گزارش بانک جهانی از وضع اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۱
بانک جهانی در گزارش جدیدی به تداوم عملکرد مثبت اقتصاد ایران در شدیدترین تحریمها و کاهش قابلتوجه فقر در ایران اشاره و تصریح کرد: ایران دومین کشور بزرگ تولیدکننده نفت عضو اوپک است که میزان متوسط تولید آن در سالهای اخیر حدود ۴ میلیون بشکه در روز بوده است. بخش عمده صادرات ایران را نفت و گاز تشکیل میدهد. بنابراین تولید ناخالص داخلی و درآمدهای دولتی این کشور وضعیتی شکننده دارد که با کم و زیاد شدن بهای جهانی نفت کم و زیاد میشود. بهرغم انجام اصلاحات اقتصادی، این وابستگی عمده اقتصاد ایران به نفت هنوز برطرف نشده است.
به گزارش فارس، بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود به بررسی کلی وضعیت اقتصادی ایران پرداخته و نوشته است: ایران با تولید ناخالص داخلی ۴۰۰ میلیارد دلاری در سال ۲۰۱۱ پس از عربستان، دومین اقتصاد بزرگ منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا بوده و از نظر جمعیت نیز با داشتن ۷۸ میلیون نفر جمعیت در این منطقه پشت سر مصر ایستاده است.
بر اساس این گزارش رشد اقتصادی ایران در سال ۱۰-۲۰۰۹ با رقم ۵/۳ درصدی روبهرو بود، در حالی که اتخاذ سیاستهای محتاطانه اقتصادی نرخ تورم را به حدود ۱۰ درصد کاهش داد. حذف یارانههای دولتی در بخش انرژی و مواد غذایی در دسامبر ۲۰۱۰ بهرغم تحریمهای سختگیرانه بینالمللی باعث نشد عملکرد مثبت اقتصاد ایران متوقف شود. با این حال در سال ۲۰۱۱ رشد اقتصادی ایران حدود ۲ درصد کاهش یافت و به دلیل افزایش قیمت انرژی در داخل به خاطر اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها تورم به حدود ۲۰ درصد در سال ۲۰۱۱ رسید.
بانک جهانی در بحث از چشمانداز اقتصادی ایران نیز تاکید کرد به دلیل تاثیر تحریمها و کاهش تولید نفت رشد اقتصادی کمتری برای ایران در میانمدت پیشبینی میشود. همچنین افزایش بیش از انتظار نرخ تورم پس از اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها در آینده موجب کاهش تولید در بخش خصوصی خواهد شد. به دلیل عملکرد نامناسب دولت در اختصاص سهم بخش صنعت از اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها، این بخش نیز احتمالا برای تطبیق خود با قیمتهای بالای انرژی با مشکلاتی مواجه خواهد بود. بانک جهانی در مورد تحریمها نیز تصریح کرد: تحریمهای اخیر اعمال شده علیه ایران در فاصله دسامبر ۲۰۱۱ تا فوریه ۲۰۱۲ هزینه انجام فعالیتهای اقتصادی را در ایران افزایش داده و موجب محدود شدن دسترسی به سرمایهگذاری مستقیم خارجی و فنآوریهای پیشرفته شده است. تجارت بینالمللی و مبادلات مالی این کشور با سایر کشورهای جهان نیز دچار مشکل شده است.
ارسال نظر