مواضع اقتصادی جمهوریخواهان و دموکراتها
آغاز حساسترین انتخابات در آمریکا
دنیایاقتصاد- سرانجام جمهوریخواهان و دموکراتهای ایالاتمتحده که از ماهها قبل فعالیتهای انتخاباتی خود را آغاز کرده بودند، امروز به یکدیگر رسیدند تا در جریان انتخابات میاندورهای هفتم نوامبر میزان محبوبیت واقعی آنها نزد افکار عمومی آمریکا سنجیده شود. این انتخابات از اهمیت ویژهای نسبت به دورههای قبل برخوردار است. نزدیک به یک دهه است که جمهوریخواهان کنترل مطلق کنگره و سنای آمریکا را برعهده دارند و شش سال است که پست حساس و تاثیرگذار ریاستجمهوری را به این چرخه قدرت افزودهاند. جنگ عراق و ناکامیهای ایالات متحده در جنگ با تروریسم اکنون پس از ده سال یکبار دیگر این فرصت را برای دموکراتها به وجود آورده است که این چرخه قدرت مطلق را بشکنند. به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، بزرگترین اشتباه جورج بوش پسر و دیگر نومحافظهکاران آمریکایی، تمرکز تبلیغات بر روی مسائل سیاست خارجی آمریکا بود.
یعنی دقیقا جایی که آمریکا در شرایط فعلی بیشترین میزان آسیبپذیری را دارد. عدم توفیق چشمگیر در عراق، بازسازی بخشی از نیروهای طالبان در افغانستان و انجام آزمایش هستهای کرهشمالی به رغم مخالفتهای آمریکا اصلیترین نقاط شکست سیاست خارجی ایالات متحده است. اما برخی تحلیلگران نیز پاشنه آشیل دولت بوش پسر را ضعف و عدم هماهنگی در برنامهها و ساختارهای اقتصادی میدانند.
کاهش رشد اقتصادی از ابتدای سال ۲۰۰۶ در کنار افزایش قیمت نفت خام موجب رکود فراگیری در بخشهای مختلف مسکن و ساختوساز و صنایع بزرگ همچون خودروسازها شد. مجموعه این عوامل نارضایتی گستردهای را در میان شهروندان آمریکایی به خصوص طبقه متوسط به وجود آورد. هر چند طی ماههای اخیر جمهوریخواهان به کمک ابزارهایی همچون توقف افزایش نرخ بهره توانستهاند تحرکی در بازارهای مالی و صنایع آمریکا به وجود آورند اما مجموع این فرآیندها هنوز به اعتقاد بسیاری نتوانسته اعتماد را به دولت بوش افزایش دهد. روزنامه اخبار آمریکا در یکی از شمارههای اخیر خود از دو تن از اقتصاددانان نزدیک به دو حزب عمده آمریکا درخواست کرده است تا برنامههای اقتصادی احزاب متبوعشان را ارائه کنند. با نگاهی کوتاه به رئوس برنامههای دو حزب میتوان متوجه شد که دموکراتها اکثر برنامههای خود را بر روی افزایش بیمههای بیکاری، کارگری و پزشکی متمرکز کردهاند. همچنین برنامه حمایت از کارگران در برابر کاهش ناگهانی درآمد نیز در فهرست دموکراتها دیده میشود. در مقابل جمهوریخواهان برنامه اقتصادی خود را بر محور کاهش مالیات طراحی کردهاند. این ابزاری است که پیش از این به وسیله جمهوریخواهان استفاده شده و جواب داده است. همچنین جمهوریخواهان قصد دارند تغییراتی را در نظام پرداخت یارانهها ایجاد کنند.
نتیجه انتخابات امروز ایالاتمتحده هرچه که باشد از دید رسانههای خبری یک برنده یا بازنده دارد و آن کسی نیست به غیر از جورج واکر بوش!
پرونده انتخابات آمریکا را در صفحات دنیا، گلچین اقتصادی و تحلیل بخوانید.
ارسال نظر