شهردار یا سرپرست؟

در حالی که بر اساس آخرین اظهارات سخنگوی شورای شهر تهران، کارشناسان حقوقی تا پایان وقت اداری روز دوشنبه، نتایج بررسی‌های قانونی درباره انتخاب سرپرست شهرداری تهران را به اعضای شورای شهر اعلام خواهند کرد و شورا طبق اعلام سخنگو، در جلسه امروز که به صورت علنی برگزار خواهد شد، در این باره تصمیم‌گیری می‌کند، برخی از اعضای شورا معتقدند در شرایط فعلی، بحث انتخاب سرپرست، اتلاف وقت بوده و باید هرچه سریع‌تر تکلیف شهردار تهران مشخص و شهردار جدید برای جلوگیری از سردرگمی و دامن زدن به مسائل حاشیه‌ای معرفی شود. مرتضی طلایی، نایب‌رییس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران به عنوان مخالف ادامه بحث انتخاب سرپرست شهرداری در شرایط فعلی، این موضوع را حتی بر خلاف مقررات و آیین‌نامه داخلی شورا می‌داند.

وی در این باره با اشاره به تبصره ۴ ذیل ماده ۷۱ قانون شوراها به ایسنا گفت: طبق این بند، شورای شهر از مجلس شورای اسلامی درباره نحوه انتخاب شهردار پس از پایان مدت فعالیت شورا و به‌رغم باقیماندن مدت زمان فعالیت شهردار و داشتن حکم سؤال کرده که بر این اساس، پاسخ مجلس انتخاب شهردار بوده است.

وی افزود: بر همین اساس شورای شهر باید تکلیف شهردار فعلی را مشخص کند و به همین دلیل شهردار می‌تواند استعفا دهد یا استیضاح وی در شورا رای بیاورد. در این صورت شورای شهر می‌تواند اقدام به انتخاب شهردار کند و یا اجازه ادامه فعالیت به شهردار داده تا شهردار انتخاب شود. عضو شورای شهر تهران تاکید کرد: انتخاب سرپرست شهرداری تهران در شرایط فعلی، خلاف قوانین و مقررات شوراهااست و هر چه سریع‌تر باید تکلیف شهردار فعلی تهران مشخص و درباره انتخاب شهردار تصمیم‌گیری شود. وی در عین حال منافع تهران و شهروندان را در تثبیت مدیریت شهری دانست و اعتدال، عقلانیت و کارآمدی را از ویژگی‌های مهم شهردار فعلی تهران بیان و تصریح کرد: شهروندان را نباید از خدمت مدیر توانمند محروم کرد. طلایی یادآور شد: سه ویژگی یاد شده در ۷ شاخصه تعیین شده شورای شهر تهران در شهردار فعلی نهفته است، بطوریکه مدیر کارآمد اهل تعامل با شورا و سایر ارگان‌ها است و متخصص در همه امور خواهد بود و با عقلانیت و تدبیر نیز بر مبنای برنامه‌ فعالیت می‌کند.

وی تعامل را مساله‌ای دو طرفه دانست و گفت: شهردار باید با قوای سه‌گانه تعامل داشته باشد، اما باید به خاطر داشت که این تعامل دو طرفه است. همچنین معصومه آباد، عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران، انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران را دارای ابهام دانست و گفت: مقرر شده ابهامات از طریق واحد حقوقی مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گیرد، اما در شرایط فعلی به اعتقاد بنده طرح این مساله اتلاف وقت است و باید هر چه سریع‌تر شهردار تهران انتخاب شود.

وی گفت: به علاوه اینکه شهردار تهران مدیریت نیروی انسانی، منابع فیزیکی و مالی شهرداری را بر عهده دارد و صحیح نیست که این وظیفه را به فرد دیگری بسپاریم و چنین چیزی به سادگی امکانپذیر نیست.

آباد با اشاره به اینکه مشخصه‌ها و مؤلفه‌های شهردار در جلسات متعدد شورای شهر تهران مشخص شده، خاطرنشان کرد: با توجه به مباحث بسیاری که در این زمینه مطرح شده، انتخاب شهردار کار دشواری نیست و شورای شهر تهران باید هر چه سریع‌تر به جمع‌بندی رسیده و شهردار را معرفی کند.

عضو شورای شهر تهران افزود: طولانی شدن انتخاب شهردار به نفع مردم و شهر نیست و شورای شهر بدون اتلاف وقت باید سریع‌تر شهردار تهران را انتخاب کند، در غیر این صورت مسائل حاشیه‌ای آسیب‌های زیادی را به دنبال خواهد داشت.

آباد تاکید کرد: در این شرایط اقدامات زمان‌بر همچون دخالت واحد حقوقی مجلس برای تغییر قانون صحیح نیست و با توجه به اینکه مدیریت شهری فعلی توانسته زوایای فرهنگی، اجتماعی و امنیتی شهر را شناسایی کند، لذا شورای شهر باید ابتدا عملکرد وی را مورد نقد و ارزیابی قرار دهد.

