رقابت سه گروه اصلی برای دستیابی به پارلمان بخش‌خصوصی

دنیای اقتصاد - با نزدیک شدن به هفته برگزاری انتخابات پارلمان بخش‌خصوصی، ارائه فهرست‌های مختلف فضای انتخابات را به شدت داغ کرده است. در انتخابات اتاق تهران نیز که چهارشنبه دوم اسفند همزمان با سایر شهرستان‌ها برگزار می‌شود، تاکنون سه گروه سرشناس و موثر شکل گرفته و لیست ۴۰ نفره خود را ارائه کرده‌اند؛ گروه موسوم به «مجمع فعالان توسعه» که از هیات‌رییسه فعلی اتاق ایران حمایت می‌کند، گروه «نوآفرینان» طرفداران مدیریت کنونی اتاق تهران را زیر یک سقف گرد آورده و سرانجام گروه حامی مدیریت قبلی اتاق تهران که با نام «خواستاران تحول در اتاق‌های بازرگانی» وارد میدان رقابت شده است. در این میان از «خانه صنعت و معدن» و «ائتلاف تشکل‌های بزرگ اقتصادی» نیز باید به عنوان اهرم‌های موثر در انتخابات پارلمان بخش‌خصوصی یاد کرد. نقش اتاق تهران در شکل‌گیری هیات‌رییسه آینده اتاق ایران تعیین‌کننده است. عکس: دنیای اقتصاد، سعید عامری

با به میدان آمدن تشکل‌ها

تنور انتخابات بخش‌خصوصی گرم‌تر می‌شود

پگاه آفرین‌زاد - کمتر از یک هفته با انتخابات سرنوشت‌ساز بخش‌خصوصی کشور در اتاق‌های بازرگانی فاصله داریم. در چند روز گذشته تشکل‌ها و ائتلاف‌ها شکل گرفته و نغمه‌ای نوساز کرده‌اند. ائتلاف تشکل‌های اقتصادی تحول‌خواهان نمونه‌ای از این دست است که نخستین جلسه توجیهی آنها نیز برگزار شد.

مهری جوادزاده، رییس هیات‌مدیره انجمن صنعتی و معدنی خدمات فنی و مهندسی ایران که نامش در ائتلاف تشکل‌های اقتصادی دیده نمی‌شود اما به قول خودش از حامیان سرسخت تشکل‌ها در ششمین دوره انتخابات اتاق‌های بازرگانی و عضو هیات اجرایی این ائتلاف است، با اظهار امیدواری می‌گوید: «این دوره از انتخابات باید با مشارکت فعال دارندگان کارت بازرگانی برگزار شود هر قدر که ما با افزایش آرای ریخته‌شده در صندوق‌ها مواجه باشیم این باور که فعالان اقتصادی بخش‌خصوصی اتاق بازرگانی را خانه خودشان می‌دانند و می‌توانند زیر سقف آن مسائل و مشکلات اقتصادی را راحت‌تر حل کند، در جامعه قوت می‌گیرد.»

وی با اشاره به این موضوع که در انتخابات دوره‌های قبل اتاق‌ بازرگانی درصد مشارکت رای‌دهندگان پایین بوده است، تاکید کرد: «ما معتقدیم که با به وجود آوردن این ائتلاف سطح مشارکت بالا خواهد رفت و نتیجه انتخابات اصلا مهم نیست بلکه آنچه که در این میان حائز اهمیت است این است که تک‌تک افراد رای‌ خود را در صندوق‌ها می‌ریزند و خرد جمعی است که می‌گوید چه کسی صلاحیت و حق ورود به اتاق را دارد.»

در ادامه این نشست، محمد مهدی رییس‌زاده، نماینده انجمن کارفرمایان صنعت سیمان و عضو این ائتلاف بحث خود را این گونه آغاز کرد: «ائتلاف تشکل‌های اقتصادی در انتخابات فراجناحی عمل خواهد کرد به این معنا که صرف‌نظر از طیف‌های فکری اعضا، با بها دادن به عرصه رقابتی سالم و درست، نمایندگان خود را انتخاب خواهد کرد.»

