«مهندس رییس زاده» دبیر کل پیشین اتاق تهران برنامه های گروه «خواستاران تحول» را در آستانه انتخابات اتاق بازرگانی تشریح کرد
استقلال اتاق ها، رفع انحصار، گردش اطلاعات ، اصلاح قانون اتاق و ...
«رییسزاده» طی مدت سه سال دبیر کل پیشین اتاق تهران بود که در زمان وی به همراه سایر اعضای هیاترییسه اتاق تهران، اصلاحات سازمانی و اداری قابل توجهی در اتاق تهران صورت گرفت. وی که اکنون در الویت اول انتخاب چند فهرست قرار دارد، در مصاحبهای که میخوانید از برنامه آتی خود و سایر هماندیشانش سخن میگوید.«رییسزاده» که اکنون به عنوان یکی از مدیران بورس، مسوولیت و مدیریت «سیمان کرمان» را بر عهده دارد، در انتخابات اتاق تهران در لیست «خواستاران تحول» و «ائتلاف مدیران و کارآفرینان» و... حضور دارد.رییسزاده میگوید: «مهمتر از انتخاب افراد این است که انتخابات با شور و حضور بیشتر اعضای اتاقها انجام شود».
وی در این مصاحبه با تحلیل روند حرکت اتاق طی چند سال گذشته و کندوکاو در دیدگاههای جاری مدیریتی اتاق، به طور مبسوط برنامه خواستاران تحول را تشریح میکند.
اشاره: ششمین دوره انتخابات سراسری اتاقهای بازرگانی، صنایع و معادن در روز دوم اسفند ماه برگزار میشود. بالطبع در همین روز انتخابات اتاق تهران در کانون و بطن مهمترین رویداد اقتصادی کشور است. در این دوره به دلیل افزایش شمار فهرست های انتخاباتی و به دنبال آن شمار زیاد نامزدان، انتخابات اتاق تهران فضای پرشوری پیدا کرده است. فضایی که بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که نتایج انتخابات پیشرو با سایر انتخابات گذشته متفاوت است. از این رو به منظور تحلیل فضای انتخاباتی اتاق بازرگانی و روند شکلگیری ائتلافها با مهندس «محمد مهدی رییسزاده» مصاحبه فرارو انجام شده است.
«رییسزاده» طی مدت سه سال دبیر کل پیشین اتاق تهران بود که در زمان وی به همراه سایر اعضای هیاترییسه اتاق تهران، اصلاحات سازمانی و اداری قابل توجهی در اتاق تهران صورت گرفت. وی که اکنون در الویت اول انتخاب چند فهرست قرار دارد، در مصاحبهای که میخوانید از برنامه آتی خود و سایر هماندیشانش سخن میگوید.«رییسزاده» که اکنون به عنوان یکی از مدیران بورس، مسوولیت و مدیریت «سیمان کرمان» را بر عهده دارد، در انتخابات اتاق تهران در لیست «خواستاران تحول» و «ائتلاف مدیران و کارآفرینان» و... حضور دارد.رییسزاده میگوید: «مهمتر از انتخاب افراد این است که انتخابات با شور و حضور بیشتر اعضای اتاقها انجام شود».
وی در این مصاحبه با تحلیل روند حرکت اتاق طی چند سال گذشته و کندوکاو در دیدگاههای جاری مدیریتی اتاق، به طور مبسوط برنامه خواستاران تحول را تشریح میکند. اگر مایل باشید این سوال مطرح شود که به عنوان دبیر کل پیشین، تحلیلتان از فضای انتخاباتی قبل از برگزاری ششمین انتخابات اتاق بازرگانی چیست؟
با توجه به برقراری برخی از محدودیتها و رد صلاحیتها در روزهای تعیین صلاحیت توجه اعضای اتاق به مقوله انتخابات بیشتر شد.
پیشبینیها این است که تعداد شرکتکنندگان در انتخابات روز دوم اسفند ماه بیشتر از دوره قبل باشد.
به دلیل این که تعداد اعضای اتاق تهران نسبت به دوره قبل در زمان تصدی ما افزایش چشمگیری داشت. یعنی ۸۷۰۰ عضو اتاق بازرگانی تهران در این دوره به حدود ۱۸هزار تا ۱۹هزار نفر عضو رسیده است و طبق آخرین آمار شمار اعضای اتاق ۱۹هزار نفر است.
