دنیای اقتصاد- مسوول سیاست‌گذاری خارجی و امنیتی اتحادیه اروپایی روز جمعه در کنفرانس سالانه امنیتی روابط آمریکا- اروپا از ایالات‌متحده خواست برای حل مناقشه هسته‌ای و دیگر مسائل منطقه به طور مستقیم و بی‌واسطه با ایران وارد مذاکره شود. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران برای این امر آمادگی دارد، ادعا کرد: «بدون تردید چنین است». ضرورت حل مناقشه هسته‌ای و مسائل منطقه‌ای از نگاه سولانا آمریکا با ایران وارد تعامل شود

دنیای اقتصاد- در روزهای گذشته کاندولیزا رایس، وزیر خارجه ایالات متحده از آمادگی این کشور برای تغییر رویه در سیاست ۲۷ساله آمریکا در قبال ایران خبر داد. رایس پس از پایان دور مقدماتی مذاکرات لاریجانی و سولانا این مساله را عنوان کرده بود.

گفت‌وگوهای دو روزه نماینده ایران و کشورهای ۱+۵گرچه نتیجه مشخصی در پی نداشت و ادامه آن به دو هفته بعد موکول شد، ولی به شکست نیز نیانجامید و این، رضایت مذاکره‌کنندگان را در پی داشت.

اظهارات اخیر وزیر خارجه دولت نومحافظه‌کار جرج بوش گر چه باز هم مشروط به تعلیق غنی‌سازی از سوی ایران بود، تغییر موضعی بزرگ ولو در سطح گفتار است.

رایس پیش از این چندین بار اعلام کرده بود در صورتی که ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را متوقف سازد، حاضر است با همتای ایرانی خود ملاقات و گفت‌وگو کند. این اولین باری است که یک مقام رسمی آمریکایی از تغییر موضع در قبال ایران سخن می‌گوید و این همان چیزی است که طی سال‌های گذشته پیش شرط ایران برای مذاکره با آمریکا بوده است.

در این سال‌ها ایران و آمریکا به طور رسمی و به معنای دقیق حقوقی آن، «دول متخاصم» نبوده‌اند، با این حال نگاه خصمانه‌ای به هم داشتند که در موارد مشخصی بروز می یافت که از آن جمله می‌توان به مسدود کردن اموال ایران از سوی آمریکا اشاره کرد.

البته این تغییر نگاه دولت آمریکا، با ایراد تهدیدهایی که پیشتر نیز مطرح می‌شد، همراه بود.جمعه جرج بوش از تصمیم آمریکا برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران در صورت نپذیرفتن قطعنامه دوم از سوی ایران که البته موضوع مذاکرات سولانا و لاریجانی است،‌خبر داد. از سوی دیگر ایهود المرت، نخست وزیر رژیم صهیونستی نیز در اظهاراتی غیر متعارف امکان حمله موشکی به برخی تاسیسات هسته‌ای ایران را مورد ارزیابی قرار داد.در این میان سخنان اخیر سولانا در بروکسل، بیش از هر چیز ناظر بر نتایج عینی بود.

دعوت برای تعامل

به گزارش رویتر، مسوول سیاست‌گذاری خارجی و امنیتی اتحادیه اروپایی روز جمعه در کنفرانس سالانه امنیتی روابط آمریکا - اروپا از ایالات‌متحده خواست برای حل مناقشه هسته‌ای و دیگر مسائل منطقه به طور مستقیم و بی‌واسطه با ایران وارد تعامل شود. وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا ایران برای این امر آمادگی دارد، ادعا کرد: «بدون تردید چنین است».براساس گزارش آسوشیتدپرس، وی گفت که خصومت واشنگتن با ایران فقط در خدمت تقویت موقعیتی قرار گرفته است که در آن ایران به عنوان کشوری در نظر گرفته می‌شود که نمی‌توان با آن نوعی گفت‌وگو را سازماندهی کرد.

سولانا از رایس و دیگر مقامات آمریکایی خواست زبان آتشین تهران را که بیشتر اسرائیل را هدف می‌گیرد، نادیده بگیرند و گفت‌وگو‌ با ایران را با به رسمیت شناختن اهمیتش برای ثبات منطقه بررسی کنند.سولانا از واشنگتن خواست این مساله را بپذیرد که نمی‌توان ایران را به عنوان یک بازیگر کلیدی در ثبات خاورمیانه متزلزل نادیده گرفت.

وی افزود: بدون کمک دولت تهران تلاش برای یافتن صلح با معنا و معقول در خاورمیانه بسیار سخت است. سولانا همچنین گفت: باید ببینیم آمریکا تا چه اندازه به تعامل تمایل دارد، فکر می‌کنم در این مرحله گشودن یک کانال ارتباطی با ایران درباره همه چیز از سوی آمریکا ارزش فکر کردن را دارد.

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر اینکه «بسیار سخت است به موقعیتی ادامه داد که در آن به ایران به عنوان کشوری نگاه می‌شود که نمی‌توان نوعی گفت‌وگو را با آن سازماندهی کرد»، افزود: فکر می‌کنم تماس واشنگتن و تهران خوب خواهد بود و من قصد دارم در روزهای آینده در واشنگتن درباره آن گفت‌وگو کنم.

براساس این گزارش، سولانا گفت که روز یکشنبه در‌این‌باره با رایس صحبت خواهد کرد. سولانا گفت که برای رسیدن به پیشرفت با لاریجانی ۳۰ تا ۴۵ روز فرصت دارد و شکست احتمالی مذاکرات به تصویب قطعنامه سومی خواهد انجامید.

سولانا افزود که تعلیق غنی‌سازی همچنان شرط آغاز مذاکرات رسمی با تهران است؛ اما ایران به عنوان عضو پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای ان.پی.تی حق دارد برنامه هسته‌ای غیر‌نظامی کاملی را در زمانی که تردید‌های مشروع را بر طرف کرد، در اختیار داشته باشد.

تکرار تهدید‌ها

درست در همان روزی که سولانا در بروکسل، واشنگتن را به برقراری پل ارتباطی با تهران فرا خواند، جورج بوش، رییس‌جمهوری آمریکا، ایران را به اعمال تحریم‌های بعدی در صورت مخالفت بیشتر با تعلیق غنی‌سازی تهدید کرد.

این در حالی است که دانیل فرید، مشاور وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام خبر تماس تلفنی طولانی مدت رایس و سولانا پس از گفت‌وگوهای آنکارا، به ناکامی موضع آمریکا در زمینه ضرورت تعلیق غنی‌سازی در ایران اذعان کرد.