دنیای اقتصاد - پس از سال‌ها استقبال چشمگیر مردم از سیم‌کارت دولتی، امسال با اشباع بازار که منجر به حذف مابه‌التفاوت قیمت دولتی و قیمت بازار شد، فقط ۵۹هزار نفر در تهران برای سیم‌کارت دائمی ثبت کردند. در کل کشور نیز تعداد ثبت‌نام‌کنندگان حول‌وحوش نیم میلیون نفر بوده است. ناکامی ‌بزرگ مخابرات

فقط ۵۹ هزار سیم‌کارت دائمی ‌در تهران ثبت‌نام شد

روز سی ام بهمن ماه روز خوبی برای مسوولان شرکت ارتباطات سیار و مدیران رده بالای مخابرات و وزارت ارتباطات نبود. آنها در این روز متوجه شدند که به‌رغم پیش‌بینی‌ها و با وجود تبلیغات فراوان رسانه‌ای نتوانسته اند بیش از ۵۰۰هزار نفر را در سراسر کشور به سمت ثبت‌نام سیم‌کارت‌های دائمی‌ترغیب کنند.

در این میان در تهران که در واقع بزرگترین بازار سیم‌کارت در سطح کشور است تنها ۵۹‌هزار نفر حاضر به ثبت‌نام سیم‌کارت دائمی‌شدند این در حالی بود که مسوولان مخابراتی با تمهیداتی چون پرداخت دو مرحله‌ای قیمت سیم‌کارت و ثبت‌نام تنها با‌هزار تومان امید بسته بودند که حداقل چندین میلیون متقاضی را به سمت خود جلب کنند.

آنچه در این دوره از ثبت‌نام تلفن‌همراه برای مخابرات و ارتباطات سیار رخ داد در واقع نشان‌دهنده این موضوع است که بازار سیم کارت تلفن همراه در حال اشباع است، بویژه انکه بخش خصوصی هم به این عرصه وارد شده و محصول خود را با قیمت کمتری عرضه می‌کند.

با توجه به حجم بسیار پایین سیم‌کارت‌های ثبت‌نامی‌مخابرات در این دوره و با توجه به پیش‌بینی‌های قبل و هنگام ثبت‌نام مسوولان مخابرات به نظر می‌رسد پرتجربه‌ترین اپراتور تلفن‌همراه کشور اساسا نیازی به ورود به حوزه بازار سیم‌کارت با توجه به حضور اپراتور اعتباری و اپراتور دوم ندارد.

در عین حال بسیاری اعتقاد دارند با توجه به حضور بخش‌‌خصوصی در حوزه تلفن‌همراه و با توجه به سیاست‌های ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری در زمینه اصل ۴۴ دولت نباید در این عرصه وارد شود.

مسوولان مخابرات و خصوصا وزیر ارتباطات اما این موضوع را که ثبت‌نام تلفن‌همراه مغایر با اصل ۴۴ است، رد کرده‌اند.

براساس تازه‌ترین آمار، بخش عمده سیم‌کارت‌های ثبت‌نامی‌ را سیم‌کارت‌های اعتباری دولتی تشکیل می‌دهد. شرکت ارتباطات سیار تلاش کرد در جریان تبلیغات وسیع رسانه‌ای خود پوشش گسترده کشوری را برای جلب توجه بیشتر به این سیم‌کارت‌ها مد نظر قرار دهد. چنین موضوعی قطعا هدف گرفتن بخش قابل توجهی از متقاضیانی بود که در شهرستان‌ها ساکن هستند و توان مالی یا علاقه‌ای به خرید سیم‌کارت دائمی‌ندارند.

تعداد متقاضیان سیم‌کارت‌های اعتباری دولتی در این دوره به بیش از یک‌میلیون و ۳۰۰‌هزار سیم‌کارت رسید. اما آیا باید این تعداد را برای مخابراتی که خود سهامدار عمده اپراتور اعتباری کشور( تالیا) نیز هست یک پیروزی به حساب آورد یا یک شکست. در واقع مخابرات با ثبت‌نام سیم‌کارت‌های اعتباری به نوعی به رقابت با خود پرداخت در حالی که می‌توانست با تقویت اپراتور اعتباری تالیا عملا از هزینه مجدد در زمینه اپراتور اعتباری در دولت جلوگیری به عمل بیاورد.

مسوولان اپراتور اعتباری (تالیا) پیش از این به طور تلویحی اعلام کرده بودند که مخابرات عملا با سیستم بروکراتیک خود اجازه توسعه این اپراتوری را در شهرهای کشور گرفته و یا مراحل دشواری را پیش روی آنان قرار داده است.

در زمینه سیم‌کارت‌های دائمی‌نیز به نظر می‌رسد دولت می‌توانست این عرصه را کاملا به بخش غیردولتی واگذار کند. هم اکنون اپراتور ایرانسل نیز با حجم وسیع تبلیغات و سرمایه‌گذاری فراوان هنوز نتوانسته به مرز تعیین شده برای این شرکت جهت ارائه سیم‌کارت دائمی ‌در پایان امسال نزدیک شود.

در حالی که طبق قانون ایرانسل موظف به ارائه ۲میلیون و ۵۰۰‌هزار سیم‌کارت تا پایان سال است اخبار حاکی از فاصله چشمگیر این اپراتور با این میزان است. به نظر می‌رسید که دولت می‌توانست در جهت تقویت ایرانسل و همچنین اپراتور سوم که بنا به گفته مسوولان مخابرات از سال آینده فعالیت خود را شروع می‌کند، عملا در این دوره ثبت‌نام تلفن‌همراه انجام ندهد و به دادن کمک به اپراتورهای موجود تالیا و ایرانسل بسنده می‌کند. آنچه مسوولان وزارت ارتباطات مبنی بر وظیفه دولت در توسعه شبکه تلفن‌همراه و عدم توقف آن اشاره می‌کنند می‌توانست با بها دادن به بخش غیر دولتی و اپراتورهایی غیر از TCI نیز صورت گیرد. اما به نظر می‌رسید که وزارت ارتباطات قصد دارد با آزمودن خود در چنین میدان اشباع شده‌ای اندک تقاضاهای موجود پیش از اشباع کامل بازار را نیز به ارتباطات سیار اختصاص دهد.