با توجه به اهمیت افزایش چشمگیر اعضا اگر ما بتوانیم آنها را به شرکت در انتخابات ترغیب کنیم، به طور قطع انتخابات این دوره اتاق با شکوه هر چه بیشت ری برگزار میشود.
شما به عنوان یکی از کاندیداهای این دوره از انتخابات اتاق بازرگانی چه خواستهای از اعضای این تشکل بزرگ دارید؟
خواسته کلی من از اعضا به عنوان یکی از کاندیداها این است که صرف نظر از نگرشی که نسبت به عملکرد اتاق دارند و این که چه کس رای بیاورد، در انتخابات شرکت کنند.
چون در انتخابات گذشته از ۸۷۰۰ عضو زیر ۲هزار نفر (۱۹۰۰ نفر) در انتخابات شرکت کردند که نتیجه آن شد که شما دیدید.یعنی هر قدر مشارکت اعضا در انتخابات بیشتر باشد به طور قطع نتایج قابل قبولتری از این تشکل میتوان توقع داشت.ما در انتخابات گذشته اتاق تهران مشاهده کردیم همان قدر که مشارکت اعضا در مقایسه با دوره قبل به بیش از ۲ برابر افزایش پیدا کرد، باعث شد که در ترکیب منتخبین بالای ۶۰درصد افراد جدید وارد عرصه هیات نمایندگان شوند.
پیام کلی من این است که هر چه اعضای ما از حق خودشان استفاده کنند و با هر نگرشی که تشخیص میدهند در انتخابات شرکت کنند، به طور قطع آن خرد جمعی گزینه و ترکیب بهتری را به اتاق تهران خواهد برد.
چه تحلیلی در مورد نوع نگرش کاندیداهای شرکت کننده در انتخابات اتاق دارید؟
تحلیل من در مورد لیستها این است که به طور مشخص دو لیست در انتخابات شرکت کردهاند که این دو لیست کاملا متفاوت و در مقابل هم قرار دارند.
آن دو لیست شامل چه گروهها و چه نگرشهایی میشوند؟
یک لیست شامل سنتیها و افراد با تجربه و قدیمی اتاق هستند که از دیدگاه ما این افراد نگرشهایی سنتی دارند.
البته این سنت را به خودی خود نباید نفی کرد و نه اثبات، حتی در بعضی مواقع باید حفظ شده و در بسیاری از مواقع باید این سنت به تحول تبدیل شود. امیدوارم که واژه سنتی در ذهن دوستان ما در اتاق سوءتعبیر ایجاد نکند.
قدیمیهای اتاق در چه لیستی حضور پیدا کردهاند؟
این دسته از افراد در یک لیست به نام فعالان توسعه جای گرفتهاند که اعضای آن شامل اکثریت هیات رییسه فعلی اتاق و هیات نمایندگان دورههای قبل و دبیرکل اتاق ایران است این لیست به نام لیستی که رییس فعلی اتاق در آن حضور دارد شناخته میشود.
و گروه مقابل ...؟
لیست مقابل قدیمیها خواستاران تحول و نوسازی اتاقهای بازرگانی هستند که از دوره قبل شکل گرفت و همین گروه باعث ایجاد تغییر و تحولاتی در ابتدا در اتاق تهران و به تبع آن در اتاق شهرستانها شد.به عقیده من خواستاران تحول موجب ایجاد تحول در اتاقهای بازرگانی کشور شده و میشوند.اعضای این گروه معتقدند که رقابت در مقابل انحصار قرار دارد. حتی در مورد اصل ۴۴ ابلاغیه مقام معظم رهبری استنباط ما این است که ایشان انحصارشکنی کردند.
زیرا با این کار در عرصه اقتصاد یک رقابت سالم به وجود خواهد آمد و درآمد مملکت رشد پیدا میکند، در حالی که پیش از این ، کیک اقتصاد مخصوص یک گروه خاص یعنی دولت بود.
شعار گروه خواستاران تحول چیست؟
گروه خواستاران تحول در اتاق بازرگانی شعار مدیریت نوین، اتاق نوین و خدمات نوین را سرلوحه کارهای خویش قرار دادهاند و امیدوارند که این اشعار را بتوانند در نحوه اداره اتاق اجرایی کنند.
