حرکت هرم سنی به سمت سالخوردگی

دنیای‌اقتصاد- موسسه مطالعاتی «یورومانیتور اینترنشنال» در گزارشی به بررسی ساختار جمعیتی ایران در دو دهه آینده پرداخته و از ۹۰ میلیونی شدن جمعیت کشورمان در سال ۲۰۳۰ میلادی (۱۴۰۹ شمسی) خبر داده است. این موسسه همچنین پیش‌بینی کرده است که در این سال، حدود یک سوم جمعیت ایران بین ۳۵ تا ۵۰ سال سن داشته باشند و رشد جمعیت نیز در دهه ۲۰۲۰ به تنها ۸/۰ درصد کاهش یابد. گزارش این موسسه تقریبا منطبق بر ارزیابی اخیر معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است که از «سالخوردگی» جمعیت ایران در سال ۱۴۰۴ خبر داده و نسبت به «کاملا سالخورده» شدن جمعیت کشورمان در سال ۱۴۲۵ هشدار داده بود.

جمعیت میانسال ۳۰ درصدی در سال ۲۰۳۰

آن گونه که ایسنا گزارش داده است، موسسه مطالعاتی یورومانیتور اینترنشنال در گزارش جامعی به بررسی وضعیت آماری جمعیت ایران در سال‌های پیش رو پرداخته و عنوان کرده است که در سال ۲۰۳۰ جمعیت ایران به ۸۹ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر خواهد رسید که از این تعداد بیش از ۴۵ میلیون نفر مرد و بیش از ۴۴ میلیون نفر زن خواهند بود. ضمن اینکه جمعیت ایران در سال ۲۰۳۰ در مقایسه با جمعیت سال ۲۰۱۰ افزایش ۳/۱۹ درصدی نشان می‌دهد. نکته قابل توجه اینکه در سال ۲۰۳۰ جمعیت ۴۰ سال به بالای ایران از افزایش ۱۰۸ درصدی برخوردار خواهد بود و یورومانیتور معتقد است که بیشترین دامنه جمعیتی ایران در سال ۲۰۳۰ بین ۳۵ تا ۵۰ سال خواهد بود؛ به طوری‌که در سال ۲۰۳۰ چیزی حدود ۲۶ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در این رده سنی قرار خواهند داشت که تقریبا یک نفر از هر سه نفر خواهد بود.

کاهش رشد جمعیت در دو دهه آینده

جمعیت ایران در سال ۲۰۱۶ معادل ۸۰ میلیون نفر تخمین زده شده که در مقایسه با سال ۱۹۸۰ درحدود دو برابر شده است. این در حالی است که نرخ رشد جمعیت ایران با کاهش شدیدی مواجه شده است؛ به طوری که این نرخ رشد در دهه ۱۹۸۰ برابر با ۹/۳ درصد در سال بود و انتظار می‌رود در دهه ۲۰۲۰ به تنها ۸/۰ درصد کاهش پیدا کند.

جمعیت پیرتر می‌شود

یورومانیتور می‌افزاید: جمعیت ایران به سرعت در حال افزایش سن است؛ به طوری که میانگین سن جمعیت ایران که در سال ۲۰۱۰ برابر با ۷/۲۶ سال بود در سال ۲۰۳۰ به ۵/۳۷ سال خواهد رسید و این در حالی است که میانگین سنی ایرانیان تا سال ۱۹۹۷ کمتر از ۲۰ سال بود. اگرچه بیشترین میزان افزایش جمعیت ایران مربوط به سنین ۴۰ تا ۵۰ سال است اما جمعیت بالای ۶۵ سال ایران نیز افزایش چشمگیری خواهد داشت؛ به طوری که انتظار می‌رود این جمعیت در فاصله سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ حدود ۱۲۵ درصد رشد داشته باشد.