اجرای آزمایشی طرح جامع مالیاتی از مهرماه

اجرای طرح ابتدا در تهران، اصفهان و کرمانشاه

محورهای اصلی لایحه تحول نظام مالیاتی

دنیای‌اقتصاد- سرعت تدوین و اجرای ایده‌های مالیاتی دولت در روزهای اخیر افزایش چشمگیری پیدا کرده و به نظر می‌رسد محمود احمدی‌نژاد بنا دارد ظرف ماه‌های باقیمانده از دولت دهم، تحولات مد نظرش در نظام مالیاتی را پیاده کند. پس از آنکه هفته قبل، محمدرضا فرزین، سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت از نهایی شدن طرح تحول مالیاتی در دولت و تقدیم قریب‌الوقوع لایحه آن به مجلس خبر داد، رییس سازمان امور مالیاتی، ترجمان این «قریب‌الوقوع» را تا پایان ماه جاری (شهریورماه) اعلام کرد. در رویدادی تازه‌تر اما، وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت خبر از آغاز اجرای آزمایشی طرح جامع مالیاتی از ابتدای مهرماه داده است. طرحی که به گفته رییس سازمان امور مالیاتی در مرحله اول «سه استان تهران، اصفهان و کرمانشاه» را در بر می‌گیرد و از ابتدای سال آینده در سراسر کشور به اجرا در می‌آید.

هم علی عسکری و هم شمس‌الدین حسینی که در مراسم افتتاحیه پانزدهمین اجلاس سراسری مدیران مالیاتی کشور در تهران سخنرانی می‌کردند، بار دیگر تاکید کرده‌اند که دولت در نظر دارد «به جای اینکه بر پایه‌های محدود، نرخ‌ها را افزایش دهد، پایه‌های مالیاتی جدیدی ایجاد کند.»

این سخنان حدود یک هفته پس از ارائه تازه‌ترین گزارش سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت درباره آخرین مصوبات به دست آمده در «طرح تحول مالیاتی» منتشر می‌شود. محمدرضا فرزین، یکشنبه گذشته سه نقص عمده در نظام کنونی مالیاتی کشور را که دولت با لایحه جدید در پی رفع آنها است شامل: «نقش اندک مالیات در تامین مالی»، «وجود گریزگاه‌های قانونی برای فرار مالیاتی» و «ناکارآمدی‌های موجود در اجرا» بر شمرده بود. او همچنین گفته بود «افزایش پایه‌های مالیاتی جدید به قانون» از راهکارهای اصلاح نظام مالیاتی است که یکی از آنها «مالیات بر جمع‌ درآمد» خواهد بود. تغییر شیوه محاسبه و دریافت مالیات بر نقل و انتقال املاک هم از دیگر محورهای لایحه اصلاحی دولت اعلام شد که براساس آن، ماخذ دریافت این مالیات به «قیمت روز» تبدیل می‌شود و معاملات مکرر هم در چتر مالیاتی قرار می‌گیرند.

۳ پایه مالیاتی جدید

عصر یکشنبه اما سازمان امور مالیاتی میزبان اجلاس مدیران مالیاتی کشور بود که در آن وزیر اقتصاد با بیان مزایای اجرای طرح جامع مالیاتی از اجرای آزمایشی آن در نیمه دوم سال جاری خبر داد.

به گزارش ایرنا شمس‌الدین حسینی توزیع عادلانه درآمد، شفافیت، هدایت منابع و سرمایه‌های ایرانی به بخش‌های تولید را از دغدغه‌های طرح تحول مالیاتی برشمرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: به جای اینکه بر پایه‌های محدود، نرخ‌ها را افزایش دهیم باید پایه‌های جدید ایجاد کنیم.

وی افزود: با همین نگاه‌ها، تجربه کشورمان را مرور کرده و براساس اطلاعاتی که در سال‌های مختلف صورت گرفت ۳ پایه مالیات بر مجموع درآمد، مالیات سبز و مالیات بر ثروت مورد تاکید قرار گرفته و احیا شد. حسینی ادامه داد: ثروت مشمول مالیات است؛ اما ثروتی که در تولید مشارکت می‌کند معاف از مالیات بر ثروت می‌شود. وزیر اقتصاد، انتظارات خود از مجموعه امور مالیاتی را تلاش، تدبیر و پیگیری برای تحقق صد درصدی مالیات، به حداقل رساندن وقفه در دادرسی مالیاتی و برخورد احترام آمیز با مودیان مالیاتی عنوان کرد.

وزیر اقتصاد با اشاره به پیش‌بینی افزایش نرخ ۲۴ درصدی رشد مالیات‌ها در قانون برنامه چهارم توسعه گفت: در مجموع ۳۰ درصد افزایش رشد مالیات‌ها محقق شده و از برنامه هم پیشی گرفتیم.

