‌‏تواند به تعریف مشخصات و استانداردهای تعمیر و نگهداری واگن‌‏ها بپردازد.وی با بیان این که تعمیر و نگهداری واگن‌‏ها تنها پنج تا ۷‌درصد سود برای شرکت‌‏ها به همراه دارد، گفت: این در حالی است که سازمان امور مالیاتی برای این شرکت‌‏ها ۲۰‌درصد، مالیات تعیین می‌‏کند.

پوربابایی، با اشاره به این که در حال حاضر تمامی تسهیلات بانکی به توسعه ناوگان تعلق می‌‏گیرد، نه تعمیر و نگهداری آن، بیان‌‏کرد: با ادامه روند فعلی و بی‌‏توجهی به بخش تعمیر و نگهداری واگن‌‏ها، آینده خوبی برای این بخش نمی‌‏توان متصور شد.