سردرگمی آلمان در حمایت از توسعه فنآوری انرژی خورشیدی
جایگزین کردن انرژی خورشیدی به جای سوختهای فسیلی به سرمایهای معادل ۷۷میلیارد یورو نیاز دارد. مصرفکنندگان در آینده برای برق مصرفی حاصل از انرژی خورشیدی باید مبالغ هنگفتی پرداخت کنند. این در شرایطی است که شرکتهای تولیدکننده تاسیسات خورشیدی پول خوبی به جیب میزنند.
مترجم: افسانه اکبری
جایگزین کردن انرژی خورشیدی به جای سوختهای فسیلی به سرمایهای معادل ۷۷میلیارد یورو نیاز دارد. مصرفکنندگان در آینده برای برق مصرفی حاصل از انرژی خورشیدی باید مبالغ هنگفتی پرداخت کنند. این در شرایطی است که شرکتهای تولیدکننده تاسیسات خورشیدی پول خوبی به جیب میزنند. آنتن میلنر رییس بزرگترین شرکت سازنده تاسیسات خورشیدی در آلمان، در مصاحبهای با مجله اشپیگل میگوید: «به حمایت دولت در این خصوص نیاز است.»او همچنین گفت: دولت میداند چه پتانسیلی در این نوع انرژی نهفته است و در صورت حمایت دولت، جایگزینی این انرژی به جای سوختهای فسیلی محقق خواهد شد.
تابش خورشید بزرگترین منبع تجدیدپذیر انرژی بر کره زمین است و اگر فقط یکی از صحراهای جهان با نیروگاههای حرارتی خورشیدی به کار گرفته شوند برای تامین برق سالانه موردنیاز جهان کافی است.
باوجود این سرمایهگذاری برای استفاده از انرژی خورشیدی در تولید برق، سالانه حدود ۵درصد کاهش مییابد.
مجله تخصصی «فتن» از ۷۷میلیارد یورو سخن گفت که برای ساخت تاسیسات نیروگاههای خورشیدی نیاز است. در عین حال این مجله نوشت سودی که نصیب شرکتهای تولیدکننده آن میشود به ارقام نجومی خواهد رسید.
اما میلنر گفت: «بهتر است من در مورد این اعداد و ارقام نظری ندهم. دیدگاه من نسبت به این مساله کاملا متفاوت است. بشر مشکلات جدی عدیدهای در پیش دارد. دیگر نمیتوانیم از انرژیهای معمولی و فسیلی استفاده کنیم. در آینده نه چندان دور نیاز انسان به انرژی دو برابر میشود. بدون ایجاد یک فنآوری جدید همانند انرژی خورشیدی، بشر بحرانی سخت را در پیش خواهد داشت.»
او در عین حال گفت: جایگزین کردن یک انرژی جدید بسیار گران است. اما این تنها راهحل است. مجله اشپیگل نوشت با جایگزین کردن این انرژی به جای سوختهای معمول، شمار اندکی از مردم مولتی میلیونر خواهند شد و همین طور ارزش سهام شرکت کیو-سلز (Q-Cells)در طول یک سال دو برابر شده است.
اما میلنر در پاسخ به پرسش مجله اشپیگل که آیا شرکتهای تولیدکننده تاسیسات خورشیدی واقعا چنین سود هنگفتی میبرند، گفت: اینطور نیست و هنوز آنها به سهامدارانشان هیچ سودی پرداخت نکردهاند و در سال جاری تمام سرمایه خود را برای تولید تاسیسات خورشیدی در سطح جهانی به کار میگیرند که البته استفاده از این انرژی در آینده در مقایسه با انرژیهای معمول مقرون به صرفهتر خواهد بود.
برق حاصل از انرژی خورشیدی در آلمان برای هر کیلووات ساعت ۵۰سنت تمام میشود. در حالی که برق تولیدی حاصل از انرژیهای معمول فقط ۵سنت قیمت دارد.
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چند سال دیگر انرژی خورشیدی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه خواهد بود.
