کمبود ۵/۲میلیون واحد مسکونی در ایران

دنیای اقتصاد - در حالی که تازه‌ترین نتایج پژوهشی حاکی از کمبود ۵/۲میلیون واحد مسکونی در کشور است، فعالان بازار مسکن از رکود معاملات در این بازار خبر می‌دهند که می‌تواند رونق ایجاد شده در ساخت‌و‌ساز طی چند ماه گذشته را تحت تاثیر قرار دهد.

دبیر انجمن شرکت‌های ساختمانی اعتقاد دارد که رکود کنونی بازار مسکن ناشی از کاهش قدرت خرید متقاضیان نسبت به سال گذشته است.به گفته فعالان بازار، در شرایط فعلی تقاضای مصرفی مسکن از سوی متقاضیان تقریبا به حالت توقف درآمده است. چون به دلیل جهش یکباره قیمت، چنین تقاضایی با پس‌انداز گذشته امکان‌پذیر نیست و از طرف دیگر، به دلیل قطع وام‌های پرداختی برای خرید مسکن از سوی بانک‌های خصوصی و عدم تکافوی وام مسکن دولتی برای این منظور، خرید با پس‌انداز آینده نیز عملا غیرممکن شده است. به گزارش دنیای اقتصاد، تنها امیدواری سرمایه‌گذاران ساخت‌و‌ساز در شرایط فعلی به تقاضای سوداگرانه در بازار مسکن است که به اعتقاد صاحبنظران اقتصادی تکیه بر این اهرم در بازار مسکن به نفع اقتصاد نیست.این صاحبنظران اعتقاد دارند که فعالیت‌های سوداگرانه باید همانند تمامی اقتصادهای سالم به بازار سهام هدایت شود که نهایتا رونق تولید را به طور غیرمستقیم در پی دارد.

در همین راستا، این صاحبنظران پیشنهاد می‌کنند که همزمان با چاره‌جویی برای حذف فعالیت‌های سوداگرانه از بازار مسکن از طریق رونق‌بخشی به سایر بازارها از جمله بازار پول و سهام، تقاضای مصرفی در بازار مسکن نیز تقویت شود.

فعالان بازار مسکن نیز اعتقاد دارند که در صورت عدم چاره‌جویی مناسب، این بازار پس از دو مرحله جهش قیمت و رکود به زودی عارضه رکود تورمی را نیز تجربه کند که در آن به صورت همزمان شاهد رکود در ساخت‌و‌ساز و افزایش مجدد قیمت‌ها در معاملات خواهیم بود.

برخی کارشناسان نیز در گفت‌وگویی با دنیای‌اقتصاد هشدار دادند که تداوم نگاه بخشی به بازار مسکن می‌تواند مشکلات این بازار را مزمن کند و خواستار آسیب‌شناسی مسائل آن در یک بسته منسجم شدند. به گفته این کارشناسان، جهش قیمت مسکن در واقع ظهور علائم یک بیماری است که مربوط به وضعیت کلان اقتصاد کشور است و نباید با آن با نگاه بخشی‌گرایانه روبه‌رو شد. ضمن اینکه عدم رویارویی با این بیماری در خارج از بازار مسکن می‌تواند رسیدن به مرحله رکود تورمی (رکود در ساخت‌وساز و تورم در معاملات) را پس از مرحله رکود در معاملات تسریع کند.در توضیح این فرآیند، فعالان بازار مسکن می‌گویند که تقاضای سوداگرانه مسکن تکافوی ایجاد رونق در خرید و فروش را نمی‌کند و به همین دلیل رکود معاملات می‌تواند انگیزه ساخت‌وساز را که طی چند ماه گذشته به شدت افزایش یافته، کاهش دهد. به اعتقاد صاحبنظران اقتصادی، ایجاد گزینه‌های جدید برای سرمایه‌گذاران در جهت حفظ ارزش پول خود با افزایش نرخ بهره و رونق بازار سهام می‌تواند تقاضای سوداگرانه در بازار را حذف و فضا را برای سالم‌سازی بازار فراهم کند.