دو تن از مدیران ارشد یک شرکت آلمانی روز چهارشنبه گذشته در همایشی با عنوان نانو، تکنولوژی برتر، به تشریح دستاوردهای خود در زمینه فناوری نانو پرداختند.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، این همایش با حضور نمایندگانی از بخش دولتی و خصوصی کشور در محل هتل هویزه تهران برگزار شد.
گروه صنعتی -بازرگانی باهر، نمایندگی رسمی شرکت آلمانیCTP، برگزار کننده این همایش بود. مهندس بنی اسدی، مدیر عامل گروه صنعتی -بازرگانی باهر در این همایش گفت: رشد و تکامل جوامع بشری در گرو کسب دانش و تکنولوژی است. وی با اشاره به تاریخ علم و دانش در ایران گفت: ما در طول تاریخ دانشمندانی چون فارابی، ابن سینا، رازی و ابوریحان بیرونی را داشته‌ایم. اما متاسفانه به دلایل گوناگون به توسعه یافتگی کامل نرسیده‌ایم.
مهندس بنی اسدی افزود: در شرایط کنونی ما به یک جهش علمی برای جبران عقب افتادگی‌ها نیاز داریم و این امر جز با همکاری متقابل بخش دولتی و خصوصی کشور امکان پذیر نیست. به گفته وی یک شرکت خصوصی اگر چه به سودآوری خود می اندیشد اما جز با همکاری دیگران این امر میسر نخواهد شد.
مدیر عامل گروه صنعتی -بازرگانی باهر با اشاره به فرصت‌هایی که برای پیشرفت و توسعه در اختیار ملت ما قرار دارد، گفت: آنچه باید بدانیم این که این فرصت‌ها با لحظه‌ای درنگ ممکن است به تهدید تبدیل شود.
مهندس بنی اسدی بهره‌برداری از الگوی پیشرفت و توسعه در کشورهایی چون ژاپن، ‌سنگاپور و غیره را مفید دانست اما تاکید کرد که نباید از این الگوهای توسعه یافتگی الهه‌ای ساخت. بلکه باید دانش روز دنیا را در کشور بومی سازی کرد.
وی خاطرنشان کرد: گروه صنعتی- بازرگانی با هر در متن قرارداد خود با شرکت آلمانی CTP برای واردات محصولات پیشرفته نانو به ایران، انتقال دانش فنی این محصولات و امکان تولید آن در کشور را نیز در نظر داشته است.
سخنان مدیرعامل شرکت CTP
ورنر یوربان، مدیرعامل شرکت CTP در این همایش گفت: این شرکت در سال ۱۹۹۸ تاسیس شده و تاکنون محصولات فراوانی را به ۴۱کشور جهان صادر کرده است. وی با اشاره به روابط دیرینه ملت ایران و آلمان اظهار امیدواری کرد که بتواند در تحکیم این روابط‌ گامی بردارد. یوربان گفت: تلاش می‌کنیم فناوری محصولات پیشرفته نانو را به کشور ایران انتقال دهیم.
و ایرانی‌ها را از مواهب این محصولات پاک که با محیط‌زیست هماهنگی کامل دارد بهره‌مند سازیم. به گفته مدیرعامل شرکت CTP دولت آلمان مقررات سختی را برای تولید موادشیمیایی اعمال می‌کند و اعمال این مقررات موجب شده تا بسیاری از شرکت‌هایی که در زمینه موادشیمیایی فعالیت می‌کردند ناچار به ترک این کشور شوند. وی تاکید کرد: شرکت CTP با کسب استانداردهای زیست‌محیطی برای تولید موادشیمیایی در مرکز آلمان که به قلب سبز آلمان مشهور است فعالیت می‌کند. یوربان این دستاورد را نتیجه توانایی شرکت خود در تحقیق و توسعه دانست و افزود: در شرکت ما تیم توانمندی از دانشمندان شیمی به طور مستمر در فناوری روز دنیا تحقیق و مطالعه دارند.
مدیرعامل شرکت CTP خاطرنشان کرد: این شرکت، نخستین شرکتی است که محصولات پیشرفته نانو را که کاربردهای متفاوتی دارد به بازار عرضه کرده است. به گفته وی، تاکنون شرکت‌های خودروسازی مرسدس، پورشه و بنز از محصولات رنگ ضدخش این شرکت استفاده کرده‌اند.
