متکی: گفت‌وگو با آمریکا می‌تواند ادامه یابد

دنیای اقتصاد- به گفته لاریجانی، مذاکرات ایران و آمریکا حادثه کوچکی در صحنه منطقه و در صحنه بین‌المللی نیست. دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: این مذاکرات در مساله هسته‌ای تاثیر خواهد داشت و معتقدم از ظرفیت‌های به وجود آمده باید استفاده کرد. لاریجانی پیش از سفر به اسپانیا اعلام کرد:

تاثیر گفت‌وگوهای عراق بر مذاکرات هسته‌ای

نشست هفت خرداد رخداد کوچکی نیست

سولانا از پیشنهاد جدید خبر داد

خاویر سولانا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که ممکن است این اتحادیه پیشنهاد همکاری در زمینه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز را به‌ایران بدهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سولانا در مصاحبه با روزنامه ژاپنی «نیکی» گفت: در صورتی که تهران تضمین‌هایی در زمینه صلح‌آمیز بودن ماهیت فعالیت‌های هسته‌ای خود به اروپا ارائه دهد، این اتحادیه آماده همکاری‌های تکنولوژیک با ایران در زمینه انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز است. مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که باید موضوع هسته‌ای ایران را همراه با فشار و تحریم‌ها حل کرد و یادآور شد ، ممکن است اتحادیه اروپا پیشنهاد همکاری در زمینه استفاده از انرژی اتمی صلح‌آمیز را مطرح کند که تاکنون چنین رابطه‌ای با هیچ کشوری نداشته است.

علی طجوزی- دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: مذاکرات عراق بر مساله هسته‌ای تاثیر خواهد داشت.

علی لاریجانی، دیروز پیش از سفر به اسپانیا به منظور گفت‌وگو با خاویرسولانا، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در فرودگاه مهر‌آباد در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی مبنی بر این که آیا مذاکرات ایران و آمریکا در خصوص عراق بر فضای کلی مساله هسته‌ای تاثیر خواهد داشت یا خیر، گفت: مساله هسته‌ای و مذاکرات عراق از یکدیگر جدا هستند؛ البته در عالم سیاست امور کاملا از یکدیگر جدا نیستند.

دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: به طور کلی مذاکرات عراق بر مساله هسته‌ای تاثیر خواهد داشت.

لاریجانی با اشاره به مذاکرات هفتم خرداد میان ایران و آمریکا گفت: این مذاکره بر اساس آنچه اعضای هیات ایرانی گزارش دادند، از دو ویژگی بارز برخوردار بود، اول اینکه ایران ریشه‌های ناامنی و معضلات عراق را کاملا به طرف مقابل به صورت روشن ارائه کرد.

وی با مهم خواندن این نکته افزود: دلیل اهمیت آن این است که حل یک مساله سیاسی بدون یافتن ریشه‌ها امکان‌پذیر نخواهد بود.

دبیرشورای عالی امنیت ملی ادامه داد: دومین ویژگی این مذاکره نشان دادن راه‌های برون رفت از وضعیت فعلی عراق بود.

لاریجانی گفت: اگر آمریکایی‌ها توجه داشته باشند، می‌بینند که پس از چهار سال اشغال عراق هیچ نشانه‌ای از بازسازی در آن دیده نمی‌شود؛ زیرساخت‌های اقتصادی در هم پیچیده شده است و مشکلات امنیتی هر روز بیشتر می‌شود. ایران برای برگشت به روش‌های درست و صادقانه پیشنهادهایی را ارائه کرده است که اگر آنها معقول برخورد کنند می‌توانند از این ظرفیت‌ها استفاده کنند.

لاریجانی افزود: مذاکرات هفت خرداد حادثه کوچکی در صحنه منطقه و در صحنه بین‌المللی نیست. البته ممکن است آمریکا در صحنه بین‌المللی بعضی از کشورهای بزرگ را به این سمت هل دهد که پلیس بد شوند، اما آنها باید به این موضوع توجه داشته باشند.

لاریجانی در ادامه تاکید کرد: به هر حال مذاکرات ایران و آمریکا بر سر عراق در مساله هسته‌ای تاثیر خواهد داشت و معتقدم از ظرفیت‌های به وجود آمده باید استفاده کرد و این امر هوشیاری کشورهای منطقه را در این شرایط می‌طلبد.

وی در خصوص دور بعدی مذاکرات با آمریکا در مورد عراق گفت: مساله مذاکرات با آمریکا در بحث عراق پیشنهاد ما نبوده است، بلکه پیشنهاد طرف مقابل و دولت عراق بوده است و به دلیل اینکه مساله مردم عراق و دولت عراق اهمیت زیادی در منطقه دارد و سرنوشت آنها برای ما هم مهم است این مذاکرات را پذیرفتیم. طبعا آنها باید ابتدا خودشان از کارشان ارزیابی داشته باشند.

