نگاه
ایران، امید آمریکا برای برقراری ثبات در خاورمیانه
ایسنا- مدیر برنامه آسیا در مرکز سیاست بینالملل در واشنگتن در مطلبی که در روزنامه فایننشیال تایمز به چاپ رسید به برخی راههای بهبود روابط بین ایران و آمریکا پرداخته و در پایان نوشت: اگرچه با وجود همکاری ایران و آمریکا هم آینده کابل و بغداد دستخوش توفانهای پرخروش خواهد بود اما این امر به جلوگیری از خسارات بیشتر کمک خواهد کرد. سلیگ هریسون، درباره برقراری ثبات در منطقه نوشت: ایران حاضر است در عراق و افغانستان به آمریکا کمک کند، اما این کار قیمتی دارد، یک سازش تدریجی بین واشنگتن و تهران که باید با قطع کامل عملیات مخفی پنتاگون و آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) که هدف آن «تغییر رژیم» در ایران است همراه باشد.
مدیر برنامه آسیا در مرکز سیاست بینالملل در ادامه نوشت: آنچه از اوضاع بر میآید این است که بیشتر مسائل مهم و اساسی از جمله مساله هستهای ایران میتواند با گذشت زمان حل شود، به شرطی که آمریکا جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخته و در مسائل داخلی ایران دخالت نکند. جورج بوش، رییسجمهوری آمریکا هنگامی که اعلام کرد ۷۵میلیون دلار به دست ایرانیانی میدهد که «به دنبال ارمغان آزادی برای مردم ایران هستند» اشتباه احمقانهای مرتکب شد، این امر بهانهای بود که به دستگیری چهار شهروند ایرانی - آمریکایی انجامید.
هریسون افزود: ایران دقیقا حاضر است چه کارهایی را در عراق و افغانستان انجام دهد؟ سریعترین بازده آن تبادل اطلاعات، کمک به آموزش نیروهای امنیتی و کمک به بازسازیها است. به گفته مقامات ایرانی در صورت بهبود روابط ایران و آمریکا، ایران به نابودی شبکههای تروریستی در عراق و معتدل کردن نقش شبهنظامیان شیعه کمک خواهد کرد. در زمینه افغانستان نیز به گفته علاءالدین بروجردی، رییس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس ایران حاضر است کمکهای اقتصادی خود را گسترش داده و عملیات مبارزه با قاچاق موادمخدر را سرعت بخشد و همکاری علیه طالبان را افزایش دهد.
هریسون در پایان این مطلب نوشت: حتی با وجود کمک و همکاری ایران آینده بغداد و کابل همچنان توفانی و پرخروش خواهد بود اما همکاری بین واشنگتن و تهران بهترین راه برای جلوگیری از خسارتهای بیشتر است. این امر به خصوص در عراق صدق میکند، جایی که نابودی دولت صدام زمینه را برای ایجاد دولت شیعه متمایل به ایران فراهم کرده و جستجوی سازش بین ایران و آمریکا را در سراسر خلیجفارس به یک لازمه جغرافیایی - سیاسی غیرقابل اجتناب تبدیل کرده است.
ارسال نظر