رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی:
امیدواریم افزایش قیمتها کنترل شود
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی درباره پیشبینی تورم ۲۳درصدی برای سال ۸۶ از سوی مرکز پژوهشهای مجلس گفت: سیاست دولت درتدوین بودجه ۸۶ تثبیت قیمتها و افزایش نیافتن قیمت خدمات نهادهای دولتی است. امیدواریم با اجرای دقیق این لایحه افزایش قیمتها کنترل شود. به گزارش خبرگزاری فارس امیرمنصور برقعی در نشست با خبرنگاران درباره قیمت بنزین در بودجه ۸۶ گفت: دولت نظر خود را درباره بنزین در لایحه بودجه پیشنهاد کرده است ولی ملاک آن چیزی است که به تصویب مجلس رسیده است و نظر دولت این است که اگر اصلاحیهای در مورد بنزین داده شود، باید با هماهنگی مجلس و به شکل قانونی انجام شود.
وی درباره تدوین بودجه سایه با نفت زیر ۳۰دلار اظهار داشت: اینکه بودجه دیگری به صورت کاملا مستقل تدوین شود، در دستور کار ما قرار ندارد، بودجه سازوکار تخصیص منابع است که متناسب با تحقق منابع مالی و منطبق بر سیاستهای پولی و مالی صورت میگیرد.
برقعی گفت: درباره تحریمها دولت قصد ندارد، شرایط را بحرانیتر از آنچه هست، جلوه دهد و از آنجا که بودجه سال ۸۶ از یک انضباط مالی برخوردار است، دولت درصدد اجرای کامل آن است.
وی افزود: در اجرای قانون بودجه ۸۶ دولت به دنبال مهار هزینههای جاری، متعادلسازی و حذف تبعیض در دستگاههای دولتی هستیم، به این منظور، ضریب ریالی بر حقوق کارکنان دولت مطرح است و دولت به دنبال متعادل کردن فاصله بین حداقل و حداکثر پرداختها است، تا منحنی حداکثر و حداقل حقوق از حالت واگرا به یک منحنی متناسب همگرا تبدیل شود.
وی درباره رشد غیرعادی قیمت مسکن در سال گذشته اظهار داشت: سفتهبازیهای غیرمعمول در بازار مسکن باعث شد تا تغییرات و رشد غیرعادی در بازار مسکن ایجاد شود، در غیر این صورت، پس از چند سال رکود، افزایش بهای مسکن طبیعی بود، البته بررسیهای انجام شده، نشان میدهد تسهیلات خاصی که یک بانک برای مسکن ارائه میکرد، در رشد قیمت مسکن تاثیر زیادی داشت. وی تاکید کرد: حذف قیمت زمین از قیمت تمام شده مسکن، تاثیر زیادی در کنترل و تثبیت بهای مسکن در شهرهای کشور غیر از ۱۵ کلانشهر بزرگ داشت و تاثیر خود را در کوتاه مدت نشان داده است و قطعا این روند میتواند تاثیر روانی خود را بر قیمت مسکن در کلانشهرهای ایران داشته باشد.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی درباره تغییر واحد پولی گفت: تغییر واحد پولی کشور از مقولاتی نیست که خیلی زود یا قاطع درباره آن اظهارنظر شود، در حال حاضر کار گروه ویژهای برای این امر در سازمان مدیریت وجود ندارد و بررسیهای کارشناسی این موضوع باید در وزارت امور اقتصاد و دارایی انجام شود. از آنجا که ایران شرایط خاص و ویژهای دارد، اقتصاد ایران هم از این معنی مستثنی نیست و به همین خاطر این طور نیست که آنچه که در سایر نقاط جهان، جواب داده و موفق بوده است، در ایران هم به موفقیت برسد.
وی همچنین افزود: تصویب آیین نامههای اجرایی قانون بودجه ۸۶ در جلسه بعدی هیات دولت به پایان میرسد و برای اجرا به دستگاههای دولتی مربوط ارائه خواهد شد.
وی افزود: موضوعات مطرح شده در لایحه بودجه ۸۶ از تنوع متعددی برخوردار بود و موضوعات مهمیمثل مسکن، خدمات کشوری، سوخت و یارانه آن، تبصره ۱۳ هر کدام بخش مهم و جداگانهای از لایحه بودجه را به خود اختصاص داده بودند و هر یک در مقابل یک تبصره، یک بسته کارشناسی بودند.
برقعی گفت: لایحه بودجه ۸۶، جامع و مانع تدوین شد و نگرش همهجانبهای به سیاستهای پولی و مالی داشت و از تمام ابزارهای اقتصادی اجتماعی و فرهنگی برای تحقق اهداف اسناد بالادستی استفاده کرده است.
وی تاکید کرد: لایحه بودجه در ۱۵ جلسه کارشناسی در دولت بررسی و برای ارائه به مجلس آماده شد. سازمان مدیریت و برنامهریزی در حال حاضر در مرحله تدوین آییننامههای بودجه سال ۸۶ است.
وی با اشاره به اینکه برای اجرای قانون بودجه ۸۶، ۵۲ آییننامه مختلف باید تنظیم و به دستگاههای اجرایی ابلاغ شود گفت: از این ۵۲ آییننامه ۲۴ آییننامه در بودجههای قبل موجود بوده است و ۲۸ آئیننامه دیگر در کمیتههای مختلف سازمان به همراه کارشناسان دستگاههای مربوط تهیه و تدوین شده و اغلب آنها به تصویب دولت رسیده است. برقعی گفت: در جلسه بعد هیات دولت تمام آییننامههای اجرایی به تصویب هیات دولت خواهد رسید و در جلسه چهارشنبه قبل هیات دولت آییننامه مربوط به تبصره ۶ قانون بودجه ۸۶ غیر از فصل مربوط به مسکن ایثارگران به تصویب رسید، این فصل به دلیل حضور نیافتن رییس سازمان امور ایثارگران، هنوز به تصویب نرسیده است.
انعکاس قانون بودجه و احکام و رویکردهای اصلی سند چشمانداز و قانون برنامه را مهمترین فعالیت سازمان مدیریت دانست و گفت: در تدوین لایحه بودجه ۸۶ از قانون برامه چهارم توسعه، سند چشمانداز و سیاستهای کلی اصل ۴۴ پیروی کامل شده است.
ارسال نظر