آمار مالیاتی پارسال

سخنگوی اقتصادی دولت با اشاره به سهم ۷ درصدی مالیات از تولید ناخالص داخلی گفت: در سال گذشته بدون در نظر گرفتن پایه مالیاتی، ۲۸ هزار میلیارد تومان مالیات وصول شد که براین اساس ۹۲ درصد از مالیات مصوب محقق شده است.

حسینی رشد ۳۶ درصدی مالیات وصول شده در سال گذشته نسبت به سال ۸۹ را مورد توجه قرار داد و افزود: از ابتدای سال جاری تا مرداد ماه، ۱۲ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشتیم و این نشان می‌دهد که در ماه‌های پیش رو باید تلاش‌هایمان بیشتر شود.

وزیر اقتصاد گفت: از مجموع ۲۸ هزار میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان درآمد مالیاتی در سال گذشته، بالغ بر ۱۶ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان صرف هزینه‌های عمومی و ۱۲ هزار میلیارد و یکصد میلیون تومان هزینه شهرداری‌ها و دهیاری‌ها شد.

سال آخر اجرای آزمایشی مالیات بر ارزش افزوده

وی درباره قانون مالیات بر ارزش افزوده عنوان کرد: یکی از موفق‌ترین تجربیات مالیات بر ارزش افزوده در دنیا متعلق به ایران بود.

وی با بیان اینکه پنجمین سال اجرای آزمایشی قانون مالیات بر ارزش افزوده در حال اتمام است، تاکید کرد: باید این تجربه را مستند، آسیب‌شناسی و قوت‌شناسی کرده و این قانون را در کشور پایدار نماییم.

۵/۴ میلیون اظهارنامه در سال جاری

حسینی تعداد اظهارنامه‌های مالیاتی در سال‌جاری را ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار فقره عنوان کرد و افزود: تعداد اظهارنامه‌های ارزش افزوده از ۱۰ هزار مورد در ماه شروع و درزمان حاضر به ۳۰۰ هزار مورد رسیده است.

رییس کل سازمان امور مالیاتی هم در این نشست از نهایی شدن پیش نویس لایحه طرح تحول نظام مالیاتی و ارسال آن تا پایان شهریورماه به مجلس شورای اسلامی خبر داد.

علی عسکری تحقق درآمدهای مالیاتی، اجرای آزمایشی طرح جامع مالیاتی در سه استان از سه ماه چهارم سال‌جاری، ارسال لایحه طرح تحول نظام مالیاتی به مجلس در شهریورماه و تهیه پیش‌نویس لایحه اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده تا پایان سال را از مهم‌ترین برنامه‌های سازمان امور مالیاتی کشور در سال‌جاری برشمرد.

محورهای اصلی لایحه تحول نظام مالیاتی

رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور، اصلاح نرخ‌ها و گسترش پایه‌های مالیاتی، اصلاح مشوق‌ها در راستای افزایش شفافیت، ایجاد رقابت و حمایت از تولید، ارتقای جایگاه مالیات به عنوان ابزاری برای مدیریت اقتصاد کشور، توسعه سیستم اطلاعات اقتصادی کشور، ساده‌سازی و تسهیل فرآیندها در راستای افزایش مشارکت عمومی، ارتقای فرهنگ مالیاتی از طریق پذیرش خوداظهاری مودیان و برقراری ضمانت‌های اجرایی متناسب را از بنیادی‌ترین تغییرات لحاظ شده در لایحه تحول نظام مالیاتی عنوان کرد.

امسال سه استان سال آینده کل کشور

عسکری همچنین از آغاز اجرای برنامه‌های مدیریت تغییر در حوزه‌های پایلوت طرح جامع مالیاتی در سه استان تهران، اصفهان و کرمانشاه از نیمه دوم امسال خبر داد.

وی گفت: به موازات این اقدام، تجهیزات و امکانات لازم و همچنین آرایش نیروی انسانی متناسب با این طرح در استان‌های مذکور فراهم خواهد شد و سال آینده نیز طرح جامع مالیاتی به صورت ملی در تمامی ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور به اجرا در خواهد آمد.

وی افزود: با توجه به ضرورت‌های وصول به موقع مالیات‌ها در سال جاری، امسال تلاش مالیاتی را باید مضاعف کنیم تا در کنار طرح‌ها و برنامه‌های مهم نظام مالیاتی در سال جاری، درآمدهای مالیاتی پیش‌بینی شده نیز محقق شود.

عسکری با اشاره به اجماع فراگیر مسوولان اقتصادی در استان‌ها برای دریافت مالیات حقه دولت در سال‌جاری، اظهار کرد: به موازات ماموریت سازمان در خصوص تامین درآمدهای مالیاتی، امسال سعی خواهیم کرد مساعدت‌های قانونی و همراهی و تعامل لازم را با مودیان مالیاتی داشته باشیم.