گروه مقابل شما چه شعاری دارد؟
سوال خوبی است، شما اگر به شعار فعالان توسعه نگاه کنید، متوجه میشوید که این شعارها تا حدودی برگرفته از شعارهای خواستاران تحول است. ما در دوره قبل از برخی از شعارهای تحولساز استفاده کرده و تا حد توان آن را به مرحله اجرا درآوردیم که بر آن مبنای شعارها اعضای بسیاری جلب اتاق شده و به فعالیت پرداختند.خب این اتفاق خوشایندی است که هدف و ایدهای که ما داشتهایم، توسط گروه مقابلمان در حال گسترش است.
گروه خواستاران تحول چه وجه تمایزی با فعالان توسعه دارند؟
یکی از وجوه تمایز ما با فعالان توسعه، به طور مشخص این است که ما به شدت به اصل استقلال اتاقهای بازرگانی سراسر کشور معتقد هستیم.
اعتقاد ما بر این است که اتاقهای شهرستانها محل برآورده شدن نیازهای اعضایشان هستند و کلیه عملیات اجرایی باید در اتاقهای بازرگانی شهرستانها صورت بگیرد، از جمله اتاق تهران.
پس تعریف شما از اتاق ایران هم کاملا متفاوت از تعاریف قبلی است؟
به اعتقاد ما اتاق بازرگانی ایران کنفدارسیونی است، مرکب از مجموعه اتاقهای بازرگانی سراسر کشور و تشکلهای اقتصادی ثبت شده، بدان معنی که کار اصلی اتاق، سیاستگذاری کلان است ،نه دخالت و ورود به مسائل اجرایی.
متاسفانه هنوز هم اتاق ایران از وظایف اصلی خود غافل شده و بسیاری از کارهایی که ضرورت ندارد، در اتاق ایران در حال انجام است.
به عنوان مثال امتیاز آرم طرح ترافیک که ویژه محدوده شهر تهران است. خب در شهر تهران اتاق بازرگانی مستقل وجود دارد، پس چه ضرورتی دارد که اعضا از اتاق ایران درخواست آرم طرح ترافیک داشته باشد، در حالی که این وظیفه اتاق تهران است.
بنابراین استقلال اتاقهای بازرگانی یکی از وجوه تمایز ما با گروه مقابل به شمار میرود.
در هیات رییسه سابق که من در آن هم عضو هیات رییسه و هم خزانهدار و هم دبیر کل بودم، حرف ما در اجرای اصل استقلال این بود که میشد روشهای دیگر را در اداره اتاق ایران و شهرستانها اتخاذ کرد. ولی آنها حاضر نشدند که دست از اعتقاد خود بردارند که در رابطه با اتاق تهران هم آن اتفاق ناخوشایند رخ داد.
من هم در آن برهه زمانی استعفا دادم و این نشان دهنده این واقعیت است که اگر پست و مقام برای تحول خواهان مهم بود، راههایی برای اعمال مدیریت در اتاق وجود داشت.
تحول خواهان در مورد استقلال اتاق ،تاکنون چه موفقیتهایی داشتهاند، آیا مصداقی میتوانید بیان کنید؟
ما خوشحالیم که تلاشهای تحولخواهان ظرف سه سال موجب شد که هم استقلال گروهی و قانونی هم استقلال فیزیکی در اتاق ایران شکل گیرد و یکی از نتایج بارز این استقلال است که اعضای اتاق تهران برای رای دادن به اعضای اتاق تهران روز دوم اسفند پای صندوقهای رای میروند، یعنی آنها اعضای خودشان را میتوانند انتخاب کنند.
این تحول را در لیست مجمع فعالان توسعه هم میتوان دید. خوشبختانه افرادی که از سوی این گروه در انتخابات حضور پیدا کردهاند جزو ترکیب دوره قبل نیستند. لیست فعالان توسعه مثل دوره قبل نیست که یک نفر در راس باشد و بقیه دنبال روی آن و ما خوشحالیم که رقابت موجود، در لیست مقابل ما هم تحولی بزرگ به وجود آورده است.
