سخنرانی خاتمی در یونسکو به مناسبت همایش ادبی «شوقی و لامارتین»
کسانی که در سکوت با خود سخن میگویند درواقع نمیشنوند
نگاه سوم- روز سهشنبه همایش ادبی گرامیداشت «شوقی و لامارتین» شعرای مصری و فرانسوی با سخنان «سید محمد خاتمی» رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها و با حضور شخصیتهای فرهنگی و سیاسی در مقر یونسکو در پاریس آغاز به کار کرد. خاتمی با بیان اینکه در شرایط فعلی جهان ما هر چه بیشتر به نزدیکی ملتها و شناخت متقابل از راه گفتوگو نیازمند است، برگزار این چنین نشستهایی را بسیار موثر دانست.
رییسجمهور سابق کشورمان گفت: «کسانی که به جای شنیدن، در سکوت با خود سخن میگویند در واقع نمیشنوند و آنچه را تکرار دانستههای پیشین است، سخن نو میپندارند، شنیدن گامی بلند در بازسازی مفاهمه و بیتردید شرط ضروری تفاهم است.
اما این نشست تنها دلیل سفر خاتمی به اروپا نبود. رییسجمهور سابق کشورمان از فرانسه عازم اسکاتلند شد تا ضمن افتتاح مرکز مطالعات ایرانی در دانشگاه سنت اندروز یکی از قدیمیترین دانشگاههای بریتانیا، دکترای افتخاری خود را نیز دریافت کرد.
دانشگاه سنت اندروز که نزدیک به ششصد سال قدمت دارد، همزمان با اعطای دکترای افتخاری به محمد خاتمی از تلاشهای وی در راستای گفتوگوی تمدنها و آنچه «دستاوردهای چشمگیر وی در عرصه بینالمللی» نامیده، تقدیر کرده است.
آقای خاتمی در آغاز سخنرانی خود که در میان تدابیر امنیتی و تجمع شماری از معترضان در اطراف دانشگاه برگزار شد، از ضرورت گفتوگو میان فرهنگها و تمدن ها سخن گفت.
حضور رییسجمهور سابق ایران در بریتانیا با اعتراض برخی ایرانیان و تعدادی از نمایندگان مجلس بریتانیا روبهرو شده، اما دانشگاه سنت اندروز از تصمیم خود به دعوت و اعطای دکترای افتخاری به آقای خاتمی دفاع کرده و وی را یکی از مدافعان پرشور دموکراسی اسلامی، حقوق بشر و جامعه مدنی نامیده است.
این برای نخستین بار است که از زمان انقلاب اسلامی ایران درحدود سی سال پیش، یک شخصیت سیاسی عالیرتبه ایرانی از بریتانیا دیدار میکند.
قرار است محمد خاتمی در مدت اقامتش در بریتانیا در مرکز چتم هاوس در لندن نیز سخنرانی کند و برخی گروههای ایرانی گفتهاند در آن روز جلوی ساختمان چتم هاوس تجمع اعتراضآمیز برگزار خواهند کرد.
مخالفان سفر خاتمی، سر منیس کمبل، رهبر حزب لیبرال دموکرات، سومین حزب قدرتمند در بریتانیا و رییس افتخاری دانشگاه سنت اندروز را در روزهای اخیر تحت فشار قرار داده بودند که از اعطای دکترای افتخاری به رییسجمهوری سابق ایران خودداری کند.
ارسال نظر