نتایج گزارش‌های ماهانه مرکز مطالعات جهانی انرژی نشان می‌دهد که عربستان سعودی تنها عضو سازمان کشور‌های صادرکننده نفت (اوپک) است که به کاهش مورد تعهد خود کاملا پایبند بوده است. به گزارش ایسنا، ۱۱ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست روز جمعه ۲۸ مهر ماه اعلام کردند که در پایان نشست خود در دوحه ـ پایتخت قطر ـ تصمیم گرفته‌اند که با هدف جلوگیری از تداوم کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، تولید نفت‌خام این سازمان را به میزان یک‌میلیون و ۲۰۰هزار بشکه در روز کاهش دهند، ولی این اقدام با واکنش چندانی از سوی بازار مواجه نشد و حتی چند هفته پس از این اقدام بهای نفت در بازارهای جهانی به پایین‌ترین میزان در ۱۷ ماه اخیر سقوط کرد.

ولی براساس گزارش مرکز مطالعات جهانی انرژی، تنها نشانه‌های تعهد کامل به کاهش تولید از سوی عربستان سعودی مشاهده شده است.

عربستان از چندی پیش نیز اعلام کرده بود که با توجه به کاهش تقاضای جهانی انرژی، میزان تولید نفت برخی از میادین خود را کاهش خواهد داد.

این گزارش با این حال هشدار می‌دهد که در حالی که عربستان مایل است که به تلاش برای ایجاد توازن در بازار ادامه دهد، زمانی فرا خواهد رسید که غول نفتی اوپک قادر نخواهد بود که به تنهایی برای کاهش قیمت‌ها تلاش کند.

به گفته این مرکز، ۱۱ کشور عضو اوپک در سه ماهه چهارم سال نسبت به تولید روزانه ۲۹میلیون و ۶۰۰هزار بشکه نفت اقدام می‌کنند و این در حالی است که این میزان تنها ۲۰۰هزار بشکه پایین‌تر از سه ماه سوم سال است.

در حالی‌که بهای نفت‌خام در سال جاری به شدت نوسان داشته و تحت تاثیر تنش‌های ژئوپولتیک و مشکلات تولید بوده است، تحلیلگران معتقدند که حتی با راه‌اندازی خطوط تولید جدید نفت، انتظار نمی‌رود که بهای نفت در آینده نزدیک به رکوردی که سه ماه پیش به جا گذاشته بود نزدیک شود، ولی باید تصدیق کرد که کاهش ۲۲ دلاری قیمت هر بشکه نفت از زمان رسیدن قیمت‌ها به رکوردهای بی‌سابقه در ماه آگوست موجبات نگرانی تولیدکنندگان از تداوم تولید بالاتر از تقاضا و با قیمت‌های پایین را فراهم می‌آورد.

تصمیم اوپک در ماه گذشته درحالی اتخاذ شد که این نخستین بار طی دو سال گذشته بود که سازمان اوپک با کاهش تولید گروهی موافقت می‌کرد و آخرین بار این سازمان در سال ۲۰۰۴ و هنگامی که بهای نفت معادل ۴۰ دلار در هر بشکه بود، حجم تولیدش را کاهش داده‌ بود.

این مقدار کاهش که در نشست اضطراری اوپک در قطر مورد توافق قرار گرفته بود، تولید واقعی روزانه اوپک را به ۲۶میلیون و ۳۰۰هزار بشکه در روز می‌رساند که باید از روز اول نوامبر اجرا می‌شد.