امیر صفری، مدیرعامل شرکت سپهر تجارت بین‌الملل نماینده انحصاری فروش محصولات پیشرفته نانو در ایران نیز در این همایش، بیشترین نفع این فناوری برای کشور ما را ایجاد اشتغال دانست.
معرفی محصولات پیشرفته نانو
پس از سخنان مدیرعامل شرکت CTP، مهندس کلوی، مدیر فروش شرکت به تشریح فناوری نانو، محصولات آن و کارگرد این محصولات پرداخت. کلوی گفت: در ساخت این محصولات از کارکرد برگ نیلوفر آبی الهام گرفته شده است. به گفته وی همانطور که آب در برگ نیلوفر آبی نفوذ نمی‌کند، این محصولات نیز با استفاده از فناوری نانو به گونه‌ای تولید شده‌اند که از نفوذ آب در تمامی سطوح آن جلوگیری می‌شود. مدیرفروش شرکت CTP خاطرنشان کرد: با فناوری نانو، آب‌بندی تمام سطوح اجسام امکان‌پذیر است و تمیز نگهداشتن سطوح جسم با هر نوع جنسی بدون استفاده از مواد شیمیایی خطرناک ممکن شده است. وی با آزمایش این محصول مایع بر روی شیشه، گلگیر خودرو، آجر، کراوات، دستمال کاغذی و پارچه‌ای، نشان داد که آب آلوده و گرد و غبار امکان ماندن بر روی سطح این اجسام را ندارند. به گفته مدیر فروش شرکت CTP یک بسته از این محصول که شامل سه قوطی حاوی مایع تولید شده است می‌تواند تا 20هزار کیلومتر یا حدود یک سال، شیشه و بدنه خودرو را از هر گونه آلودگی پاک نگه دارد عمر مفید این محصول برای نمای ساختمان‌ها نیز 5سال اعلام شد. وی موارد استفاده این محصول را در ساختمان، مجسمه‌های سطح‌شهر، تاسیسات نفتی (برای جلوگیری از زنگ‌زدگی) و بسیاری دیگر ا‌ز اشیا دانست و افزود: نوعی از این محصولات می‌توانند تا 65درصد آلودگی هوا را که توسط خودرو‌ها ایجاد می‌شود کاهش دهند. وی موارد دیگر استفاده از این فناوری را در محافظت از رینگ و رنگ‌خودرو، انواع پارچه، سنگ و چوب و سرامیک و متورسیکلت ذکر کرد.
فناوری نانو چیست؟
پیشوند نانو از کلمه یونانی به معنای کوتوله مشتق شده است. یک نانومتر، یک‌میلیاردم متر (000/000/1000/1متر) است.
یک نانومتر حدودا به طول ۱۰ اتم هیدروژن می‌باشد. فناوری نانو می‌تواند آرایش کوچک‌ترین ذرات ساختمان جسم را تغییر دهد.
توانمندی تولید مواد، ابزار و سیستم‌های جدید با در دست گرفتن کنترل در سطح مولکولی و اتمی و استفاده از خواص آنها در سطوح ظاهر جسم را فناوری نانو نامیده‌اند. کاربرد‌های این فناوری برتر در همه‌جا همراه با هزینه کمتر، دوام و عمر بیشتر، مصرف انرژی پایین‌تر، هزینه نگهداری کمتر و خواص بهتر است. پایه‌گذار این علم را ریچارد.پی. فاینمن می‌شناسند که در سال 1959 در مقاله‌ای درباره قابلیت‌های فناوی نانو در آینده سخن گفت.
وی که جایزه نوبل در فیزیک را دریافت کرده در انجمن فیزیک آمریکا طی یک سخنرانی اعلام کرد که با استفاده از این فناوری می‌توان تمام دایره‌المعارف بریتانیکا را بر روی یک سنجاق نگارش کرد. یعنی ابعاد آن به اندازه ۲۵۰۰۰/۱ ابعاد واقعیش کوچک می‌شود. براساس برآوردها بودجه تحقیق و توسعه فناوری نانو در سال ۲۰۰۴ رقمی بیش از ۸/۶میلیارد دلار بوده است.