در انتخابات اتاق فقط همین دو گروه شرکت کردهاند؟
خیر! یک سری لیستهای دیگر هست که تحت عنوان خانه صنعت و معدن، نوآفرینان اتاق بازرگانی و یا ائتلاف بزرگ تشکلها که از قضا شانس بسیاری هم برای پیروزی درانتخابات اتاق دارند. این ائتلاف بزرگ ،کاندیداهایی را که در انتخابات شرکت کردهاند ، بدون توجه به نگرششان ،مورد حمایت قرار داده است.لیست این ائتلاف نشان میدهد که خیلی افراد نگرش خاصی ندارند و فقط برای کار آمدهاند. خود من هم در این لیست حضور دارم و حتی دکتر نهاوندیان.لیست خانه صنعت هم از همه طیفها، کاندیدا دارد و لیست نوآوران هم یک لیست اختلاطی است.
شما به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اشاره کردید، بفرمایید که به عنوان یکی از تحولخواهان چه موضعی نسبت به اجرای این اصل قانون اساسی دارید و اساسا اتاق در اجرای این اصل از قانون چه نقشی میتواند داشته باشد؟
به عقیده من اتاق بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی میتوانست در پیشبرد اهداف اصل ۴۴ نقش اساسی داشته باشد. روح اصل ۴۴ بستر رقابتپذیری را در کشور فراهم میکند.
بر اساس اصل ۴۴، بخش خصوصی باید
سکان دار اقتصاد باشد نه این که صرفا نام یک شرکت تغییر کند.عقیده ما برای اجرای موفق اصل ۴۴ و در کل، اجرای موفق خصوصی سازی در کشور این است که کیک اقتصاد ،را باید بزرگتر کنیم و راه بزرگ شدن کیک اقتصاد جلب سرمایهگذاران خارجی است. یعنی همه بتوانند از این کیک شیرین استفاده کنند.
طبق آمارها ۸۰۰تا۱۲۰۰میلیارد دلار منابع مالی ایرانی در خارج از کشور وجود دارد. صاحبان این منابع کارآفرینان موفقی به شمار میروند. به نظر من اول باید فضایی ایجاد کنیم که این کارآفرینان و سرمایهگذاران به مملکت جذب شوند و منابع مالی خود را برای اجرای پروژههای مختلف در ایران بیاورند. در این حالت بهطور قطع کیک اقتصاد بزرگ خواهد شد.
به عقیده ما ابلاغ اصل ۴۴ از سوی رهبر معظم انقلاب این پیام را تداعی میکرد که انتخاب باید در مقابل انحصار باشد. یعنی انحصارها باید شکسته شود ما هم این جرات را از منویات مقام معظم رهبری پیدا کردیم و در اتاق دنباله روی این اصل یعنی شکست انحصار هستیم.
پیشبینی شما از انتخابات دوم اسفند چیست؟
فکر میکنم که مشارکت در انتخابات بیشتر از دوره قبل باشد، اما نکته حائز اهمیت این است که اگر ۵۰درصد از ۱۹هزار عضو اتاق در انتخابات دوم اسفند شرکت کنند، شما شک نکنید که ترکیبی که به اتاق راه خواهند یافت ،به طور قطع بهتر از دوره قبل خواهند بود، حتی اگر ما و دوستان ما جزو منتخبین نباشیم.تحلیل من این است که ما در این دوره از انتخابات دو لیست خط سیاه و سفید داریم و هرچه مشارکت اعضا در انتخابات بیشتر باشد، به طور قطع نتایج بهتری را از انتخابات شاهد خواهیم بود.
آقای رییسزاده! خود شما در کدام لیستهای انتخاباتی حضور دارید؟
در حال حاضر من در لیست خواستاران تحول به عنوان لیست اصلی حضور دارم.
در لیست ائتلاف بزرگ تشکلها هم از طریق انجمن صنفی کارفرمایان سیمان و با حمایت جمعیت تولید گرایان نیز هستم. در لیست خانه صنعت و معدن نیز به لطف دوستان در بخش بازرگانی حضور دارم. در لیست نوآفرینان هم که چند روز پیش شکل گرفته در کنار دکتر نهاوندیان و آقای راسخ حضور دارم.
به بحث تفاوتهای تحولخواهان با فعالان توسعه برمیگردیم، آیا وجه تمایز شما با گروه مقابل فقط در اصل استقلال اتاقها است؟
خیر! عقیدههای دیگری هم داریم که به آنها اشاره خواهم کرد، اما قبل از اشاره به آنها در رابطه با بحث استقلال باید بگویم که ما به شدت به اصل استقلال اتاقها معتقدیم و حق انتخاب برای اعضای خود قائل هستیم. گروه خواستاران تحول با هر انحصار و رانت چه اطلاعاتی و اقتصادی مخالف است. همچنین معتقدیم که هرچه اعضا و خرد جمعی بگوید، وجه غالب خواهد بود.
