گزارشی از بازار خرید و فروش مبلمان
دست تولیدکنندگان داخلی را بگیریم
مینا صباغی- استقبال از مبلمان خارجی این انگیزه را در فروشندگان بازار داخلی به وجود آورده که به عرضه مبلمان خارجی گرایش بیشتری نشان دهند. برخی از فروشندگان، کهنه بودن طراحی مبلمان تولید داخل را یکی از دلایل اصلی تمایل مردم به خرید مبلمان خارجی اعلام میکنند.
از سوی دیگر مشکلات تهیه مواد اولیه صنعت مبلمان از قبیل چوپ، پارچه فوم و ... آنقدر به تولیدکننده فشار وارد میکند که آنها نمیتوانند تعهدات خود را در زمان مقرر انجام دهند و از سوی دیگر فروشنده نیز به دلیل تاخیر در تحویل کالا کاهش کیفیت کالای سفارش داده شده و دیگر مشکلات ترحیج میدهد با پرداخت تعرفه بالا به واردات مبل بپردازد.
امیر سرهنگی مدیر فروش «ایتال استیل» نیز چندی پیش در گفتوگو با ایلنا با اشاره به این موضوع که کاهش کیفیت مبلهای تولید داخل، در فروشندگان مبلمان انگیزه خرید کالای خارجی را ایجاد کرده است، گفت: درحالحاضر تعرفه واردات مبل بین ۵۰ تا ۶۰درصد است که با احتساب هزینه حمل و دیگر موارد، قیمت تمام شده مبل تا دو برابر افزایش مییابد. ولی به دلیل وجود تقاضای داخلی برای این کالا وارد کردن مبل برای فروشندگان به صرفهتر است.
وی همچنین به بالا بودن قیمت مبلهای وارداتی نسبت به تولیدات داخلی اشاره کرد و گفت: قیمت مبلهای وارداتی حداقل ۴ برابر تولیدات داخلی است ولی این کالاها از کیفیت بالاتری نسبت به تولیدات داخلی برخوردارند به همین دلیل در بازار داخلی نیز با تقاضای بالایی مواجه هستند.
«سرهنگی» عمدهترین مبدا مبل وارداتی به ایران را کشور مالزی عنوان کرد و افزود: به دلیل مناسب بودن فاصله جغرافیایی این کشور با ایران و مناسب بودن تولیدات این کشور نسبت به چین و... بخش عمدهای از مبلمان وارداتی کشور را مبلمان مالزیایی تشکیل میدهد. اگرچه حجم بیشتری از بازار مبل ایران را محصولات چینی و ترک تشکیل میدهند اما نمیتوان این موضوع را دلیل بر کیفیت بسیار مطلوب نوع خارجی این محصول دانست. چه بسا که برخی محصولات خارجی هستند که از کیفیت مناسب برخوردار نبوده و تنها شکل و ظاهری زیبا دارند.
«کاظمی» یکی از فروشندگان انواع مبل در داخل کشور با اشاره به این نکته که ورود حجم بالای مبلمان چینی در بازار باعث رکود تولیدات داخلی شده است میگوید: «عرضه فراوان مبلمان ساخت ترکیه و چین بازار داخلی را با رکورد مواجه کرده است و سلیقه مصرف کننده را به سوی محصولات خارجی سوق داده است.
به گفته وی محصولات چین و ترکیه از کیفیت و قیمت نسبتا خوبی برخوردار است هر چند که برخی مواقع اجناس بی کیفیت چین نیز در بازار وجود دارند. البته مبلمان ترکیه از کار چین و نمونههای ایرانی نیز بهتر است چرا که از مواد با کیفیت مانند یونولیت، اسفنج بیشتر، فوم و... استفاده میکنند.
به اعتقاد وی بیشتر مبلهایی که در بازار داخل تولید میشوند به طرحهای مبلمان ترک بیشتر شبیه شده است و به نسبت آن با قیمت پایینتری هم به فروش میرسند به طور مثال مبلی که محصول کشور ترکیه است با قیمت یکمیلیون و ۲۰۰هزار تومان به فروش میرسد اگر همان طرح در داخل کشور تولید شود، در حدود ۹۰۰هزار تومان قیمت دارد.
