رییسجمهوری در سومین کنفرانس مدیریت ترافیک:
هزینه سوخت، ۵/۲ برابر سرمایهگذاری در آموزش و پرورش است
رییسجمهوری با اشاره به اهمیت این مدیریت، تاکید کرد که دو مقوله آموزش و حضور پلیس در جادهها در عرصه مدیریت ترافیک تاثیرگذار خواهد بود. به گزارش «ایسنا» دکتر محمود احمدینژاد در سومین کنفرانس منطقهای مدیریت ترافیک گفت: امروز مدیریت جابهجایی و ترافیک جزو پیچیدهترین و گستردهترین مدیریتها در عرصه جهانی است. وی با بیان اینکه مدیریت ترافیک ویژگیهای تقریبا منحصر به فرد خود را دارد، ادامه داد: یکی از ویژگیهای مدیریت ترافیک، استمرار آن است. هیچگاه مدیریت ترافیک متوقف نمیشود، چرا که جابهجایی متوقف نمیشود. وی یکی دیگر از ویژگیهای مدیریت ترافیک را تحول دائم دانست و دلیل آن را تحول و جابهجایی عوامل و دستاندرکاران آن عنوان کرد. احمدینژاد در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت شهری، گفت: مدیریت ترافیک باید مدیریتی کلاننگر و جزیینگر باشد، یعنی همه در کنار هم مورد ملاحظه قرار بگیرند. مدیریت ترافیک از جمله مدیریتهایی است که تمام بخشهای جامعه را در بر میگیرد و همه درگیر آن هستند. وی با اشاره به گسترش ارتباطات در تهران و شهرستانها، گفت: مثلا در بیست سال قبل در تهران سرانه سفر روزانه زیر یک سفر بود، ولی اکنون با آنکه وسایل الکترونیکی گسترش پیدا کرده، سرانه سفر به حدود ۷/۱ رسیده و حتی از آن نیز عبور کرده است. رییسجمهوری در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه ما باید تسهیلات حمل و نقل عمومی را افزایش داده و جادهها را ایمن کنیم، گفت: ما باید از سیستمهای جدید در این ارتباط استفاده و در نوع و وسایل جابهجایی تغییراتی را ایجاد کنیم به نحوی که ایمنی بیشتر و آلودگی کمتر باشد. احمدینژاد خاطرنشان کرد: در تهران کمتر از ۳۰درصد جابهجاییها به وسیله وسایل عمومی به غیر از تاکسی مانند مترو، اتوبوس و مینی بوس صورت میگیرد و با توجه به این آمار ما باید حمل و نقل عمومی را گسترش داده و اتوبوس و قطار شهری بیشتری جایگزین کنیم، البته در این راستا برنامهریزیهایی شده و امید است که این برنامهها هرچه زودتر اجرایی شود.
احمدینژاد اضافه کرد: ما باید سوخت را نیز در جهت کاهش آلودگیها عوض کنیم.
رییسجمهوری در ادامه با اشاره به اهمیت امر آموزش در مدیریت ترافیک و کاهش ترافیک و حوادث ناشی از آن، گفت: برخلاف آنکه خیلیها تصور میکنند اثرات آموزش در درازمدت است، معتقدم که اثرات آموزش در بخش راهنمایی و رانندگی در کوتاهمدت جواب میدهد و ما باید سعی کنیم این آموزش را به وسیله وسایل ارتباط جمعی گسترش دهیم. وی ادامه داد: مثلا خیلی از مردم با مکانیزم رفتار خودرو آشنا نیستند، باید این امر آموزش داده شود، یا اینکه مثلا به صورت مستمر به کسانی که گواهی رانندگی گرفتند به طور مداوم آموزش داده شود و مثلا بگوییم هر ۵ سال یک بار رانندگان باید آموزش ببینند. احمدینژاد گفت: مدیریت ترافیک دارای تاثیرات اقتصادی نیز هست. وی افزود: در حال حاضر پولی که مثلا برای جابهجایی میدهیم معادل کل بودجه آموزش و پرورش است یا پولی که برای سوخت داده میشود ۵/۲برابر پولی است که برای سرمایهگذاری در آموزش و پرورش استفاده میشود. احمدینژاد گفت: ما با استفاده از مدیریت ترافیک میتوانیم هزینههای انسانی را نیز کاهش دهیم. رییسجمهوری در ادامه به اهمیت حضور پلیس در جادهها و نقش آن در مدیریت ترافیک اشاره کرد و گفت: پلیس میتواند به شدت ایمنی را افزایش داده و ما اگر در حال حاضر در ارتباط با کاهش حوادث توفیقی پیدا کردهایم به خاطر حضور پلیس است. وی ادامه داد: پلیس در کنترل رفتار انسانها در هنگام رانندگی بسیار تاثیرگذار است، وقتی انسان به لحاظ روانی احساس میکند که بر روی آن نظارتی صورت میگیرد، رفتار خود را اصلاح میکند و اگر پلیس حضوری پررنگ و با برنامه در جادهها داشته باشد، این خود منجر به کنترل رفتار انسان میشود. احمدینژاد در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: برخی فکر میکنند که ما باید مسائلمان در این امور مانند فلان کشور غربی باشد، در صورتی که این طور نیست. ما باید از تجربیات آنها در عرصه مدیریت ترافیک استفاده کنیم و از راهکارهای جدی در این زمینه بهرهمند شوند، چراکه مردم هر ملتی خصوصیات ویژه خود را دارند.
احمدینژاد گفت: ما باید حضور پلیس را در کل کشور تقویت کنیم. وی در ادامه از خدمات فرمانده نیروی انتظامی و مسوولان راهنمایی و رانندگی تشکر کرد و گفت: من در پایان یک خواهش از مردم ایران دارم، مردم به قوانین احترام بگذارند و با توجه به رعایت قوانین و حفظ آرامش در جادهها رانندگی کنند. هنگام رانندگی حوصله کنند و به فکر سلامت خود و دیگر مردم باشند. خود مردم اگر قوانین را رعایت کنند این امر در کاهش حوادث بسیار تاثیرگذار خواهد بود. رییس جمهور گفت: امیدوارم بار دیگر ما دور هم جمع شویم و سردار رویانیان رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی به ما گزارش دهد که مثلا تلفات ما در رانندگی از ۲۷هزار نفر از سال ۸۴ به زیر ۲۰هزار نفر رسیده است. احمدینژاد در بخش دیگری از صحبتهای خود، گفت: آمار تصادفات در کشور ما در شان ملت ما نیست و باید این آمار کاهش پیدا کند. سومین کنفرانس منطقهای مدیریت ترافیک که از دیروز آغاز شد، توسط پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا و با همکاری دانشگاه علوم انتظامی ناجا، در محل سالن همایشهای بینالمللی صدا و سیما به مدت دو روز برگزار میشود و به بررسی مسائل ترافیکی و نگاه علمی مدیریت ترافیک در کشور، رویکرد علمی پلیس جهت اصلاح فرایندها، یادگیری دانش روز، پویایی و توسعه هوشمندانه ساختار ترافیکی میپردازد.
نخستین کنفرانس مدیریت ترافیک در تیر ماه سال ۱۳۷۵ توسط راهنمایی و رانندگی ناجا برگزار شده بود.
ارسال نظر