در صورت انتخاب در دوره جدید، سیاست شفافسازی گذشته که ناشی از حضور برخی از تحولخواهان بود را نیز در دوره جدید
ادامه میدهیم.
بر این اساس رسانهها و خبرنگاران به راحتی میتوانند در جلسات اتاق تهران مثل گذشته حضور پیدا کنند در حالی که حضور خبرنگاران در جلسات اتاق ایران تاکنون میسر نبوده است.
به نظر من این حداقل کاری است که ما میتوانیم در جهت شفاف سازی انجام دهیم.
وجه تمایز دیگر ما دیدگاهی است که اکنون در گروههای مختلف نیز شکل گرفته است و از دوره قبل یعنی زمان مرحوم سیداحمد اخوان یکی از بنیانگذاران تحول خواهان نیز این ایده وجود داشته است و آن دیدگاه این است که ما در چارچوب سند چشمانداز توسعه قدرت اول منطقه شویم.بر این اساس اتاق بازرگانی تهران هم باید در میان اتاقهای پایتختهای کشورهای منطقه رتبه اول را داشته باشد ،به تبع آن هم اتاق بازرگانی ایران باید در میان کشورهای منطقه اتاق اول شود. این چشمانداز تحول خواهان است.
مهمترین هدف و برنامه تحول خواهان چیست؟
مهمترین هدف ما MRM یعنی پیاده سازی طرح مدیریت ارتباط با اعضای اتاق بازرگانی است.در دنیا MRM آخرین مبحث مهم بازاریابی است. در اتاق بازرگانی هم براساس MRM ما باید ارتباط موثری با اعضایمان داشته باشیم و در واقع مطالبات آنها را بدانیم و بشناسیم.
اعضا باید با ما ارتباط دو سویه داشته باشند و در واقع با خودمان هم ارتباط داشته باشد. تبادل اطلاعات و ارتباط خود اعضا با یکدیگر یکی از قوانین و آییننامههای اتاق است.
درحالحاضر چند درصد از اعضای ما دارای ایمیل و سایت هستند؟ و چند درصد از اعضای ما در جریان رویدادهای مهم اقتصادی که اتاق در راس آن قرار دارد هستند؟آیا همه اعضا از سفر هیاتهای بازرگانی کشورهای مختلف به ایران مطلع هستند. برنامه استراتژیک ما در این زمینه این است که ما باید یک بانک اطلاعاتی داشته باشیم که همه اعضا به آن دسترسی داشته باشند و ضمنا بین خودشان هم از طریق این دیتا بانک ارتباط برقرار نمایند و با این ارتباطهای داخلی بسیاری از نیازهای یکدیگر را تامین کنند.
یکی دیگر از برنامههای ما برای اعضا راهاندازی اتاقهای گفتوگوی تخصصی «چت» است. ما در اواخر حضور در هیات رییسه اتاق این واحد را راهاندازی کرده بودیم که البته بعد از ما ادامه پیدا نکرد، در این طرح اصلا نیازی نیست که در دنیای امروز اتاق یک هیاتی را به مثلا میلان برای مذاکره اعزام کند.بلکه این مذاکره در اتاق چت به راحتی و با کمترین هزینه امکانپذیر است.
بنابراین اگر MRM (ارتباط با اعضا) محور قرار داده شود و تعمیم داده شود، اتاقهای ما بسیار پیشرفته خواهند شد. ایجاد یک مرکز کارآفرینی یا بنگاه کاریابی نیز یکی دیگر از برنامههای ما است.
امروز صاحبان صنایع ما برحسب توسعهای که پیدا میکنند ،نیاز به نیروی انسانی دارند. از یک طرف هم ما تعدادی فارغالتحصیل آماده ورود به بازار کار داریم و اگر ما به اجرای اصل ۴۴ و واگذاری ۸۰درصد اقتصاد به بخشخصوصی اعتقاد داشته باشیم، بهترین جایگاه برای به کارگیری نیروهای انسانی تحصیلکرده میتواند بخشخصوصی باشد. در این بخش کاریابی که ما ایجاد خواهیم کرد ، هنگامی که یک مرکز اقتصادی نیاز به یک تکنسین داشته باشد، میتواند از طریق این واحد نیاز خود را اعلام کند و نهایتا میتواند بفهمد که اساسا چنین نیروی انسانی وجود دارد یا نه.