کاظمی همچنین حدود ۶۰ تا ۷۰درصد مبلمان موجود در منطقه یافتآباد را محصول کشورهای چین و ترکیه میداند، که قیمت این نوع مبلمان در منطقه یافتآباد با نوع مشابه آن در فروشگاههای سطح شهر اختلافقیمت چندانی ندارند. بلکه بیشتر این اختلاف قیمتها در بازار مبلمان در محصولات داخلی مشهود است که از سوی تولیدکنندگان مناطق مختلف صورت میگیرد.
«صفایی» یکی دیگر از فروشندگان انواع مبلمان در یافتآباد به افزایش قیمت مبلمان در سال ۸۵ اشاره میکند و میگوید: «در سال ۸۵ بازار مبلمان دوبار با افزایش قیمت مواجه بوده است. یکبار اوایل امسال که حدود ۱۰درصد افزایش قیمت داشتهایم و آن هم به دلیل بالا رفتن قیمت جهانی نفت بود. از این رو بالارفتن قیمت نفت بر افزایش قیمت برخی مواداولیه مانند رنگ و اسفنج که در تولید مبل به کار میرود نیز تاثیرگذار بوده است. اما دومین افزایش قیمت انواع مبلمان به نیمه دوم سال برمیگردد که حدود ۱۵درصد بود و علت خاصی ندارد. به گفته این فروشنده قیمت انواع مبلمان در نمایشگاههای سطح شهر و منطقه دلاوران نیز به هم نزدیکتر
است. در حال حاضر نیز از انواع مبلمان با طرحهای هخامنش کتیبه و راحتی نیز بیشتر استقبال میشود. انواع مبلمان موجود در بازار را نیز به سه نوع استیل، غیراستیل و راحتی میتوان تقسیم کرد. که طرحهای کتیبه و هخامنش تولید داخل به طور میانگین برای تعداد ۹نفره همراه با ناهارخوری ۸نفره قیمتی حدود یک تا یکمیلیون و ۲۰۰هزار تومان قیمت دارد و طرحهای ساده و بدون منبتکاری که جزو مبلهای غیراستیل به شمار میآیند با قیمت تقریبی ۴۰۰ تا ۵۰۰هزار تومان به فروش میرسند. همچنین انواع مبلمان راحتی پارچهای و چرمی نیز بین ۴۰۰ تا ۹۰۰هزار تومان قیمت دارند که البته بدون سرویس ناهارخوری است.
«حسین پور» یکی از فروشندگان انواع مبلمان در نمایشگاههای سطح شهر علت استقبال خریداران داخلی از مبلمان ترک و چینی را دارا بودن طرحهای زیبا و خدمات جانبی اعلام میکند و مدعی است. ورود کالاهای چینی و ترک به بازار داخل به نفع خریدار است چرا که اگر تنوع محصولات مبلمان خارجی در بازار ایران زیاد نبود این موضوع باعث میشد انواع مبلمان تولید داخل با قیمت بسیار بالا به فروش برسد و بازار رقابتی وجود نداشته باشد. وی همچنین به وجود بعضی از کالاهای چینی به نام ایتالیا اشاره میکند و معتقد است بیشتر مبلمان چوبی که با نام ایتالیا در بازار داخل موجود است ساخت کشور چین است. هر چند که با قیمت بالاتری به فروش میرسند.
حسینپور در زمینه افزایش تعرفه واردات مبلمان توضیح میدهد: «شاید تعرفه واردات مبلمان برای هر صندلی حدود ۳ تا ۴هزار تومان افزایش قیمت در بر داشته باشد اما این بالا رفتن تعرفه گاهی اوقات شرایطی را برای برخی فروشندگان ایجاد میکند که حدود ۲۰ تا ۳۰هزار تومان برای هر صندلی مبلغ اضافه در نظر بگیرند.
ارسال نظر