مواضع نزدیک چین و روسیه با ایران

علی طجوزی- در حالی که راه‌اندازی آبشار دوم سانتریفیوژ در نطنز واکنش‌های متفاوتی در صحنه‌های بین‌المللی به همراه داشته است، سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن تکذیب هرگونه تخلف ایران در این خصوص گفت: این اقدام ادامه فعالیت‌های قانونی گذشته ایران زیر نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و در چارچوب قوانین ان‌پی‌تی بوده است و همچنین در مذاکرات سولانا و لاریجانی نیز به آن اشاره شده است و ما فعالیت‌های هسته‌ای‌مان را همچنان با قوت ادامه می‌دهیم. سیدمحمدعلی حسینی پیش از پاسخگویی به پرسش‌های خبرنگاران با اشاره به فرازهایی از بیانات اخیر مقام معظم رهبری در رابطه با لزوم اتحاد بیش از پیش کشورهای مسلمان و ملت‌های آزادیخواه گفت: ایشان تصریح کرده‌اند که امروز مصالح آمریکا در خاورمیانه مصالح رژیم صهیونیستی بوده و البته هوشیاری جنبش‌های مردمی چون حماس و حزب‌ا... ظرفیت‌های جدیدی را در خاورمیانه آفریده است.

وی همچنین با اشاره به کاهش فعالیت‌های دیپلماتیک ایران به دلیل تعطیلات اخیر گفت: انشاء‌ا... فعالیت‌های دیپلماسی بیش از پیش آغاز خواهد شد.

سخنگوی وزارت امورخارجه درباره مانور مشترک آمریکا با همکاری برخی کشورهای منطقه در خلیج‌فارس‌، گفت: موضوع اصولی ما که همواره بر آن تاکید داشته‌ایم این است که کشورهای منطقه بهتر از هر طرف دیگری می‌توانند امنیت منطقه خود را تامین نمایند، اما به طور کلی این مساله را مناسب نمی‌دانیم.

وی با اشاره به دعوت‌های مکرر کشورمان از کشورهای مختلف منطقه، اعضای شورای همکاری خلیج‌فارس و همچنین عراق برای انجام مانورهای منطقه‌ای با هدف تامین امنیت منطقه افزود: ایران بارها تاکید کرده که کشورهای ۶+۲ بهترین ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها را برای تقویت امنیت منطقه‌شان دارند و البته در این رابطه نیز تاکید شده که هیچ تهدیدی متوجه ایران نخواهد بود.

حسینی در ادامه در پاسخ به سوال مکرر خبرنگاران درخصوص راه‌اندازی آبشار دوم سانتریفیوژ در نطنز با بیان اینکه این مساله در مذاکرات دبیر شورای‌عالی امنیت کشورمان با ‌رییس‌سیاست خارجی اتحادیه اروپا مورد بحث قرار گرفته، گفت: بازرسان آژانس هم در روند فعالیت‌های ما قرار داشتند و گزارش‌هایی را تنظیم کرده و آنها را به آقای البرادعی داده‌اند و در این خصوص موضع ایشان را هم شاهد بوده‌ایم.

وی درباره سخنان اخیر جورج بوش، ‌رییس‌جمهوری آمریکا مبنی بر دعوت از ایران و سوریه برای کمک به روند تامین امنیت در عراق ادامه داد: ایران به عنوان کشور همسایه عراق همواره امنیت‌، ثبات و استقرار در این کشور را مورد توجه داشته و معتقد است که توسعه و آبادانی این کشور تنها در سایه همین امر شکل می‌گیرد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در این زمینه ایران، از هیچ تلاشی فروگذار نکرده و همواره مذاکراتی را در این خصوص با مقامات عراقی صورت داده و البته سوریه نیز در این رابطه خود تصمیم‌گیری خواهد کرد.

وی در ارتباط با تاثیر نتیجه مذاکرات لاریجانی با خاویر سولانا در مساله راه‌اندازی دومین آبشار سانتریفیوژها در نطنز نیز گفت: نتیجه این مذاکرات تاثیری در راه‌اندازی آبشار دوم نداشته و همان‌گونه که ذکر شده این فعالیت‌ها در ادامه فعالیت‌های صلح‌آمیز ایران در چارچوب بحث توسعه و تحقیقات است.

سخنگوی وزار‌ت امور‌خارجه تصریح کرد: ایران بارها اعلام کرده است که مسیر مذاکره بهترین روش برای رسیدن به نتیجه است که می‌تواند فرجام خوبی را برای طرفین در پی داشته باشد و ما معتقدیم که پیشرفت‌های به دست آمده در مذاکرات آقایان لاریجانی و سولانا در این خصوص می‌توانند مبنای خوبی برای مذاکرات قرار گیرند.

حسینی در خصوص پاسخ ایران به تحریم‌های احتمالی غرب نیز گفت: پاسخمان به تحریم را به موقع اعلام می‌کنیم و بهتر است که الان تحلیلی از این مساله نداشته باشیم تا مراحلی که کشورهای اروپایی در این خصوص در پیش گرفته‌اند به نتیجه برسد.