اکنون ما ۳۰ اتاق بازرگانی در کل کشور داریم که جوانان جویای کار به راحتی میتوانند به این اتاقها مراجعه کرده و مهارت خود را معرفی کنند.در این حالت، بنگاه اقتصادی متقاضی و جوانان جویای کار از طریق نرمافزار به هم معرفی میشوند. سود این کار هم برای اتاقهای بازرگانی این است که اتاقها درآمدزا شده و این درآمدها را صرف خود اعضا خواهند کرد.
این درآمد از چه محلی برای اتاقها میتواند به وجود آید؟
در این حالت جوان جویای کار یک هزینه جزئی برای معرفی خود میدهد و آن بنگاه اقتصادی نیز در صورت گزینش نهایی نیروی موردنیاز خود یک حق معرفی به اتاق میپردازد.
در دورهای که شما در هیاترییسه اتاق حضور داشتید، چند کمیسیون به وجود آمد، آیا ادامه فعالیت این کمیسیونها در برنامههای شما در نظر گرفته شده است؟
ادامه و توسعه فعالیتهای کمیسیونها یکی از برنامههای اصلی ما است.اتاق بازرگانی پنج کمیسیون تخصصی دارد. جلسات و فعالیت آنها هنوز ادامه دارد.به عقیده من با توسعه فعالیتهای کمیسیونها، فعالیتهای اعضا، تخصصیتر پیگیری میشود.مثلا کمیسیون صنعت و معدن کشاورزی مسائل کشاورزی، کمیسیون توسعه تجارت مباحث بازرگانی و صادرات و... را پیگیری میکند، ما حتی در کمیسیون هم عضویت داریم که مسائل عضویت و جذب اعضای جدید را پیگیری میکند.
یکی از اهداف ما این است که این کمیسیونها برای دریافت نظرات اعضا از طریق MRM و انتقال آن بر مسوولیت، به صورت محلی تشکیل و اداره شوند.مستحضرید که اتاق یکی از وظایفش مشاوره دادن به سه قوه است مثلا اتاق در زمینه تعرفه خودرو به دولت مشاوره میدهد که بهتر است پایین بیاید یا نه.در مجموع برنامه تحولخواهان این است که کمیسیونها از طریق MRM باید فراگیرتر شوند و اتاقهای شهرستانها نیز باید بتوانند مشکلات خود را بازگو کرده و در زمینه مسائل مختلف اقتصادی نظر دهند، حرف آنان هم باید به گوش مسوولان برسد.
در زمینه آموزش اعضا چه برنامههایی دارید؟
توسعه آموزشهای عالی و کاربردی در اتاق یکی دیگر از برنامههای اصلی ما است. ما در دوره گذشته مرکز آموزشی را تقریبا با آخرین تجهیزات مدرن ایجاد کردیم که درحالحاضر فعالیت میکند، ولی مطلقا از فعالیت آن راضی نیستیم. کار آموزش اتاق این نیست که فردی که کارت عضویت میگیرد، فقط برای دو ساعت آموزش اجباری حضور پیدا کرده و بعد هم به دنبال کار خود برود، بلکه ما به آموزش عالی هم نیاز داریم. درحالحاضر ما امکاناتی داریم که با هزینههای پایین آموزشهای فوق لیسانس به بالا را برای اعضای برگزار کنیم.
ضمن اینکه دورههای کاربردی هم میتوان تدارک دید ، مثلا اتاقهای آلمان و اتریش جزو قویترین اتاقهای دنیا هستند و شمار اعضای آنها چون شامل اصناف نیز میشوند، به چند میلیون نفر هم میرسد. بر این اساس مرکز آموزش آنها دورههای کاربردی بسیار قوی را برگزار میکند. این دورهها به راحتی میتواند در اتاق ایران هم برگزار شود و هر کدام از این دورهها میتواند جنبه اقتصادی هم برای اتاق داشته باشد.
یکی از مسائلی که تحول خواهان در دورههای گذشته پیگیری میکردند، اصلاح ساختار قانون اتاق بود، آیا این پیگیریها ادامه پیدا خواهد کرد؟
اصلاح قانون اتاق و رفع ابهام نیز یکی از مسائلی است که همه گروهها روی آن اجماع نظر دارند که در صورت اصلاح ساختار قانونی اتاق بسیاری از مشکلات حل میشود.