به گفته وی «مشارکت فعال بنگاه‌داران اقتصادی و همچنین دارندگان کارت بازرگانی در انتخابات به دلیل اختلاف سلیقه‌ها، انتخابات را پربارتر و فراگیرتر خواهد کرد.»

رئیس‌زاده خاطرنشان کرد: «امروزه تنوع رشته‌های بازرگانی و صنعت در دنیا می‌طلبد که اتاق بازرگانی پایتخت از جامعیت بیشتری برخوردار باشد.»

رییس‌زاده، یادآور شد: «برای بسیاری از بنگاه‌داران اقتصادی آنچه که در وهله اول اهمیت قرار دارد، فضای اقتصادی است، نه سیاسی و ما امیدواریم افرادی که به عنوان هیات نمایندگان اتاق تهران روی کار می‌آیند به مسائل سیاسی آلوده نباشند.»

دکتر حمید حسینی، نماینده اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت گاز و پتروشیمی و دیگر عضو این ائتلاف نیز در این جلسه حضور داشت.

او گفت: «به نظر من یکی از راه‌های توانمندسازی بنگاه‌های اقتصادی این است که بنگاه‌های اقتصادی را متشکل کنیم و از طریق این تشکیلات بتوانیم به بنگاه‌های اقتصادی کشور کمک رسانیم.»

وی با اشاره به نقش مهم تشکل‌ها در موفقیت اتاق بازرگانی، اظهار کرد: «اتاق‌های بازرگانی باید بر محوریت تشکل‌ها شکل بگیرد و در چیدمان ساختار جدید اتاق باید حتما این موضوع از اهمیت برخوردار باشد.» دکتر حسینی با اظهار نگرانی از پراکندگی تشکل‌ها در کشور تصریح کرد: «باید تشکل‌ها و ثبت آنها در مکانی مشخص و مخصوص سر و سامان بگیرد چرا که این پراکندگی خود موجب تضعیف تشکل‌ها شده است.»

حسینی تاکید کرد: «تشکل‌ها باید اعضای خود را بدون در نظر گرفتن جنبه‌های فردی، سیاسی و جناحی حمایت کنند. کسانی که در تشکل‌ها حضور می‌یابند، وقت بیشتری می‌گذارند و مسائل و مشکلات اقتصادی کشور برایشان اهمیت دارد اما افرادی که در تشکل‌ها حضور پیدا نمی‌کنند در گرفتن حق و حقوق واقعی بخش‌خصوصی هم کوتاهی می‌کنند.» وی در ادامه سخنانش به رای سرنوشت‌ساز تشکل‌ها اشاره کرد و افزود: «در دوره قبل ۳۴تشکل در انتخابات حضور داشتند که نقش آنها در نتیجه انتخابات بسیار موثر بود و در دوره حاضر بیش از ۶۰تشکل در انتخابات شرکت خواهند کرد.»

محمد صدر هاشمی‌نژاد، چهارمین نفری بود که به ایراد سخن پرداخت. او که به نمایندگی از چندین انجمن در این جلسه شرکت کرده بود، با یادآوری نقش تعیین‌کننده NGOها در کشور، ادامه دارد: امروزه یک تئوری وجود دارد که دولت‌ها در آتیه نقش خودشان را به مدیریت‌ها تبدیل می‌کنند و اگر از آنها سوال کنیم که این پروسه چگونه اتفاق می‌افتد می‌گویند از طریق NGOها و در‌حال‌حاضر پیش فرض این اتفاق NGOها و یا همان تشکل‌ها هستند.وی با اشاره به اینکه در کشور ما NGOها بسیار جوان هستند، اضافه کرد: یکی از راه‌های پیشرفتNGOها، تقویت، هماهنگی و همکاری است. اتاق بازرگانی یکی از نهادهایی است که تشکل‌های اقتصادی در آن متمرکزندو به‌طور قطع باید این تشکل‌ها نقش تعیین کننده‌ای در سیاست‌ها و سرنوشت اتاق بازرگاین ایفا کنند.

صدر هاشمی‌نژاد افزود: به نظر می‌رسد با این ائتلاف بزرگ تشکل‌ها، این وظیفه مهم که به دوش تشکل‌ها است به انجام می‌رسد، که قدم مبارکی است برای آینده اقتصاد کشورمان. ادامه بحث این نشست را مصطفی مقدسی، نماینده انجمن صنایع شوینده،‌آرایشی و بهداشتی و عضو ائتلاف تشکل‌ها، پی گرفت.

