پیشنهاد سولانا به ۵+۱
مذاکرات را طی سه ماه آینده آغاز کنید
خاویر سولانا، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به کشورهای «گروه شش» پیشنهاد میکند که طی سه ماه آینده برای حل موضوع هستهای ایران مذاکرات با این کشور را آغاز کنند. یک منبع آگاه سیاسی در بروکسل روز سهشنبه به خبرگزاری نووستی روسیه اطلاع داد که سولانا خواهان آن است که کشورهای «گروه شش» (فرانسه، انگلستان، آلمان، روسیه، آمریکا و چین) طی سه ماه آینده برای حل بحران به وجود آمده پیرامون برنامه هستهای ایران با نماینده این کشور وارد مذاکره شوند. این اظهارات درپی آن مطرح شد که سولانا و لاریجانی دیدار اخیر خود را مثبت و سازنده ارزیابی کردند و مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کرد که هفته آینده نیز گفتوگوهایی را برگزار کنند.
این خبرگزاری روسی در بخش پایانی این خبر نیز آورده است: دیروز در همین باره گفته شد که تهران درصدد است تا با شرایطی محکم در طولمدت مذاکرات امور مربوط به غنیسازی اورانیوم خود را متوقف سازد.
آخرین تحولات پس از نشست وین
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک دیپلمات غربی مدعی شد که ایران فهرستی از شرایط، از جمله عدم اقدام شورای امنیت سازمان ملل علیه تهران، را در ازای بررسی تعلیق دو ماهه غنیسازی اورانیوم ارائه کرده است.
به گزارش «ایسنا»، خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات یاد شده که در خصوص جزئیات نشست اخیر علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران و خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا صحبت کرد، مدعی شد: ایران فهرستی طولانی از جمله توقف کامل و کلی فعالیت شورای امنیت سازمان ملل، عقبنشینی قطعی از حرکت به سوی تحریمها و اینکه ایران حق داشته باشد فناوری سوخت هستهای را در خاک خود در اختیار داشته باشد ارائه کرده است. دیپلمات یاد شده ادامه داد: لاریجانی گفته است که ایران در ازای این موارد تعلیق دو ماهه غنیسازی را بررسی خواهد کرد، البته این مساله را فقط بررسی خواهد کرد، نه اینکه عملا انجام دهد. خبرگزاری فرانسه در گزارش خود نوشت: جزئیات پیشنهاد ایران برای اولین بار روز یکشنبه منتشر شد و امیدهایی را نسبت به رفع این بحران حاصل کرد.
دیپلمات غربی یاد شده، افزود: این شرایط برای شش کشور پیشنهاددهنده به ایران غیرقابل پذیرش است، زیرا آنها با این کار حق ایران را برای کار بر روی سوخت هستهای تضمین خواهند کرد و این کشور را از هرگونه اقدام تنبیهی در سازمان ملل حفاظت خواهند کرد. وی ادامه داد: انگلیس، چین، فرانسه، آلمان، روسیه و آمریکا تعلیق کامل و بی قید و شرط غنیسازی را برای آغاز مذاکرات خواستارند. این دیپلمات گفت که هیچ پیشنهاد جدیدی از جانب ایران بر روی میز قرار داده نشده است، اینها فقط شرایطی مشروط و موقت هستند. این در حالی است که علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه چنین پیشنهادی از جانب لاریجانی را تکذیب کرده است.
پیش از این خبرگزاری آلمان (DPA) نیز با برداشتی از سخنان لاریجانی درگفتوگوبا یک روزنامه آلمانی، گزارش داد که
علی لاریجانی در این گفتوگو اشاره کرده است امکان بررسی تعلیق غنیسازی بهطور موقت از سوی ایران قابل بررسی است. خبرگزاری آلمان گزارش داد که علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در گفتوگو با روزنامه «کوریر» که پس از مذاکرات وی در وین با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجه اتحادیه اروپا، منتشر شد، درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تعلیق غنیسازی اورانیوم از نظر وی قابل تصور نیست، گفته است که «راهحلهای معقول همواره قابل فکر کردن هستند.» لاریجانی ادامه داد: اما مسائل دیگری وجود دارد که باید حل شود. لاریجانی گفت: غنیسازی اورانیوم فقط یکی از پرسشهایی است که در گفتوگو درباره مجموعه پیشنهادی مشوقهای اقتصادی و فنی که ایران از اتحادیه اروپا دریافت کرده، مطرح شده است. خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس نیز به نقل از دیپلماتها گزارش داده بود که ایران آماده است پایبندی به درخواست شورای امنیت مبنی بر تعلیق غنیسازی اورانیوم را دست کم به طور موقت بررسی کند. در این گزارش ادعا شده است که علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در گفتوگوهای دو روزهاش با خاویر سولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که روز یکشنبه به پایان رسید به چنین مصالحهای اشاره کرده است. یکی از این دیپلماتها ادعا کرد که لاریجانی این امکان را مطرح کرده است که ایران فعالیتهای غنیسازی را به صورت داوطلبانه برای یک یا دو ماه متوقف کند.
