گرامیداشت نیایش و آب در همایش آیین‌های ایرانی

همایش آیین‌های ایرانی نیایش و آب، با سخنرانی معاون وزیر نیرو در امور آب دیروز در دانشگاه تهران شروع به کار کرد. به گزارش شبکه خبری آب ایران، در این همایش دو روزه جایگاه آب در فرهنگ ملی و مذهبی ایران، نیایش خداوند در ارتباط با آب در باورهای اقوام مختلف، سیر تحول آیین‌های مربوط به آب در گذر زمان، نیایشگاه‌ها و آیین‌های ایرانی و تاثیر آن بر تحولات اجتماعی، مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

دکتر رسول زرگر، معاون وزیر نیرو در امور آب، در افتتاحیه این همایش، واژه آب را در کنار واژه‌های خدا، عشق و زندگی، دارای قدمتی به طول تاریخ دانست و گفت: آب از سویی جلوه تقدیس، آرامش و عاملی برای ارتباط انسان‌ها و کشور‌ها است و از سوی دیگر جداکننده سرزمین‌ها است و گاهی به شکل سیل و توفان، نقش مخرب دارد.

وی در ادامه گفت: چاه‌ها، آب‌بندها، قنات‌ها و سدها، جلوه‌های مادی و مفهومی آب هستند و باران خواهی و طلب پاکی از باران، از جلوه‌های معنوی مفهوم آب هستند که در اعصار، فرهنگ‌ها و اکثر تمدن‌های قدیم و جدید، به صورت آداب و رسوم متنوع وجود دارند.

معاون وزیر نیرو در امور آب با اشاره به شرایط اقلیمی ایران و قرار گرفتن ۸۵درصد از وسعت سرزمین ایران در منطقه خشک، نیمه خشک و فراخشک، گفت: کم آبی همیشه ایرانیان را رنج می‌داده است.

ولی این مردم هوشمند برای غلبه بر بی‌آبی و خشکسالی، در کنار دعا و نیایش و مراسم معنوی، تاسیسات آبی همچون قنات، بند و سد را به بهترین شکل در طول تاریخ ساخته‌اند.

دکتر زرگر با اشاره به تاسیساتی مثل قنات گناباد، بندامیر در فارس و سد کبار قم که هر کدام قدمتی چند صد ساله دارند، گفت: احداث سدهای بزرگی چون کرخه، کارون ۳، جگین و طالقان نیز ادامه همان تفکر است.

در ادامه این همایش مهندس سجادپور، معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز آب را بنیاد تمدن دانست و گفت: از آنجایی که آب میراث معنوی و طبیعی ما نیز هست، نیازمند تقویت نگاه پژوهشی به آب هستیم.

همچنین آیت‌ا... عمید زنجانی رییس دانشگاه تهران نیز در افتتاحیه این همایش سخنرانی کرد و جلوه‌هایی از جایگاه آب در فرهنگ ملی و مذهبی ایران را برشمرد.

همایش دو روزه آیین‌های ایرانی نیایش و آب تا عصر دوشنبه ۲۲ آبان‌ماه در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران ادامه داشته و ۱۹ سخنرانی و مقاله در آن ارائه خواهد شد.