لاریجانی: میتوان پرونده هستهای را ظرف چندجلسه پایان بخشید
دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران، در پاسخ به این پرسش که در صورت تصویب قطعنامه بعدی علیه ایران در شورای امنیت موضع ایران چه خواهد بود، گفت: ما هنوز تا آنجا فاصله داریم. اگر آنها علاقهمندند نوعی نافرمانی بینالمللی را دنبال کنند، طرف مقابل همچنین کارتهایی را در دست دارد. ایران تاکنون نخواسته است از این روشها استفاده کند اما اگر ایران را به این سمت هل دهند طبعا ما از این روشها استفاده خواهیم کرد. به گزارش ایسنا، علی لاریجانی پس از دیدار با وزیر خارجه عمان در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری که از وی پرسید مذاکرات شما با سولانا بعد از پایان ضربالاجل تعیین شده از سوی شورای امنیت در قطعنامه ۱۷۴۷ است، آیا فکر نمیکنید آمریکا و دیگر کشورهای مذاکرهکننده با ایران، دو مسیر تهدید و مذاکره را همزمان دارند پیش میبرند، گفت: نمیتوانیم برای آنها تعیین تکلیف کنیم که چه کنند. اما قاعدتا اگر این رویکردی را که شما مطرح کردید آنها دنبال کنند روی برخی از همکاریهای ایران هم تاثیر خواهد گذاشت. اینطور نیست که آنها این روشها را به کار گیرند اما دیگران نتوانند. من فکر میکنم برخی کشورهای ۱+۵ علاقهمندند نوعی نافرمانی بینالمللی را دنبال کنند و نگذارند مقررات بینالمللی یکسان دنبال شود. اما طرف دیگر هم میتواند اینگونه رفتارها را انجام دهد.
لاریجانی در پاسخ به سوالی دیگر درباره اینکه آیا در مذاکرات هستهای ایده خاصی غیر از طرح سوئیس وجود ندارد، گفت: ایدههای متفاوتی وجود دارند. فکر میکنم مهم این است که در چارچوبهای گذشته که زمان آن طی شده است حرکت کنیم، چرا که ایدههای قبلی در چارچوبهای گذشته اگر قوتی داشتهاند در همان مقطع قابل بحث و تفاهم بود. باید از ظرفیت موجود طرفین در شرایط جدید استفاده کرد.
دبیر شورایعالی امنیت ملی تاکید کرد: اگر تصور شود که زمان دادن به حل مساله هستهای ایران علاج کار برای طرف دیگر است، آن را بعید میدانم. معتقدم موضوع هستهای ایران در حد رسیدگی هست که بشود میوههای آن را چید.
لاریجانی در پاسخ به خبرنگاری که از وی پرسید: سولانا در اظهاراتی عنوان کرده است که موضوع هستهای ایران آنقدر پیچیده است که نمیتوان در یک جلسه یا دو جلسه آن را حل کرد و شاید به ماهها و سالها زمان نیاز داشته باشد، گفت: چنین رایی را نمیپذیرم. معتقدم این مساله را نباید آنقدر پیچیده کرد و یا پیچیده به آن اندیشید، چرا که صورت اصلی این مساله آنقدر پیچیده نیست. اگر دقیق به صورت مساله توجه شود و چارچوبهای بینالمللی را برای حل آن مساله قرار دهند میتوان این موضوع را خیلی سریع حل کرد.
وی ادامه داد: معتقدم اگر چند ماه پیش با ایران بر سر این موضوع توافق میکردند به نفع آنها نیز بود.
البرادعی: تحریم و زور علیه ایران کارساز نیست
در همین حال محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد: اعمال زور و تحریم علیه ایران برای توقف برنامه هستهای کارساز نیست و باید این مساله را از طریق گفتوگو حل کرد.
به گزارش ایرنا، البرادعی در گفتوگو با روزنامه اسپانیایی «آبث» اظهارکرد: تحریمهای سازمان ملل صرفا برای توصیف ناخرسندی و نگرانی جامعه بینالمللی از رفتار ایران است و این تحریمها به تنهایی نمیتواند مشکلی را حل کند.
وی افزود: تجربه عراق هم این درس را به ما داده است که استفاده از زور و قدرت راهحل مشکلات امنیتی نیست. این در حالی است که برنامه اتمی ایران، ابعادی فراتر از امنیت منطقهای قرار دارد.
به عقیده البرادعی، اختلاف نظر بر سر برنامه اتمی ایران چیزی جز «نوک یک کوه یخی» نیست که از نارضایتی دو طرف پرونده- ایران و غرب- از رفتارهای یکدیگر در طول ۵۰سال اخیر شکل گرفته است.
مدیرکل آژانس یادآور شد: وقتی با دو طرف صحبت میکنم تنها کلمهای که همواره ظاهر میشود عدم اعتماد است و به همین دلیل، اکنون نیاز به یافتن تعهدی وجود دارد که این اختلاف را حل کند و در این زمینه، به صورت واضح، نقش آمریکا، کلیدی است.
وی درباره گسترش نگرانیها درباره احتمال تهاجم نظامی به تاسیسات هستهای ایران گفت: از چنین کاری میشود و باید جلوگیری کرد. وی تاکید کرد: تجربه عراق فراروی ما است که به همه به روشنی نشان میدهد استفاده از زور راه حل مسائل امنیتی نیست. البرادعی درباره درخواست غرب برای تعلیق غنیسازی اورانیوم از سوی ایران به عنوان پیششرط آغاز رسمی مذاکرات اظهارکرد: جامعه بینالمللی بر موضوع تعلیق تاکید دارد اما با این حال من تصور میکنم که تحولات اخیر بر این خواسته برتری یافته است.
ارسال نظر