انعطاف برای شروع مذاکرات
در همین حال خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران در پاسخ ۲۱ صفحهای خود به مجموعه پیشنهادی۵+۱ انعطافهایی را برای حل مساله هستهای نشان داده است.
این خبرگزاری در گزارشی با ذکر اینکه متن پاسخ تهران به مجموعه پیشنهادی ۵+۱ روز دوشنبه علنی شده است نوشت: این سند مجموعه پیشنهادی گروه شش را حاوی مبانی مفید و قابلیتهایی برای همکاری جامع و بلند مدت میان دو کشور توصیف میکند.
بر اساس این گزارش، در پاسخ ایران این امکان مطرح شده است که ایران در طول مذاکرات درباره تعلیق غنیسازی اورانیوم آن طور که شش کشور خواستهاند مذاکره کند و به بازرسان اجازه بازرسیهای گستردهتر از برنامه هستهایاش را بدهد. دیوید آلبرایت، بازرس تسلیحات سابق سازمان ملل که نسخهای از متن پاسخ ایران را دریافت کرده است گفت: این سند دورنمایی کوچکی را از امکان تعلیق غنیسازی از سوی ایران و نیز شرایطی را مطرح میکند. ایران در پاسخ خود استفاده از قطعنامه ۳۱ ژوئیه شورای امنیت را به عنوان ابزار فشاری برای پیشبرد پیشنهاد شش کشور رد میکند و ابراز تعجب میکند که تعلیق غنیسازی چه طور میتواند شرایطی مطلوب را برای مذاکرات مهیا کند. در این گزارش آمده است: به هرحال ایران قصد ندارد کل این مساله را به صورت یک جانبه رد کند و حاضر است فرصتی برای هر دو طرف فراهم کند تا دیدگاههایشان را درباره این مساله با یکدیگر در میان گذارند و بکوشند یکدیگر را متقاعد کنند و به تفاهمی دو جانبه برسند.» طبق این گزارش، این سند همچنین بر لزوم تعلیق پرونده ایران در شورای امنیت در طول انجام مذاکرات از سوی طرفهای دیگر تاکید میکند. در پاسخ ایران آمده است که ایران میپذیرد برداشتن گامهای داوطلبانهای دو جانبه میتواند فضای مذاکرات را بهبود بخشد و تاکید میکند که قدرتهای بزرگ متعهد شوند فعالیتهای هستهای صلحآمیز ایران را محدود نکنند. در این سند همچنین آمده است که کشورهایی که میخواهند در مذاکرات شرکت کنند باید سیاست ارعاب، فشار و تحریم علیه ایران را کنار گذارند و تضمین کنند که اقدامی خصمانه علیه ایران مرتکب نخواهند شد. آلبرایت گفت: این سند نشان میدهد که ایران همه درها را بر روی معامله با غرب نبسته است.
تعلیق شرط گفتوگو
از سوی دیگر وزیر خارجه آمریکا گفت که تعلیق موقت برنامه هستهای ایران ممکن است برای هموار کردن راه به سوی اولین دور مذاکرات مستقیم با مشارکت آمریکا و ایران کافی باشد. به گزارش خبرگزاری مهر کاندولیزا رایس مدعی شد که ایران باید فعالیتهای غنیسازی خود را پیش از آغاز گفتوگوها به تعلیق درآورد.وی ادعا کرد: «مساله این است که باید یک تعلیق وجود داشته باشد. اگر تعلیق وجود داشته باشد ما میتوانیم بحثهایی داشته باشیم اما باید یک تعلیق وجود داشته باشد. تا جایی که من میدانم، ایرانیها هنوز نگفتهاند که پیش از مذاکرات برنامه غنیسازی خود را تعلیق میکنند.» وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «من هیچ پیشنهادی از جانب ایران نشنیدهام، بنابراین از آن سر در نمی آورم.»وی افزود: «اما سوال این است: آیا آنها به گونهای قابل تایید آماده تعلیق هستند تا این مذاکرات بتواند آغاز شود؟ مساله این است.»رایس خاطر نشان کرد: «اول از همه این تعلیق و تعلیق مسلم شرط ما است. دوم آنکه این تعلیق برای تعلیق است.»به نوشته واشنگتن پست، این گفته رایس به این معنا بود که اگر ایران برنامه خود را متوقف کند، سپس آمریکا و همپیمانان آن فشار برای اعمال تحریم را متوقف خواهند کرد.وزیر امور خارجه آمریکا پیش از این نیز گفته بود که تحریم نفت و گاز بهترین رویکرد در موضوع هستهای ایران نیست.
ارسال نظر