درحالحاضر سه در هزار درآمد اتاقهای شهرستانها به اتاق ایران میرود. اتاق ایران هم هر طور که صلاح بداند، این درآمدها را خرج میکند و مابقی مازاد منابع را به اتاقها کمک میکند. در حالی که درآمد اتاقهای شهرستانها باید متعلق به اعضای آنها باشد.
به عنوان مثال اگر من صاحب یک کارخانه در یک استان هستم، سه در هزار درآمد من متعلق به آن استانی است که کارخانه من محیطزیست آنجا را آلوده میکند و اتاق آن استان باید از درآمدهای من استفاده کند. در دوره ما درآمد اتاقها چند برابر افزایش پیدا کرد . اما از زمانی که این درآمدها متمرکز شد و براساس مصوبه مجلس سهدر هزار درآمد ما باید به حساب اتاق ایران واریز شود، درآمد ما کاهش پیدا کرد.
این اقدام انگیزه فعالیت را از اتاقهای شهرستان گرفته است. خواستاران تحول معتقدند که وظیفه اتاق ایران این است که درآمد اعضا را بالا ببرد، نه درآمد خود را. در کشورهای پیشرفته اصلا حق عضویت به شکل اتاق ایران از اعضا گرفته نمیشود، بلکه آنها درصد یا درهزاری از سود اعضای خود میگیرند.
درحالحاضر سه در هزار درآمد مشمول مالیات را باید اعضا به اتاق بازرگانی ایران پرداخت نمایند. در حالی که بعضی از اتاقهای شهرستانها دخلشان به خرجشان نمیخورد و مجبورند که دستشان را برای دریافت کمک به سمت اتاق ایران دراز کنند که اتاق ایران از پول خودشان به آنها کمک کند! نظر مشخص ما این است که اتاقهای بازرگانی باید با درآمد خود اداره شوند وبه اعضا سرویس دهند.
در زمینه فعالیتهای بینالمللی اتاق چه برنامهای دارید؟
دیدگاه ما در این زمینه توسعه فعالیت اتاقها در ابعاد بینالمللی است و یکی از هنرهای اتاقها هم میتواند توسعه فعالیتهای بینالمللی باشد که در این راستا باز هم به MRM نیاز داریم که اعضا از ارتباطهای بینالمللی محروم نشوند. MRM هم چند مزیت عمده دارد، شامل تبادل اطلاعات و شفافسازی اطلاعات به تبع آن محروم نبودن اعضا از اطلاعات لازم.به اعتقاد من، اتاق بازرگانی باید فرستنده رادیویی داشته باشد، تا همه اعضا از اتفاقات رخ داده در جلسات اتاق با خبر شده و حتی جلسات اتاق را به طور کامل مثل جلسات مجلس شورای اسلامی از رادیو بشنوند.
در مورد اتاقهای مشترک، چه موضعی دارید؟
ما هماکنون تعدادی اتاقهای مشترک داریم، بین کشورهای مختلف جهان و تعدادی هم شوراهای مشترک داریم که بعضی از این اتاقها توانستند موقعیت خوبی را فراهم کنند، اما برخی از این اتاقها به محلی برای واردات تبدیل شدند.
باید این شوراها و اتاقها به محل صادرات هم تبدیل شود و حتی درآمدزا شوند.به اعتقاد ما، اتاقهای مشترک میتوانند بهرغم روابط تیره سیاسی با برخی کشورها به عنوان بخشخصوصی نقش خوبی را ایفا کرده و روابط اقتصادی را با این کشورها ترمیم کنند، گرچه مسائل سیاسی تاثیر مستقیمی بر روابط اقتصادی دارد، اما اتاقهای مشترک باید خود را در این طور مواقع نشان دهند.
و در پایان؟
در خاتمه ضمن درخواست دوباره از اعضا برای مشارکت هرچه بیشتر در انتخابات اتاق بازرگانی یادآور میشود که اتاق بازرگانی مرکزی است که هر روز شمار اعضا و بنگاههای اقتصادیاش باید افزایش پیدا کرده و سود این بنگاهها یا همان اعضا هم هر روز باید افزایش پیدا کند و این سود و افزایش درآمد فقط در ایجاد یک فرصت یکسان برای اعضا به وجود خواهد آمد.
ارسال نظر