وی گفت: مطالبی که در مذاکرات هفتم خرداد مطرح شد جدی بوده است، باید فرصت داد روی آن مطالعه جدی شود. آنها اگر بخواهند رفتار گذشته‌شان را تصحیح کنند و از راهکار‌های صحیح برای ایجاد امنیت در عراق استفاده کنند این مسیر باز است.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه به نظر می‌آید، کشورهای ۱+۵ همچنان بر موضع تعلیق تاکید دارند و ایران تا چه زمانی می‌خواهد به مذاکراتی با این چارچوب ادامه دهد، گفت: منطق ایران در این قضیه کاملا روشن و استوار است، ما مقررات بین‌المللی را رعایت و با بازرسان آژانس همکاری می‌کنیم و فراتر از ان پی تی چیزی را نمی‌خواهیم و برای مذاکره بدون پیش شرط آماده‌ایم. این آنها هستند که باید نوعی تغییر در رفتار خود نشان دهند. چرا که آنها به خوبی دیده‌اند که روش‌های گذشته جواب نداده است.

لاریجانی افزود: پیشنهادی غیر منطقی است که قبل از انجام هر مذاکره‌ای از قبل همه چیز را تعطیل کنیم و صورت مساله را حل کنیم.

وی در خصوص این که آیا ایران حاضر است به عنوان نتیجه مذاکرات بپذیرد نیز گفت: این مساله در نتیجه مذاکرات هم امری معقول نیست، چون ما می‌خواهیم از درون مذاکرات رفتاری را ایجاد کنیم که دیگران، نگران داشتن فناوری هسته‌ای از سوی ایران نباشند. نه اینکه تنها در این حالت نگران نباشند که ما فناوری هسته‌ای نداشته باشیم. این خیلی منطقی نیست.

وی با اشاره به ادعای کشورهای غربی مبنی بر نگرانی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران اضافه کرد: آنها در مورد آینده فعالیت‌های هسته‌ای ایران نگرانی‌هایی را مطرح می‌کنند و در مورد فعالیت‌هایی که در حال حاضر انجام می‌شود نگرانی‌های خاصی را مطرح نمی‌کنند. ما معتقدیم برای رفع این نگرانی‌ها حتما راه‌حل‌هایی وجود دارد.

مذاکره کننده ارشد پرونده هسته‌ای ایران با اشاره به راه‌کارهای رفع نگرانی کشورهای غربی گفت: یک ایده‌ای که در مذاکرات قبلی با آقای سولانا مطرح شد این سوال بود که در شرایط فعلی نگرانی نداریم به خاطر اینکه آژانس بر فعالیت‌های ایران نظارت می‌کند، اما در آینده که ایران توانمند شد نگرانی داریم! البته این در صحنه بین‌المللی حرف چندان خوبی نیست، قبل از آنکه کسی جرمی را مرتکب شود او را مجازات کنند. ما برای رفع نگرانی‌هایشان پیشنهاد دادیم که می‌توانید درباره ایده‌ای مثل کنسرسیوم بین‌المللی فکر کنیم و ما هم می‌توانیم بر روی آن فکر کنیم. البته راه‌های دیگری هم وجود دارد که معتقدم در درون یک مذاکرات دقیق بایددرباره‌ آنها بحث کرد.

لاریجانی گفت: آنچه الان مشکل آفرین است این است که برخی کشورها بداخلاقی می‌کنند و از مذاکرات واقعی هراس دارند. مذاکرات باید رسیدن به ابزاری برای حل مساله را فراهم کند.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اگر طرف مقابل، تعلیق محدود را مطرح کند همان طور که محمد البرادعی نیز آن را مطرح کرده است ایران چه موضعی خواهد داشت، گفت: آقای البرادعی گفته بودند که ایران از مرزی گذشته است که باید آن را به عنوان یک واقعیت پذیرفت و این حرف واقع بینانه‌ای است. البته همیشه فعالیت‌هایمان را در چارچوب مقررات آژانس انجام داده‌ایم. ما هیچ وقت از طرح موضوعات متنوع در مذاکرات ابایی نداشته‌ایم، چرا که معتقدیم مذاکرات باید وجود داشته باشد تا طرح‌های مختلف در آن مطرح شود. کسانی که دنبال این هستند که از پیش نتیجه مذاکرات را بدانند اشتباه می‌کنند. وی با اشاره به طرح ایده‌هایی از سوی محمد البرادعی خاطر نشان کرد: در ایده‌ای که ایشان در سفر اخیر به وین مطرح کردند اینگونه عنوان کردند که مذاکرات ابتدا آغاز شود و برنامه هسته‌ای ایران در آنجا مطرح شود، این حرفی بود که ما از آن استقبال کردیم، اما مساله طور دیگری از سوی کشورهایی پیگیری شد که موفقیتی دربرنداشت.

لاریجانی در پاسخ به پرسشی با اشاره به گفتگوی وی با روزنامه فیگارو و موضع ایران برای ورود فرانسه به مساله هسته‌ای ایران گفت: گفتگوی بنده با روزنامه فیگارو با مسایلی که در آن مطرح شد مجموعه‌ای از سوالات و پرسش‌ها بود، معتقدیم شرایط فرانسه تغییر کرده و ساختار جدیدی روی کار آمده است. وی ادامه داد: سوال اساسی درباره نقش‌آفرینی فرانسه در بحث هسته‌ای ایران این بود که آیا آنها علاقمندند که در این مساله فعال باشند که پاسخ مثبت دادم. آنها می‌توانند در صورت تمایل به ورود به این مساله روی حمایت ما حساب کنند، چرا که ما و فرانسه منافع مشترکی داریم.