وی، تشکل‌ها را کامل‌ترین شبکه‌ای دانست که از سوی ‌آنها نمایندگانی به پارلمان بخش خصوصی راه می‌یابند که به‌طور واقعی نماینده اقتصادی بخش خصوصی هستند و مطالبات این بخش را یکی از مهم‌ترین وظایف خود می‌دانند.

مقدسی با اشاره به شرایط اقتصادی و الزامات و اقتضائات اقتصادی کشور به سمت خصوصی سازی، ‌خاطر نشان کرد: دولتمردان نیز به این باور رسیده‌اند که راه نجات اقتصاد کشور خصوصی سازی است.

به گفته وی، رویکرد اقتصادی فارغ از مسایل سیاسی در کشور ما یک نیاز است زیرا که اثرات سیاسی کاری در اقتصاد بسیار مخرب است. در ادامه این جلسه دکتر پدرام سلطانی،‌ تریبون را در اختیار گرفت و توضیح داد: هدف تشکیل این ائتلاف این بود که تشکل‌های اقتصادی از وضعیت انفعال خارج شوند و در حرکتی مستقل نامزدهای خود را انتخاب کنند و آن دسته از تشکل‌ها که نامزدی برای معرفی نداشتند تصمیم به حمایت از این ائتلاف گرفتند.

به اعتقاد وی این ائتلاف در جهت انسجام تشکل‌ها صورت گرفته است و یک ائتلاف معتدل و میانه‌‌رو است که می‌خواهد کار حرفه‌ای و تخصصی در اتاق انجام دهد. دکتر سلطانی می‌گوید: ما نیز مانند بسیاری از کشورها بر این باوریم که ساختار تصمیم‌گیری از ساختار هرمی خارج شده و به یک ساختار دایره‌ای که راس ندارد تبدیل شده است. سلطانی با تاکید گفت: این ساختار جدید باید در اتاق بازرگانی ایجاد شود، ساختاری که کار تیمی در تشکل‌ها استوانه آن باشد و اتاق یک اتاق عضو سالار شود.وی تصریح کرد: در‌حال‌حاضر بسیاری از تشکل‌های ما دفتر کاری برای خود ندارند و اگر اتاق بازرگانی اعتنای بیشتری به تشکل‌ها داشته باشد باید تمام تشکل‌های ما منابع مالی و انسانی کافی برای خود داشته باشند.

دکتر سلطانی با ذکر این نکته که در کشور ما بیش از ۴۰درصد تولید ناخالص ملی را بخش خدمات به خودش اختصاص می‌‌دهد، خاطر نشان کرد: متاسفانه جای خدمات در اتاق بازرگانی خالی است که در ساختار جدید اتاق این موضوع نیز باید مد نظر قرار گیرد.

این نشست، با سخنان رحمان پورقربان، دبیر کل انجمن صادرکنندگان صنعتی، معدنی و خدمات مهندسی پایان گرفت. نام پورقربان نیز در فهرست این ائتلاف دیده نمی‌شود اما به عنوان عضو هیات اجرایی از این ائتلاف حمایت می‌کند.وی می‌گوید: افرادی که به اتاق راه می‌یابند باید خبره،‌کارشناس، تولیدکننده، صادرکننده و بازرگان حرفه‌ای و متخصص باشند و این افراد در بطن جامعه و در داخل تشکل حضور داشته باشند.

پورقربان، خاطر نشان کرد: تشکل‌هابا حفظ استقلال مجموعه خودشان دراین ائتلاف شرکت کرده‌اند واین حرکت کاملا خود جوش بوده و استمرار خواهد یافت. وی ادامه داد: ما می‌خواهیم مشارکت حداکثری در انتخابات را شاهد باشیم تا در پی آن افراد با صلاحیت و حرفه‌ای و کارآمد و دست‌اندرکار تولید و صادرات را به اتاق هدایت کنیم، زیرا که ما خواستار توسعه اقتصادی، توسعه تولید و توسعه صادرات غیرنفتی در کشورمان هستیم.