نگاهی به اقتصاد هندوستان
مترجم: آذر حمیدیان- روز پنجم ماه مارس روز سخت دیگری برای بورسهای آسیایی بود چون ارزش سهام در سرتاسر منطقه کاهش یافت. در پی ضررهایی که از افت ارزش سهام وال استریت در روز دوم ماه مارس به بار آمد، تنها شاخص هوشیمین (بورس ویتنام) از تعطیلی معاملات آسیا ضرر ندید و همچنان بالا باقی ماند.
در ژاپن هم ضرری که بورس نیکی شاهد آن بود از ماه ژوئن تاکنون بیسابقه بود. بورسهای چین هم دوباره در زمره بورسهای ضعیف منطقه بودند.
یک هفته پس از فروش جهانی سهام، شاخص بورس شانگهای و شنزن ۳۰۰ در چین که شاخص معاملات داخلی است شاهد کاهشی معادل ۳/۱درصد بود که علت آن هم اعلام پکن برای شروع اقداماتی در جهت کاهش رشد سریع اقتصادی کشور بود. شاخص های سهام شانگهای وشنزن بی که مربوط به سهام رزرو شده برای خارجیان است، هر دو بیش از ۶درصد کاهش یافتند.
در چنین شرایطی که اوضاع اقتصادی دو اقتصاد بزرگ منطقه از اهمیت بسزایی برخوردار است، سرمایهگذاران باید آنقدر عاقل باشند که به اوضاع اقتصادی هندوستان توجه خاصی را معطوف کنند.
شکی نیست که چین در طی فروش سهام هفته گذشته به جز در معاملات روز دوشنبه عناوین همه اخبار را به خود اختصاص داده بود.
شاخص بازار بورس سنستیو (سنسکس) برای ۳۰مورد از مهمترین سهام هندوستان کاهشی ۶/۳درصدی را نشان داد. ارزش سهام بمبئی هم طی هفته گذشته افت ۹/۹درصدی را شاهد بودکه به معنای کاهش ۳۰میلیارد دلاری ارزش این سهام بود.
آیینهای در برابر چین
وقتی شاخص سنسکس دچار افت میشود چه اتفاق دیگری روی میدهد؟ بهرغم چین که سرمایهگذاران خارجی کمتر از یک درصد سرمایهگذاری را در بازار سهام شانگهای وشنزن دارند، خارجیها حدود ۲۱درصد از ارزش بازاری بورس بمبئی را به خود اختصاص دادهاند.
اما مشکلات موجود در بمبئی تا حدود زیادی آیینهای است که رویدادهای نقاط دیگر جهان را منعکس میکند.
تحلیلگران اشاره کردهاند که نوسانات هفته گذشته در بورس منعکس کننده رویدادهای جهان بود از جمله آنها میتوان به افت شاخصهای شنزن ۳۰۰ و شانگهای طی تنها یک روز نگرانی از سلامت اقتصادی آمریکا اشاره کرد.
اما درست مثل چین علایم واضحی وجود دارد دال بر این که مقامات هندوستان آمادهاند بخشی از رشد لجام گسیخته اقتصاد کشورشان را محدود کنند.
در ماه ژانویه بانک مرکزی هندوستان که ایندین بنک نام دارد سهم ذخیره نقدی یعنی بخشی از مجموع سپردهها که بانکها باید به بانک مرکزی هندوستان بسپارند را تا ۵۰ واحد افزایش داد.
انتظار میرود این اقدام ۳میلیارد دلار را از سیستم بانکی این کشور جذب کند.
مقابله با تورم
در اواسط ماه فوریه، نخست وزیر هندوستان مانموهان سینگ در نامهای خطاب به ۲۵ نفر از وزرا از آنها خواست بر نرخ کالاهای اساسی نظارت کنند و افزایش قیمتها را کم کنند.
همچنین در روز ۲۸ فوریه وزیر اقتصاد هندوستان به نام پالانیاپان چیدامبارام طی یک سخنرانی در مورد موضوع کنترل تورم بحث سختی به راه انداخت.
پیشنهاد چیدامبارام مبنی بر این بود که مالیات سوخت و تعرفههای صنعتی کاهش یابد تا با تورم مقابله شود.
به علاوه او اعلام کرد با افزایش بودجههای مربوط به آموزش و زیرساختها میتوان با معضلات مربوط به عرضه مقابله کرد.
دیپاک پارک، مدیر اچدی افسی، بزرگترین شرکت رهن و اجاره املاک که پاییز گذشته سرمایهگذاری در بخش زیرساختها را آغاز کرده است میگوید: «برای چنین اقداماتی خیلی زود نیست. کمبود فولاد، سیمان و نیروی کار در هندوستان مشهود است».
این یکی از دلایلی است که تورم در ژانویه به رکورد خود طی دو سال اخیر یعنی رقم ۱/۶درصد رسید. قیمتهای املاک، کالاهای کارخانهای و کالاهای اساسی از جمله سبزیجات و شیر با نرخی هشداردهنده رو به افزایش است.
تحلیلگران میگویند این مسائل داخلی، افت شاخصهای بورس در چین و والاستریت و این احساس که بازار هندوستان بیش از حد در حال داغ شدن است، بورس بمبئی را با بحران مواجه میکند. جاگاناتان نیرانجان، رییس بانک سرمایهگذاری آیسی آیسی میگوید: «به تازگی احساس عدم امنیتی به خاطر رشد سریع شاخص سنسکس به وجود آمده است»
تعادلی بهتر
با وجود این شرایط، ناظران بازار بمبئی معتقدند که به نظر میرسد وضعیت کنونی موقتی است. آنها میگویند این تکرار رویداد سال گذشته است که شاخص سنسکس از رقم ۹۰۰۰به ۱۴۰۰۰جهش یافته بود در حالیکه در بهار گذشته بازار سهام با افتی ۳۰درصدی مواجه شده بود.
مونش خانا، یکی از مدیران یک شرکت املاک در بمبئی به نام هالسیون اینترپرایز میگوید: «تقاضا برای املاک همچنان زیاد است.» سندیپ سبهاروال یکی از کارشناسان شرکت سرمایهگذاری جیام میافزاید که انتظار دارد شرکتهای هندی امسال رشد ۱۸تا۲۰درصدی را شاهد باشند. او میگوید: «در دراز مدت کارایی اقتصادی و سود شرکتها خود را نشان خواهد داد.» از سوی دیگر منتقدان احساس میکنند مقامات هندی راههای درستی را برای سیاستهای اقتصادی وسیعتر خود انتخاب کردهاند.
سید هارتاروی، مشاور اقتصادی تاتاگروپ در بمبئی میگوید: «بودجه میتواند بین سیاست و اقتصاد تعادل ایجاد کند اما برای کنترل فرایند رشد اقتصادی هند نمیتواند کاری انجام دهد.»
منبع: بیزینس ویک
ارسال نظر