نیلی تحلیل کرد
چالشهای اقتصاد ۹۰
دکتر مسعود نیلی، رییس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف گفت: به نظرم چالش اصلی اقتصاد در سالجاری بیکاری و سپس مساله تورم است.
چالش اول اقتصاد کشور بیکاری است، چالش دوم تورم
دکتر مسعود نیلی، رییس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف گفت: به نظرم چالش اصلی اقتصاد در سالجاری بیکاری و سپس مساله تورم است. به گزارش خبرگزاری فارس، مسعود نیلی در همایش سیاستهای پولی و بانکی گفت: آنچه در بسته سیاستی حمایتی متوجه شدم این است که قیمت انرژی جهش قابل توجهی داشته باشد و اگر این اتفاق افتد مازاد تقاضا در بازار ارز وجود خواهد داشت. نیلی افزود: به نظر من بنگاههای اقتصادی از ۴ طرف محصور هستند یکی از ناحیه تحریم، دوم قیمت انرژی، سوم بنگاهها در کنترل قیمت محصول قرار دارند و چهارم دسترسی بنگاهها به منابع مالی محدود است.
وی تاکید کرد: نرخ ارز نیز به این مشکلات بنگاهها اضافه میشود و دولت با دو مساله روبهرو است که اگر اجازه افزایش قیمت به بنگاه بدهد در رقابت با محصولات خارجی کم میآورد و اگر اجازه ندهد بنگاه دچار زیان و اخراج کارگران میشود. وی گفت: در این موارد بنگاهها به بانک مرکزی ارجاع داده و با تسهیلات بانکی جلوی زیان آنها گرفته میشود و به همین دلیل سال گذشته بدهی بانکها به بانک مرکزی ۹۵ درصد رشد پیدا کرد.
رییس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف تاکید کرد: خانوادههای پر درآمد با تغییر در بازار سرمایه رفتار خود را نشان میدهند و جایگزین سپردههای بانکی، بازار سکه و طلا و ارز نشانه گرفته شد و امکان دارد عدم توازن در شبکه بانکی امسال نیز وجود داشته و ادامه اتکای شبکه بانکی به بانک مرکزی افزایش یابد. نیلی افزود: آنچه به عنوان یارانه نقدی به مردم پرداخت میشود، در مقابل درآمد ناشی از افزایش قیمت حاملهای انرژی دچار کسری است.
وی افزود: از طرفی ارتباط جدید دولت و بانک مرکزی با کسری تراز هدفمندی یارانهها تعریف میشود که باعث افزایش پایه پولی و پول پرقدرت و تورم خواهد شد به ویژه اینکه برای تولید فقط ۲۰ درصد از منابع هدفمندی یارانهها اختصاص دادهاند.
نیلی تاکید کرد: مجموع این عوامل نشان میدهد رشد پایه پول در سال جاری افزایش خواهد یافت و باعث افزایش قیمت و هزینه تولید بنگاهها و رشد قیمت به خاطر افزایش پایه پولی خواهد بود که مجموعه این عوامل فشار مضاعفی بر قیمتها وارد میکند، اما چون وضع درآمد ارزی دولت مناسب است برای کنترل قیمت متوسل به واردات کالاهای مختلف شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: نسبت به پدیده بیماری هلندی در اقتصاد دوباره هشدار میدهم که ایجاد عوامل قویتر در آن و نیز افزایش واردات به مدد منابع ارزی نفتی گرچه در کوتاه مدت به کنترل قیمت میانجامد، اما در دراز مدت باعث کاهش تولید و بیکاری در جامعه میشود و در آن صورت بیکاری جای تورم را خواهد گرفت.
رییس دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه شریف تاکید کرد: اگر تورم با واردات کنترل شود حجم زیادی از کالاها وارد میشود و چون اهمیت تورم برای دولت بیشتر از بیکاری جوانان است واردات کالای مصرفی و واسطهای بیشتر میشود و فشار دوگانهای بر بنگاهها وارد میشود.
نیلی خاطرنشان کرد: دولت برای حفظ شاغلان موجود و نیز کسانی که جدیدا وارد بازار کار میشوند باید برنامهریزی کند و به نظر من چالش اصلی سال ۹۰ اول بیکاری و بعد تورم است.
ارسال نظر