صنعت و توسعه، تجربه‌های نوشته شده

محمدصادق جنان‌صفت- فاصله فرهنگ با سیاست، اقتصاد با فرهنگ، سیاست با اقتصاد در پویش زمان هر روز کمتر و کمتر شده است. این رویداد در جامعه‌های گوناگون با نظام‌های سیاسی متفاوت رخ داده است و در این فرآیند قدرت فرهنگی به قدرت اقتصادی، قدرت سیاسی به قدرت فرهنگی و قدرت اقتصادی به قدرت سیاسی تبدیل شده و هر روز نیز قابلیت تبدیل شوندگی انواع قدرت یاد شده افزایش می‌یابد.

شاید روزگاری این تصور که می‌توان با انتشار یک نشریه، تاسیس یک کانال تلویزیونی یا راه‌اندازی یک کانال رادیویی بتوان قدرت فرهنگی را تبدیل به قدرت اقتصادی کرد دور از ذهن بود، اما این اتفاق افتاده است.

به قدرت «گوگل» نگاه کنید. این شرکت از طریق انتشار پیام توانسته است افکار عمومی را متاثر کرده و در ضمن کالای خود را عرضه و درآمد مناسبی داشته باشد. به بنگاه صنعتی سامسونگ نگاه کنید. این بنگاه توانسته است علامت خود را بر روی معتبرترین باشگاه‌های ورزشی فوتبال جهان حک کند. تبدیل قدرت فرهنگی به اقتصادی و بالعکس در دنیا تجربه شده است. در ایران اما به دلایل گوناگون این اتفاق دیر رخ داده است، اما شتاب خوبی دارد.در همین ۱۰سال گذشته دیدیم که مردانی از جنس سیاست به فرهنگ روی آورده و مردانی از جنس فرهنگ به سیاست رفته‌اند و... . این یک مزیت است و می‌تواند مدرنیته و الزام‌های آن را با شتاب بیشتر در جای‌جای این سرزمین نهادینه کند.

مردانی از جنس صنعت و اقتصاد ایران در سال ۱۳۸۴ به وسیله دولت از قدرت و مسوولیت بیرون ماندند. مردان صنعت ایران اکنون کسب‌وکار و زندگی خویش را دارند و در این میان یکی از اقدام‌های موثر آنها انتشار ماهنامه «صنعت و توسعه»‌است.

این ماهنامه که شماره نخست آن منتشر شده است، در مقایسه با نشریه‌های مشابه از وضعیت مطلوبی به ویژه در نخستین شماره‌اش برخوردار است.

ویژگی‌ نشریه صنعت و توسعه که در نگاه اول خواننده را جذب می‌کند، حضور اندیشه‌های مسوولان سابق صنعت و اقتصاد ایران در قالب نوشته‌ها و میزگردها است. اسحاق جهانگیری وزیر سابق صنایع و معادن و یکی از مدیران پرسابقه سیاسی - اقتصادی ایران که صاحب‌امتیاز و مدیر مسوول نشریه صنعت و توسعه است، هدف از انتشار این نشریه و ضرورت آن را تحت عنوان «کلام اول» توضیح داده است.

وی نوشته است: «ماهنامه صنعت و توسعه با هدف کمک به شکل‌گیری اندیشه اقتصادی صنعتی رقابت‌پذیر تاسیس شده است...

نشریه صنعت و توسعه هدف دیگری را که مورد توجه قرار خواهد داد، برقراری ارتباط فعال در جهت انتقال مطالب و دیدگاه‌ها و ‌نظرات بخش‌خصوصی است....

در شماره نخست صنعت و توسعه، دکتر مسعود نیلی، استاد اقتصاد ایران و مسوول تدوین استراتژی توسعه صنعتی ایران در دولت قبل مقاله‌ای با عنوان «چالش‌های دستیابی به اقتصاد مدرن» نوشته است. در بخشی از این مقاله آمده است: «تجربه تاریخی نشان می‌دهد سیاستمداران در جای‌جای جهان، مستقل از چگونگی نشستن بر سریر قدرت، با اولین سوال که مواجه می‌شوند، چگونگی فراهم آوردن انباشت سرمایه‌ای برای ارتقای سطح رفاه جامعه است.

این پرسش، عامل اصلی یادگیری و تن دادن به واقعیات و پذیرفتن این اصل بدیهی است که برای به دست آوردن هر چیز باید چیز دیگر را از دست داد...»

دولت و توسعه صنعتی نوشته‌ای از دکتر حسن درگاهی، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهیدبهشتی است که در ماهنامه صنعت و توسعه درج شده است.

در این مقاله بلند، نویسنده به صورت فشرده نقش دولت در توسعه صنعتی را در برنامه‌های عمرانی رژیم گذشته از ۱۳۲۷ تا ۱۳۵۷ که شامل ۵برنامه عمرانی بود را بررسی کرده است.

دکتر غلامعلی فرجادی، معاون موسسه آموزش و پژوهش در مدیریت و برنامه‌ریزی، نویسنده مقاله «مساله اشتغال، کشاورزی یا صنعت؟» در ماهنامه صنعت و توسعه است.

وی به این نتیجه رسیده است که «با توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی انتظار می‌رود سهم اشتغال در این بخش به تدریج کاهش بیشتری یابد و می‌توان گفت بخش کشاورزی در آینده پاسخگوی ایجاد اشتغال برای همه نیروی انسانی در جست‌وجوی کار باشد».

رضا ویسه، رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران یکی دیگر از نویسندگان نشریه صنعت و توسعه است که نوشته‌اش را به «مدیریت و منابع انسانی در مسیر توسعه» اختصاص داده است.

رمضانعلی‌ پورمجیب، عضو هیات‌مدیره انجمن قطعه‌سازان ایران نیز مقاله‌ای با عنوان «انتظارات بخش‌خصوصی از توسعه صنعتی به ماهنامه صنعت و توسعه داده است. موسی غنی‌نژاد، عضو هیات علمی دانشگاه صنعت نفت در مقاله‌ای با عنوان «آزادی اقتصادی زیربنای جامعه صنعتی» در این ماهنامه نوشته است: «منظور از فرهنگ صنعتی، فرهنگی است که زمینه را برای تولید و خلاقیت انسان و افزایش ثروت فراهم می‌کند».

محمود سریع‌القلم، عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی از دیگر نویسندگان شماره نخست ماهنامه صنعت و توسعه است. محسن خلیلی، رییس کنفدارسیون صنعت ایران نیز در این ماهنامه مقاله بلندی با عنوان «تشکل‌گرایی، بستری مناسب برای توسعه پایدار» نوشته است. محمد فاضلی، علیرضا ساعدی، محمد حسین عبده تبریزی، مجتبی خسرو تاج، هادی مهدویان، محمد حسین عادلی، از دیگر نویسندگان نخستین شماره ماهنامه صنعت و توسعه است.محمد علی نجفی، رییس شورای سیاست‌گذاری ماهنامه صنعت و توسعه است. سید صفدر حسینی، مسعود نیلی، مرتضی کاظمی، ابوالقاسم خوشرو و رمضانعلی‌پورمجیب اعضای شورای سیاست‌گذاری ماهنامه صنعت و توسعه‌اند.

میزگرد

میزگردی با عنوان «چشم‌انداز بیست ساله، الزامات و نیازها» با حضور احمد دوست حسینی، معاون سابق وزارت صنایع و معادن، سید صفدر حسینی وزیر سابق اقتصاد، بیژن زنگنه وزیر سابق نفت و علینقی مشایخی کارشناس صنعتی در ماهنامه صنعت و توسعه برگزار شده است.