سخنگوی وزار‌ت امور‌خارجه با اشاره به مواضع اخیر مقامات اسپانیا مبنی بر شکست طرح موسوم به نقشه راه تاکید کرد: هر مساله‌ای که بخواهد مشکلات خاورمیانه را حل و فصل کند باید با ریشه‌یابی بحران خاورمیانه همراه باشد و ما در این خصوص معتقدیم اگر ریشه‌یابی مذکور انجام نشود و طرح عادلانه‌ای که متضمن حقوق قطعی ملت فلسطین نباشد پی‌ریزی نماید راه به جایی نخواهد برد.

وی در ادامه درباره سفر هیات پارلمانی آلمان به ایران و مواضع این کشور در بحث هسته‌ای ایران گفت: موضوع آلمان در‌‌خصوص روند مذاکرات و فعالیت‌های صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران مشخص است و البته بین کشورهای درگیر با این مساله اختلافاتی وجود دارد که در شرایط فعلی به وضوح به چشم می‌خورد.

حسینی ادامه داد: برخی از طرف‌ها در این رابطه معتقدند که مذاکرات باید انجام شود و به طرحی مبنی بر استفاده از ظرفیت‌های طرفین نایل آییم و در همین خصوص ما نیز در مواجهه با چنین طرح‌هایی نظر مساعد داشته و از آنها استقبال می‌کنیم.

وی در واکنش به طرح برخی تهدیدات علیه ایران گفت: ما هیچ دلیل منطقی برای تهدید نمی بینیم و البته مسوولان کشورمان نیز حضور نیروهای آمریکایی در منطقه را به دقت تحت‌نظر دارند.

سخنگوی وزار‌ت امور‌خارجه خاطرنشان کرد: البته همواره روش و سیاست آمریکا در ایجاد تفرقه و تنش و همچنین بر ماجراجویی مبتنی بوده، اما عکس‌العمل ما در این خصوص منطقی و خردمندانه است و کشورهای منطقه را نیز در رابطه به مشارکت فعال دعوت می‌نماییم تا به آنچه که مصالح کشورهای منطقه است دست یابیم.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در‌خصوص جلسه مشترک مجلس با وزارت امور‌خارجه درخصوص جزیره‌سازی در خلیج‌فارس گفت: اداره‌های مختلف وزارت خارجه با همکاری سازمان محیط‌زیست و کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی اقداماتی را در این خصوص انجام داده‌اند که این مساله به جلسه مشترکی با طرف‌های ذی‌ربط انجامید و بحث حقوقی در این باره همچنان ادامه دارد.

سخنگوی وزار‌ت امور‌خارجه در خصوص همایشی که قرار است چند روز دیگر در قطر با موضوع دموکراسی برگزار شود، گفت: برای این کنفرانس از کشورهای بسیاری از جمله جمهوری اسلامی ایران نیز دعوت شده و ما نیز در سطح مناسبی در این کنفرانس شرکت خواهیم کرد، اما معتقدیم که دولت قطر در دعوتش از مقامات رژیم صهیونیستی باید تجدیدنظر کند.

حسینی همچنین در واکنش به برخی اقدامات امنیتی نیروهای انگلیس در مرزهای ایران و عراق گفت: در ارتباط با تقویت امنیت مرزها و این مساله نیز گفت‌وگوهایی را با مقامات عراقی داشته‌ایم.

وی همچنین با اشاره مجدد به چندین دور مذاکرات دکتر لاریجانی با خاویر سولانا چرخش ناگهانی مواضع اتحادیه اروپا را مورد اشاره قرار داد و با بیان اینکه ما از این چرخش متعجب شدیم خطاب به کشورهای اروپایی از جمله آلمان، انگلیس و فرانسه گفت: اتحادیه اروپا نباید اجازه دهد که پیشرفت‌های حاصل شده در این مذاکرات عقیم و ابتر بماند و در واقع آنها باید راه مناسبی را برای ادامه گفت‌وگوهای آقایان لاریجانی و سولانا بیابند.

سخنگوی وزار‌ت امور خارجه در ادامه درباره دیدگاه ‌رییس‌جمهوری در‌خصوص انگشت‌نگاری از توابع آمریکا در ایران که در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است، گفت: آقای ‌رییس‌جمهوری نظر دولت را در این خصوص مطرح کردند و آن این بود که ما با ملت و مردم آمریکا مشکلی نداریم که بخواهیم محدودیتی برای آنها ایجاد نماییم و نظر وزارت امور خارجه نیز همین نظر دولت است.

سخنگوی وزار‌ت امورخارجه درباره به گردش درآوردن پاسخ ایران به بسته پیشنهادی ۵+۱ در سازمان ملل متحد نیز گفت: این اقدام رفتاری کاملا شفاف و روشنگرانه بوده و ما تاکید داریم که این پاسخ ایران نیز به عنوان سندی در سازمان ملل ثبت شود چرا که ما هیچ چیز پوشیده‌ای نداریم.

حسینی در پایان درباره اخبار منتشر شده مبنی بر موافقت چین در ارتباط با تحریم ایران افزود: مواضع مطرح شده روسیه و چین نسبت به بقیه کشورهای اروپایی کاملا متفاوت بوده و چین هم مواضع نزدیک به روسیه مبنی بر تداوم مذاکرات را داشته و ما نیز همواره بر ادامه چنین روندی تاکید داشته‌ایم.