روسیه به همه بحثها پایان داد:
سمبل همکاریهای ایران و روسیه در محاق
دنیای اقتصاد- نماینده شرکت «اتم استروی اکسپورت» اعلام کرد که اولین واحد نیروگاه بوشهر در سپتامبر سالجاری میلادی، آنطور که پیش از این برنامهریزی شده بود، راهاندازی نخواهد شد و سوخت هستهای نیز در ماه مارس به این نیروگاه عرضه نخواهد شد. خبرگزاری نووستی گزارش داد که نماینده شرکت «اتم استروی اکسپورت» روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران مدعی شد که مقامات سازمان انرژی اتمی ایران هیچ سندی که در آن راهحلی برای از سرگیری تامین مالی ساخت نیروگاه درج شود را امضا نمیکنند.
وی ادعا کرد: ما امروز با برخوردی بیسابقه از سوی ایران نسبت به نیروگاه اتمی بوشهر روبهرو شدیم.
البته سخنگوی «اتم استروی اکسپورت» تایید کرد که گروهی از کارشناسان روسیه و نمایندگان این شرکت در حال مذاکره با شرکای ایرانی در مورد مسائل احداث نیروگاه اتمی بوشهر هستند.
از سوی دیگر «والنتین مژویچ»، معاون اول رییس کمیسیون فدراسیون روسیه در امور انحصاری ادعا کرد که احداث نیروگاه اتمی بوشهر که هزینه های توسط طرف ایرانی پرداخت نشده است نباید ادامه پیدا کنند.
وی گفت: «در عین حال غنیسازی سوخت هستهای و پالایش سوخت تشعشع دیده باید در خاک روسیه باشد نه در خاک ایران و در نیروگاه بوشهر فقط باید تولید برق انجام شود».
به گفته وی توقف پرداخت مالی احداث نیروگاه اتمی بوشهر از سوی تهران علامت سوالهای بسیاری به همراه دارد.
بیانیه سازمان انرژی اتمی
روابط عمومی و امور بینالملل شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی ایران در خصوص تاخیر شرکت اتم استروی اکسپورت در زمان راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر بیانیهای صادر کرد.
به گزارش ایسنا، در این بیانیه آمده است: با توجه به اطلاعیه شرکت اتم استروی اکسپورت در خصوص دو ماه تاخیر در زمان راهاندازی نیروگاه اتمی بوشهر جهت اطلاع و تنویر افکار عمومی موارد زیر به اطلاع میرسد:
* براساس قرارداد اولیه و تعهدات دولت روسیه تاریخ اتمام پروژه ۸ جولای ۱۹۹۹ تعیین گردیده بود که تاکنون با مذاکرات متعدد و با تعهدات مکرر پیمانکار پنج بار به تعویق افتاده است و حتی با فرض راهاندازی در سپتامبر ۲۰۰۷ این پروژه ۸ سال و ۳ ماه تاخیر خواهد داشت.
* طرف ایرانی تمام تعهدات مالی خود را در چارچوب قرارداد مشترک تا اول مارس ۲۰۰۷ ایفا نموده و اسناد بانکی آن موجود و قابل انتشار میباشد و علاوه بر آن بالغبر ۱۱۵میلیارد ریال معادل ۱۲میلیون و ۷۰۰هزار دلار به صورت علیالحساب تسویه نشده و در اختیار شرکت ASE میباشد.
* دولت و ملت ایران انتظار دارند براساس تعهد دولت روسیه ارسال سوخت نیروگاه که هیچ مشکل فنی و مالی بر آن مترتب نمیباشد در موعد مقرر و تا پایان مارس ۲۰۰۷ (۱۱ فروردین ۱۳۸۶) به محل ساختگاه نیروگاه بوشهر انجام پذیرد.
به رغم اینکه مقامات ایران همواره تاکید کردهاند که پرداختها به موقع انجام شده است، یک مقام روسی باز هم بر ضرورت پرداخت به موقع از سوی ایران تاکید کرد.
«میخاییل مارگلوف»، رییس کمیته امور بینالمللی شورای فدراسیون از طرف ایرانی دعوت کرد که تامین مالی احداث واحد نیروگاهی بوشهر را از سر گیرد.
پرستیژ ملی هزینه دارد
وی به خبرگزاری «نووستی» گفت: طرف ایرانی باید تامین مالی احداث نیروگاه اتمی بوشهر را از سر گیرد. پرستیژ ملی و تعهدات تجاری هزینه دارند.
به گفته وی، سیاست روسیه در این مساله امروز عملی است. در صورت عدم از سرگیری تامین مالی این واحد در ماه سپتامبر به احتمال قوی راهاندازی نخواهد شد و بنابراین طرف روسیه سوخت هستهای را نیز در موعد مقرر به ایران تحویل نخواهد داد.
لاریجانی: مایه تاسف است
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با اشاره به اعلام روسیه مبنی بر تاخیر در ارسال سوخت و راهاندازی نیروگاه بوشهر گفت: مایه تاسف است که در راهاندازی نیروگاه بوشهر تاخیر به وجود آمده است، روسها باید به وعدههایشان سر موقع عمل کنند، اگرچه این وضع نشان میدهد که در دنیا هیچ تضمینی برای دریافت سوخت وجود ندارد.
به گزارش ایسنا، لاریجانی در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه روسیه اعلام کرده است تا وقتی ایران به قطعنامههای شورای امنیت تن ندهد نیروگاه بوشهر راهاندازی نمیشود، گفت: ما چنین پیامی را از روسیه دریافت نکردهایم، مذاکرات طرفین در حال انجام است، البته این که در راهاندازی نیروگاه تاخیر انداختهاند مایه تاسف است، وعدههایی که دولت بزرگ روسیه میدهد، باید سر موقع انجام شود تا بتوان کارهای اقتصادی دیگر را براساس این تعامل برقرار شود.
با این حال به رغم همه خبرها سخنگوی آژانس فدرال انرژی اتمی روسیه گفت: فعالیت متخصصان روسی برای تکمیل نیروگاه اتمی «بوشهر» در ساختمان این نیروگاه ادامه دارد و این روند متوقف نشده است.
«سرگئی نوویکف» روز سهشنبه در گفتوگویی با ایرنا تاکید کرد: البته این اقدامات شرکت «اتم استروی اکسپرت» پیمانکار نیروگاه بوشهر با میزان منابع مالی که در اختیار این شرکت است هماهنگی دارد.
وی افزود: آژانس انرژی اتمی روسیه با هدف جلوگیری از توقف آن بخش عملیات ساختمانی که امکان دارد حالت بحرانی به وجود آورد، دستور داد پول لازم برای ادامه عملیات اختصاص داده شود.
این سخنگو در مورد زمان تکمیل و راهاندازی نیروگاه «بوشهر» گفت: طرف روس کماکان تلاش میکند که این نیروگاه هرچه زودتر به بهرهبرداری برسد و در این روند کوچکترین تاخیری حادث نشود.
«نوویکف» افزود: حتی با کمبودهای مالی که اینک وجود دارد تلاش میکنیم تاخیر احتمالی دو ماهه به یک ماه کاهش یابد، اما مسلم است که سوخت هستهای این نیروگاه تا پیش از ۳۱مارس (دهم فروردین) به ایران تحویل نخواهد شد.
وی گفت: طرف روس برای اجتناب از اتهامات ایران، این موضوع را از پیش اعلام میکند.
ارسال نظر