کل مرحله کاشت، داشت، برداشت و تبدیل برنج به طور متوسط از ۱۵درصد ضایعات برخوردار است که این میزان حتی در برخی نقاط بیشتر از رقم ذکر شده است. جمیل علیزاده‌شایق، دبیر انجمن برنج ایران، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این که برای خرید شالی برنج در کشور دستورالعملی وجود ندارد، افزود: خوشبختانه امسال خرید شالی با توافق تولیدکننده‌ها و کارخانه‌داران انجام می‌شود ولی برای سال آینده باید خرید شالی نیز هم‌چون خرید برنج از دستورالعمل خرید برخوردار باشد. او با اشاره به ضعف مکانیزاسیون کشور در تولید برنج گفت: کوچک بودن اراضی یکی از دلایل این ضعف است که در این‌باره اهمیت یکپارچه‌سازی اراضی و وجود قوانین با ضمانت اجرایی بالا برای این بحث بسیار بارز است.

علیزاده، گران بودن ماشین‌آلات کشاورزی را یکی دیگر از دلایل پایین بودن سطح مکانیزاسیون در تولید برنج دانست و افزود: علاوه بر تسهیلاتی که لازم است دولت برای تهیه ماشین‌آلات در اختیار کشاورزان قرار دهد، باید اقداماتی نیز صورت بگیرد تا تشکل‌ها و تعاونی‌هایی شکل بگیرد که مالکیت ماشین‌های کشاورزی را داشته و این وسایل را با قیمت‌ها و تعرفه‌های مناسب در اختیار کشاورزان قرار دهند.

دبیر انجمن برنج ایران تصریح کرد: برای ایجاد چنین تشکل‌هایی بهتر است جوان‌های خانواده برنج‌کار در اولویت باشند، چراکه هم نسبت به زمین و هم نسبت به خانواده خود تعصب بیشتری دارند. وی با تاکید بر اهمیت نقش مکانیزاسیون در افزایش تولید برنج گفت: بررسی‌ها نشان داده که استفاده از ماشین‌آلات و مکانیزه کردن بر افزایش عملکرد، کاهش ضایعات و در نهایت افزایش بهره‌وری تاثیر بسیار چشمگیری دارد.