حمزه شکیب، رییس کمیسیون فنی عمرانی شورای شهر تهران نیز معتقد است انتخاب سرپرست، موجب کند شدن روند انتخاب شهردار تهران در شرایط فعلی می‌شود.

وی با استناد به توجیه قانونی در خصوص انتخاب سرپرست شهرداری به ایسنا گفت: طبق استنباطی که از قانون داشته و نتیجه‌ای که به آن رسیده‌ام، سرپرست شهرداری باید انتخاب شود، اما در شرایط فعلی به مصلحت نبوده، زیرا موجب کند شدن روند انتخاب شهردار می‌شود و این مساله به صلاح شهر و شهروندان نیست.

شکیب تاکید کرد: اگر قرار بر انتخاب سرپرست شد، باید خود قالیباف به عنوان سرپرست انتخاب شود.

وی تاکید کرد که به‌خاطر مصلحت شهر باید از این مساله حقوقی انتخاب سرپرست عبور کرد و سریع‌تر شهردار را انتخاب کرد.

به گفته وی در جلسه فردای شورای شهر تهران، انتخاب شهردار و سایر گزینه‌ها مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

پیشتر خسرو دانشجو، سخنگوی شورای شهر از اختلاف‌نظر درباره ضرورت انتخاب سرپرست برای شهرداری تهران، پیش از انتخاب شهردار خبر داده بود.

وی پس از دومین جلسه شورای شهر تهران گفته بود: هنوز در مورد این که بخواهیم سرپرست برای شهرداری انتخاب کنیم، به نتیجه نرسیده‌ایم و این نیاز به بررسی بیشتر دارد که ادامه این بررسی به جلسه بعدی موکول شده است.

دانشجو توضیح داده بود: در این زمینه دو تفسیر حقوقی وجود دارد که یکی این است که الان شهرداری باید سرپرست داشته باشد و تفسیر دیگر اینکه شهردار کنونی می‌تواند تا زمان انتخاب شهردار بعدی به کارش ادامه دهد که این تفاسیر مورد بحث و گفت‌و‌گو قرار گرفته و بحث در این خصوص همچنان ادامه دارد. وی گفت: هم‌اکنون با توجه به اینکه قالیباف در نیمه دوره چهار ساله دوم انتخاب شد، دو تفسیر وجود دارد یکی اینکه وی به صورت قانونی می‌تواند به فعالیت خود ادامه دهد تا شهردار انتخاب شود و تفسیر دیگر اینکه باید سرپرست انتخاب شود که جمع‌بندی در مورد این تفاسیر به نتیجه نهایی نرسید و قرار شد از کارشناسان حقوقی در این مورد کمک بگیریم تا در جلسه بعدی به نتیجه نهایی برسیم. با این حال به نظر می‌رسد بحث ضرورت انتخاب شهردار، بحثی حاشیه‌ای است و موضوع مهم‌تر انتخاب شخصی برای شهرداری تهران و سرعت در انتخاب است. در همین زمینه مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران معتقد است انتخاب شهردار هر چه بیشتر طول بکشد، حواشی، تبلیغات و فشارها و لابی‌ها نیز بیشتر خواهد شد.

اشاره چمران به حاشیه‌های انتخاب شهردار احتمالا ناظر بر ابقاء یا برکناری قالیباف و انتخاب جایگزین است. چنانکه گفته می‌شود، برخی اعضای شورای شهر نیز کاندیدای احراز سمت شهرداری تهران هستند.

چمران در گفت‌و‌گویی با خبرگزاری فارس در خصوص کاندیداتوری برخی از اعضای شورا برای شهردار شدن گفت: عده‌ای دوستان با توجه به توان مدیریتی که در خود احساس می‌کنند و با اتکا و اشراف به تجربه ۴ ساله خود گفته‌اند که می‌خواهند کاندیدا شوند. با توجه به اینکه این افراد نسبت به مسائل شهر و شهرداری آگاهی و اطلاعات کامل دارند، کاندیدا شدن آنها ایرادی ندارد.

رییس شورای شهر تهران همچنین تصریح کرد: خودم شخصا ۸-۷ نامزد برای معرفی جهت احراز پست شهرداری تهران را دارم که در خصوص برخی اسامی اشتراکاتی با تعدادی از اعضا وجود دارد. وی افزود: تحت فشارهای سنگینی هستیم. برای انتخاب شهردار نامه می‌آید. تلفن می‌شود. در محلات امضا جمع می‌شود. تمایل نداریم اینگونه فضا‌سازی‌ها انجام شود. مستقل بودن شورا در این رابطه بسیار اهمیت دارد. امیدواریم همان طور که در دوره‌های قبل همه این مسائل را کنار گذاشتیم و به خواست اکثریت شورا عمل کردیم، در این دوره نیز چنین عمل کنیم. چمران در پاسخ به این سوال که این فشارها از بدنه دولت است، گفت: تا به حال فردی از بدنه دولت به عنوان کاندید به من معرفی نشده است. ضمن آن که تاکنون در این رابطه از سوی بدنه دولت توصیه‌ای به من نشده است.