موضع دوگانه روسیه در قبال ایران و شورای امنیت

دنیای اقتصاد - در حالی که دیپلمات‌های حاضر در مذاکرات گروه ۱+۵ ابراز امیدواری کرده‌اند پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت درباره ایران، پس از تایید کشورهای عضو دائم این شورا و آلمان در ساعت‌های اول پنج‌شنبه به وقت تهران به تمامی اعضای شورای امنیت سازمان ملل ارائه شود، برخی منابع از فشار روسیه به ایران برای اجرای مفاد قطعنامه ۱۷۳۷ و خواسته‌های آژانس که عمدتا بر توقف غنی‌سازی در ایران تاکید دارند، خبر دادند. خبرگزاری دولتی روسیه از قول میخاییل کامینین، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد روسیه بر اجرای تصمیمات شورای امنیت و شورای حکام آژانس از سوی ایران اصرار می‌ورزد. به گفته وی این موضوع در سفر سید علی حسینی تاش، معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به مسکو در روزهای ۱۲ و ۱۳ مارس مطرح شد.

به اعتقاد کاینین، تهران باید گام‌های سازنده‌ای اختیار کند که بدون درنگ روند مذاکرات جهت حل قابل قبول مساله هسته‌ای ایران برای طرفین به جریان افتد.

علی لاریجانی در خصوص اظهارات وزارت خارجه روسیه مبنی بر اینکه ایران باید به درخواست‌های شورای امنیت و شورای حکام پاسخ دهد، گفت: اینکه آنها می‌گویند مقررات بین‌المللی باید رعایت شود ربطی به مساله بوشهر ندارد و به طور رسمی چنین مساله‌ای به ما گفته نشده است.

وی گفت: این امر با‌توجه به اینکه دولت روسیه در آینده می‌خواهد رفتار تجاری عمده با کشورهای دنیا داشته باشد می‌تواند مساله‌ای مضر باشد و مساله اجرای درخواست‌های شورای امنیت و شورای حکام امری جداگانه است که در جای خود بحث می‌شود. وی در پاسخ به این سوال که آیا روسیه که حامی ایران در شورای امنیت بوده است به اهرمی علیه ایران تبدیل شده، گفت: هیچ وقت روس‌ها چنین چیزی را نگفتند.

لاریجانی در گفت‌وگو با ایسنا افزود: آنها در مذاکراتشان با ما اعلام کردند که حقوق ایران را در مساله هسته‌ای قبول دارند، اما ممکن است به لحاظ تاکتیکی چنین اظهارنظرهایی را داشته باشند، اما در اصل می‌گویند که حقوق ایران را در استفاده از فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای قبول دارند.

دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه اگر کارت روسیه در شورای امنیت در حمایت از ایران بسوزد در چارچوب دیپلماسی فعال کارت دیگر ایران چه خواهد بود، اظهار داشت: همیشه در دیپلماسی ظرفیت‌ها صفر و صد نیست. همه کشورها بر حسب شرایطشان می‌توانند با ایران منافع مشترک داشته باشند و در همین کشورهای ۱+۵ کم نیستند کشورهایی که با ایران منافع مشترک دارند. لاریجانی افزود: دیپلماسی موفق زمانی حاصل می‌شود که بتواند همه این منافع مشترک را درست تعریف کند و از آن به خوبی استفاده کند.

وی گفت: نباید انتظار داشته باشیم که این کشورها صد در صد مواضع‌شان با مواضع ایران یکی باشد.

مواضع دوگانه روس‌ها در حالی اعلام می‌شود که پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان ابراز امیدواری کردند پیش‌نویس قطعنامه ضد ایرانی را به تمامی اعضای شورای امنیت ارائه کنند.

دومیسانی کومالو، سفیر آفریقای جنوبی در سازمان ملل و رییس فعلی شورای امنیت سازمان ملل به خبرنگاران اعلام کرد ۱+۵ چهارشنبه پیش‌نویس قطعنامه مربوط به ایران را به شورای امنیت ارائه می‌دهد.

وی اظهار داشت: توافق کردیم روز چهارشنبه ساعت ۱۷:۰۰ به وقت نیویورک، گروه ۱+۵ ما را با روند کار آشنا کند و سند را بدون در نظر داشتن اینکه آنها موفق به دستیابی به توافق درباره آن خواهند شد یا خیر، ارائه دهند.

نمایندگان این شش کشور ده روز است که نکات کلیدی در این قطعنامه را بررسی می‌کنند اما تاکنون به توافق دست نیافته‌اند.به گفته کومالو، برخی از کشورها ابراز نارضایتی نموده‌اند که کار بر روی پیش‌نویس قطعنامه به طور محرمانه انجام می‌شود و از این رو گروه ۱+۵ پیش‌نویس تحریم‌ها را ارائه می‌دهد. وی پاسخی نداد که آیا چهارشنبه مرحله ارائه رسمی سند خواهد بود که در آن صورت ظرف ۲۴ ساعت می‌تواند رای‌گیری انجام شود یا خیر.

موضع روسیه در مقابل ۱+۵

در حالی که سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، موضع جدید این کشور را در ارتباط با قطعنامه ۱۷۳۷ اعلام می‌کند، نماینده دائم این کشور در سازمان ملل متحد، درباره موارد اختلاف روس‌ها با دیگر اعضای ۱+۵ خبر می‌دهد ویتالی چورکین اعلام کرد اختلاف‌نظر در مورد قطعنامه ایران در شورای امنیت در فهرست شرکت و اشخاصی است که تحت تحریم‌ها قرار خواهند گرفت. وی گفت: طبیعی است برخی از اعضای گروه ۱+۵ عقیده دارند که نه تنها در مورد قطعنامه، بلکه در مورد اینکه چه اشخاص و سازمان‌هایی در این لیست قرار دارند تصویری کامل باید در اختیار داشت. به نظر می‌رسد در حالی که از طرفی به زمان توافق شده برای ارسال سوخت نیروگاه بوشهر نزدیک می‌شویم و از سوی دیگر به زودی پیش‌نویس قطعنامه درباره ایران در شورای امنیت مطرح خواهد شد، روس‌ها بازی دوگانه‌ای را از یکسو در قبال ایران و از سوی دیگر با چهار عضو دائم دیگر شورای امنیت و آلمان آغاز کرده‌اند. باید منتظر ماند و نتایج این دو بازی و نحوه تعامل دیگر بازیگران را دید.