آیا تاکنون پیش آمده است که فردی با شما تماس بگیرد و ادعا کند که از شماره تلفن‌همراهتان برای این فرد پیام کوتاهی ارسال یا با وی تماس گرفته شده است؟ مطمئنا جواب برخی از مشترکان تلفن‌همراه به این سوال مثبت است و این پاسخ نیز خبر از سودجویی‌های جدیدی در جامعه می‌دهد که تحت عنوان «کپی سیم‌کارت» در حال انجام است. بنا به گزارش‌های مردمی، در چند سال گذشته موارد متعددی از کپی کردن سیم‌کارت تلفن‌همراه مشاهده شده است به طوری که برخی از سودجویان با استفاده از دستگاه‌ها و روش‌های خاص به‌استخراج اطلاعات‌امنیتی و کلیدی سیم‌کارت‌ها پرداخته و به شماره تلفن آنها دست پیدا می‌کنند.

به این ترتیب، این ‌افراد سودجو می‌توانند با استفاده از سیم‌کارت کپی شده و شماره تلفن موردنظر با دیگران تماس بگیرند بدون‌ آنکه صاحب اصلی سیم‌کارت متوجه این تخلف شود. البته زمانی این امر مشخص می‌شود که هزینه قبض ماهانه مشترک تلفن‌همراه بیشتر از مقدار مورد استفاده وی باشد و مشترک‌، متوجه سوء‌استفاده فرد یا افراد دیگری از شماره سیم‌کارت خود شود. کارشناس ارشد مخابرات درباره چگونگی کپی سیم‌کارت تلفن‌همراه به ایرنا، گفت: زمانی که یک موبایل در شبکه روشن می‌شود اتفاقات متعددی برای ورود به این شبکه جریان می‌یابد، از جمله اینکه چندین کد و شماره مشخص به صورت رمز به مرکز ارسال می‌شود.

«بابک نیکفال» این رمزها را شامل شماره مشخصه سیم‌کارت و شماره سریال دستگاه تلفن‌همراه عنوان کرد و افزود: مرکز شبکه ارتباطات سیار (MSC) با دریافت این کدها، ابتدا شماره سیم‌کارت را با شماره‌های موجود خود مقایسه و در صورت موجود بودن این شماره، از آن به‌عنوان دستگاه روشن ثبت‌نام می‌کند. وی یادآور شد: قبل از صدور اجازه‌ ورود به شبکه و ثبت نام، شماره‌های مشخصه با لیستی به نام «لیست سیاه» (Black List) مقایسه و در صورت وجود نداشتن در این لیست، جهت ورود به شبکه مجاز می‌شود.

به گفته وی، «لیست سیاه» شامل سیم‌کارت‌ها و یا شماره سریال دستگاه‌های تلفن‌همراه غیرمجاز و متخلف است. نیکفال ادامه داد: از هشت سال پیش، دستگاه‌هایی وارد بازار شد که با کپی اطلاعات سیم‌کارت و ارسال آن به شبکه، سیم‌کارت را شبیه‌سازی یا به عبارتی جعل می‌کند. این کارشناس گفت: این دستگاه‌ها به دو صورت کار می‌کنند: در روش اول سیم‌کارت در داخل دستگاه قرار می‌گیرد و از آن کپی می‌شود و در روش دوم دستگاه خاصی به‌صورت بی‌سیم، اطلاعات موبایل‌های روشن را شکار‌، رمزگشایی و در خود ذخیره می‌کند. نیکفال تصریح کرد: در هر دو روش، صورتحساب مکالمات تلفنی به نام دارنده سیم‌کارت اصلی ارسال می‌شود. وی بیان داشت: در پلیس آمریکا (FBI) بخشی‌مخصوص ردیابی این‌گونه افراد تاسیس شده‌است که در صورت شناسایی شماره مشخصه یک سیم‌کارت در دو نقطه مختلف، با صاحب اصلی سیم‌کارت تماس گرفته می‌شود و صاحب سیم‌کارت جعلی را ردیابی و دستگیر می‌کنند. نیکفال گفت: برای جلوگیری از چنین سودجویی‌هایی توصیه می‌شود در محل‌های پررفت‌‌و‌آمد از روشن یا خاموش کردن غیرضروری دستگاه تلفن‌همراه پرهیز کنید و سیم‌کارت خود را به سادگی در اختیار افراد مشکوک قرار ندهید.

یک کارشناس ارتباطات سیار که خواست نامش اعلام نشود نیز با اشاره به ورود دستگاه‌های موسوم به «سیم‌کارتخوان» به ایران گفت: این دستگاه‌های خاص که اغلب چینی یا ژاپنی است، با شناسایی و رمزگشایی اطلاعات کلیدی و منحصر به فرد سیم‌کارت (KI)، آن را روی یک سیم‌کارت خام کپی می‌کند. به گفته وی، هر نوع سیم‌کارتی در این دستگاه‌ها قابل کپی کردن است. این‌کارشناس تصریح کرد: اطلاعات کافی در دسترس نیست که آیا تجهیزات و شبکه ارتباطات سیار کشور می‌تواند به شناسایی سیم‌کارت‌های کپی شده بپردازد یا خیر. وی با اشاره به ‌اینکه کپی کردن سیم‌کارت در کشور ما از سه سال پیش تاکنون رخ داده است، افزود: سیستمی در مرکز شبکه ما وجود دارد که به محض استفاده افراد سودجو از سیم‌کارت‌های کپی شده، آن را شناسایی می‌کند. وی ادامه داد: پس از شناسایی شماره تلفن‌همراه سیم‌کارت کپی شده، ما اعتبار سیم‌کارت مشترک اصلی را قطع می‌کنیم تا مشترک اصلی با مراجعه به شرکت ارتباطات سیار، سیم‌کارت جدیدی دریافت کند.