اگر تنها یک دادوستد قرار باشد دانسته‌ها و ندانسته‌های پیرامون اقتصاد پرشتاب چین را مشخص کند، عرضه سهام بانک بازرگانی و صنعتی چین است. این بانک که بزرگ‌ترین بانک چین و آخرین بازمانده از موسسه‌های سالم مالی این کشور است که سهامی عام می‌شود، از ۲۰ اکتبر سهام خود را عرضه می‌کند. بسیاری اکنون در سراسر چین منتظر این اتفاق هستند.از اوائل ماه اکتبر اطلاعیه‌های عرضه سهام این بانک در سراسر چین و حتی هنگ‌کنگ منتشر شد. هر کس که دسته چک دارد، می‌تواند وارد این معامله شود. این رویداد نوعی رکوردشکنی است. آخرین بار در سال ۱۹۹۸ یک اپراتور ژاپنی تلفن‌همراه ۴/۱۸میلیارد دلار سهام عرضه کرد و رکورد شکست.

بانک صنعت و بازرگانی چین که ۲۲میلیارد دلار سهام عرضه می‌کند، در میان ده بانک بزرگ گران قیمت دنیا است. سرمایه این بانک ۱۳۰میلیارد دلار است. هفته گذشته جلسه معرفی و نوعی نمایشگاه برای ۱۷۰ سرمایه‌گذار دعوت شده در هنگ‌کنگ برگزار شد. اما تعداد حاضران دوبرابر دعوت شدگان بود. سرمایه‌گذاران طالب این بانک فقط به هنگ‌‌کنگ محدود نمی‌شود و اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها را هم در بر می‌گیرد.

معلوم نیست که دلیل این همه بازاریابی گسترده چه بوده است. تعداد سرمایه‌گذاران در روز اول، سه برابر میزان سهام عرضه شده بود. در روز دوم این تعداد نه برابر شد. معمولا در چنین معامله‌هایی با این شرایط مسوولان بانک‌ها و شرکت‌ها قیمت سهام را بالا می‌برند. اما بانک صنعت و بازرگانی چین درگیر ملاحظات غیرطبیعی سیاسی شد. چین مشتاق آن است که سهام را به گونه‌ای به فروش برساند که مطلوب سرمایه‌گذاران باشد و دردسری هم برای دولت به دنبال نیاورد. دلیل این ملاحظه هم آن است که هنوز شرکت‌های زیادی در چین برای مزایده هستند.فروش موفقیت‌آمیز سهام برای چین بسیار مفید است چون برای سرمایه‌گذاران بین‌المللی این بانک نمونه‌ای از خود چین است: اقتصادی گسترده، متنوع، پرشتاب و با دامنه‌ای گسترده از تغییرات ساختاری درونی. این بانک بزرگ‌ترین بانک چین است و بازار بانکداری چین حتی از اقتصاد این کشور هم پرشتاب‌تر است. هر سال از پایان سال ۲۰۰۱ تا پایان سال ۲۰۰۵، وام‌های شخصی این بانک یک سوم افزایش یافته، سپرده‌ها ۱۹درصد بالا رفته و وام‌های شرکتی یک درصد افزایش داشته است. سود این بانک در دو سال گذشته دو برابر شده و به همین دلیل باعث حسادت رقیبان شده است. بانک‌ها و موسسات مالی آمریکا برای رقابت با این بانک چینی در ماه‌های گذشته اقدامات زیادی انجام داده‌اند. اما بانک صنعت و بازرگانی چین به‌رغم پرسود و موفق بودن، جنبه‌هایی از زندگی در اقتصاد چین را هم در خود دارد.

در اقتصاد چین ملاحظات سیاسی حرف اول را می‌زند و اطلاعات معمولا قابل‌اعتماد نیست.همین سال گذشته دولت چین ۱۵میلیارد دلار برای پوشش بدهی و وام‌های معوق بانک صنعت و بازرگانی تزریق کرد.بزرگی این بانک هم مشکل دیگری است که هزینه به دنبال دارد. در دهه گذشته این بانک تعداد شعبه‌های خود را از ۴۲هزار شعبه به ۱۸هزار شعبه کاهش داد و باید این شعبه‌ها را بیشتر از این کاهش دهد.

این بانک بر خلاف بسیاری از بانک‌های چین مشکلات حقوقی ندارد، اما رسوایی‌هایی دارد که بازتابی از پیچیدگی‌ مدیریت یک موسسه بزرگ در چین است. در فوریه ۲۰۰۵ مدیر یکی از شعبه‌های این بانک به رشوه‌گیری متهم و به ۱۹سال حبس محکوم شد. در آوریل همان سال یکی از معاونان یک شعبه دیگر به اتهامی مشابه متهم و به ۱۲سال حبس محکوم شد.بزرگی این بانک آن را در برابر تخلفات مصرف‌کنندگان آسیب‌پذیر می‌کند. ارزش سهام این بانک در مرحله آخر دو برابر ارزش اعلام‌شده اولیه خواهد شد.