میلنر در پاسخ به این سوال گفت: این مقایسه درست نیست. انرژیهای فسیلی در نیروگاههای بزرگ و در فاصله بسیار دور از مصرفکننده تولید میشود. به همین دلیل هزینههای اتصال به شبکه و تحویل به وجود میآید. علاوهبر این قیمت هر پریز برق حدود ۲۰سنت است. با توجه به اینکه این مشکلات در مورد انرژی خورشیدی مطرح نیست، ما میتوانیم به زودی با انرژیهای فسیلی رقابت کنیم. علاوهبر این در برخی نقاط جهان استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر است. به عنوان مثال در کالیفرنیا قیمت هر کیلووات ساعت برق ۳۷ سنت آمریکا است. در حالی که برق حاصل از انرژی خورشیدی ۳۲سنت آمریکا تمام میشود. همچنین تا ۵سال آینده میتوانیم در جنوب اروپا در این زمینه به رقابت بپردازیم. البته در آلمان به دلیل تابش کمتر نور خورشید، استفاده از این انرژی چندی سالی بیشتر طول خواهد کشید.میلنر همچنین از کاهش ۱۰درصدی هزینهها خبر داد. اما زمان دقیقی برای آن ذکر نکرد. بررسیهای جدید نشان میدهند تولیدکنندگان، تاسیسات خورشیدی را بسیار گرانتر از ارزش واقعی آن به فروش میرسانند. اما میلنر این مساله را تکذیب کرد و گفت استفاده از این انرژی در طول زمان به نفع مصرفکننده است.
اکنون نزدیک به ۵/۰درصد از برق آلمان از طریق انرژی خورشیدی تولید میشود. میلنر در پاسخ به این سوال که چند سال دیگر، بخش عمده برق آلمان از انرژی خورشیدی تامین میشود، گفت: «پیشبینی آن مشکل است. اما تحقیقات نشان میدهد تا سال۲۰۲۰ این سهم به ۲درصد خواهد رسید.»
او معتقد است ۲۰ تا ۳۰ سال زمانی میبرد تا یک فنآوری جدید به طور کامل توسعه یابد و جایگزین شکل قدیمی آن شود.
در زمینه ساخت تاسیسات خورشیدی آلمان جایگاه اول را در دنیا دارا است. بعد از آلمان کشورهای ژاپن و چین در جایگاههای دوم و سوم قرار دارند.
میلنر گفت: «آلمان به عنوان قدرت اقتصادی پیشرو در جهان باید مسوولیت توسعه این فنآوری و انتشار آن به سراسر جهان را به عهده گیرد. البته برای رسیدن به این هدف نیازمند به حمایت دولت است. در این بین کشورهای آمریکا و اسپانیا نیز به شدت در تلاشند تا از طریق توسعه این فنآوری بازارهای جهانی را در دست گیرند. اما دیر یا زود آلمان از آنها پیشی خواهد گرفت. این یک رقابت جهانی است. در اینجا کشوری برنده خواهد بود که بتواند تاسیسات خورشیدی را به قیمت نازلتر به سایر نقاط جهان صادر کند. و در این زمینه شرکتهای آلمانی از شانس بالایی برخوردارند. چند سال پیش شرکت کیو- سلز در بین بزرگترین شرکتهای مولد این انرژی رتبه دهم را داشت اما اکنون در جایگاه دوم است.»
میزان صادرات آلمان در زمینه تاسیسات خورشیدی ۵۳درصد است که پیشبینی میشود در سال جاری این میزان به ۶۰درصد و در سال آینده به ۷۰درصد برسد.
آلمان در گذشته تاسیسات خورشیدی خود را در آسیا تولید میکرد که به گفته میلنر این مشکل اکنون برطرف شده است.
کشورهای خواستار انرژی خورشیدی همچنان افزایش مییابند و بازار تولید این انرژی به سرعت در حال رشد است.
میلنر در پاسخ به سوال مجله اشپیگل در مورد چگونگی سوددهی شرکت کیو-سلز در سال جاری گفت: در سال جاری فروش ما حدود ۳۰درصد افزایش مییابد و همزمان تعداد کارکنان در این بخش از ۹۶۰ به ۱۴۰۰ نفر افزایش مییابد.»
در سال گذشته شرکت کیو-سلز ۵۴۰میلیون یورو فروش داشت و اکنون میلنر از شکسته شدن مرزهای میلیاردی در سال آینده خبر میدهد.
ارسال نظر