سفیر عراق در آمریکا گفت که کشورش خواستار حل اختلاف‌های تهران و واشنگتن برای کمک به ثبات منطقه است. به گزارش ایسنا، سمیر صمیدعی، در گفت‌وگو با شبکه خبری بی.بی.سی با اشاره به تلاش کشورش برای آزادی پنج دیپلمات ایرانی بازداشت شده به وسیله نیروهای آمریکایی گفت: این موضوع نباید به عنوان پیش شرط جمهوری اسلامی برای شرکت در نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه عراق و آمریکا در شرم الشیخ مصر مطرح شود.

صمیدعی با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه کشورمان که حضور خود را در این اجلاس قطعی ندانسته، افزود: زمانی که قرار بود اجلاس معاونان وزیران خارجه همسایگان عراق در بغداد برگزار شود نیز اتفاق مشابهی رخ داد. در آن زمان طرف ایرانی برای شرکت در اجلاس بغداد مردد بود، ولی در نهایت به این نتیجه رسید که حضورش به نفع این کشور است. سفیر عراق ابراز عقیده کرد، شرکت نکردن ایران در نشست شرم الشیخ از اهمیت این اجلاس نمی‌کاهد. بدون حضور ایرانی‌ها هم این اجلاس برگزار خواهد شد. این نشست به ابتکار عراق برگزار می‌شود. اگر ایران در این اجلاس شرکت نکند که احتمال آن کم است، باز هم برای ارتباط با این کشور از راه ارتباطی لازم برخوردار هستیم. سمیر صمیدعی همچنین مرتبط دانستن حضور ایران در نشست شرم الشیخ با آزادی پنج دیپلمات ایرانی بازداشت شده به وسیله نیروهای آمریکایی در اربیل را رد کرد و گفت: فکر نمی‌کنم این دو موضوع با هم مرتبط باشند. دولت عراق در بازداشت این افراد نقشی نداشته است. سعی کرده‌ایم که آمریکایی‌ها را به آزاد کردن این افراد تشویق کنیم. این دو موضوع را نباید یکی دانست، زیرا نشست شرم الشیخ فراتر از موضوع آزادی این پنج نفر است.

صمیدعی با اشاره به تلاش دولتش برای آزادی پنج دیپلمات ایرانی گفت: بغداد سعی دارد واشنگتن و تهران را به رفع اختلاف‌هایشان در منطقه تشویق کند. همواره به ایران و ایالات متحده گفته‌ایم نمی‌خواهیم عراق به عرصه زورآزمایی آنها تبدیل شود و نمی‌خواهیم بهای اختلاف‌های آنها را بپردازیم. به نفع ما است که همه با هم در ارتباط باشند تا به این وسیله مجراهای دیگری برای حل اختلافاتشان پیدا شود. وی افزود: افراد رده بالای حکومت ایران همیشه به ما درباره کمک به ایجاد امنیت در عراق تضمین داده‌اند.

شرط ایران رد شد

پس از آنکه معاون وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد تا زمانی که پنج شهروند ایرانی که هم‌اکنون در بازداشت نیروهای آمریکایی در عراق به سر می‌برند، آزاد نشوند، شرکت ایران در هر اجلاسی در مورد عراق که آمریکا در آن حضور داشته باشد، «با مشکل و مانع روبه‌رو خواهد شد»، سخنگوی رییس‌جمهور آمریکا به این شرط پاسخ رد داد.این در حالی است که اظهارات معاون وزیر امور خارجه ایران در این زمینه از مجراهای رسمی مطرح نشده و تنها طی مصاحبه‌ای با روزنامه کیهان عنوان گردیده و همچنین او به صراحت حضور ایران را در اجلاسی که قرار است ماه آینده در مورد عراق برگزار شود رد نکرده و تنها از «مشکل و مانع» در این زمینه سخن گفته است.علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز همزمان با پخش اظهارات معاون وزیر امور خارجه کشورش گفته: «ما قبلا گفته بودیم که از همکاری‌های منطقه‌ای استقبال می‌کنیم و آن را برای بحران‌های عراق که منشا بعضی از آنها قدرت‌های بزرگ هستند مفید می‌دانیم اما اگر شکل دیگری بخواهد بیابد، باید روی آن تامل کنیم.»اما در «تاملی» که لاریجانی در سخنانش مطرح کرده اشاره‌ای به موضوع پنج ایرانی بازداشت شده در عراق نشده، بلکه موضوع محل نشست مطرح گردیده که به عقیده آقای لاریجانی می‌بایستی در بغداد باشد و نه در مصر. تعداد و ترکیب دولت‌های شرکت‌کننده در نشست نیز موضوع دیگری است که دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران از «تامل» در مورد آن سخن گفته است.ترکیه نیز همچون ایران به برگزارشی نشست در مصر و همچنین ترکیب شرکت‌کنندگان آن اعتراض دارد.نشست بین‌المللی درباره بازگرداندن ثبات و امنیت به عراق قرار است سوم و چهارم ماه مه (سیزدهم و چهاردهم اردیبهشت) آینده در تفریحگاه شرم‌الشیخ در مصر برگزار شود و هوشیار زیباری، وزیر خارجه عراق از وزیران خارجه همسایگان کشور خود و همچنین وزیران خارجه پنج عضو دائم شورای امنیت، آلمان، ژاپن و کانادا برای شرکت در این اجلاس دعوت کرده است.این نشست ادامه نشست مشابهی است که یک ماه پیش در بغداد، اما در سطحی پایین‌تر برگزار شد و عباس عراقچی، معاون حقوقی و امور بین‌الملل وزارت خارجه ایران سرپرست هیات نمایندگان ایران را در آن به عهده داشت.موضوع مشروط کردن شرکت در نشست شرم‌الشیخ به آزادی پنج ایرانی بازداشت شده در عراق را نیز عراقچی در گفت‌و‌گو با روزنامه کیهان مطرح کرده است. پنج دیپلمات ایرانی سه ماه پیش طی حمله نظامیان آمریکایی به دفتر نمایندگی ایران در شهر اربیل عراق دستگیر شدند.