سال پرچالش اقتصاد ایران

سال گذشته نقدینگی زیادی به جامعه تزریق شد، اما از سوی دیگر بانک مرکزی ۱۰۰ هزار میلیاردریال اوراق مشارکت منتشر کرد که تاثیر زیادی بر کنترل و جمع‌آوری نقدینگی داشت رییس‌کل بانک مرکزی سال ۱۳۹۰ را سالی پرچالش‌تر از سال ۸۹ برای اقتصاد ایران خواند و با بیان اینکه کمربندها را باید محکم ببندیم، گفت: از تغییر ترکیب سبد ارزی متجاوز از ۱۰ میلیارد دلار به ذخایر کشور اضافه شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود بهمنی دیروز در سخنرانی خود در دانشکده علوم اقتصادی در تهران با اشاره به سال‌جاری به نام سال جهاد اقتصادی، افزود: امسال مکمل سال قبل است که سال همت مضاعف و کار مضاعف بود. وی به اصلاح وضعیت ذخایر ارزی کشور و تغییر سبد ارزی کشور اشاره کرد و افزود: پیش از این نیاز ارزی کشور مانند طلا تامین شد، این در حالی بود که ما در تغییر ترکیب سبد ارزی به نسبت قیمت دلار به یورو و سایر ارزها توجه کردیم.رییس‌کل بانک مرکزی ادامه داد: در آن زمان که تصمیم گیری به تغییر ترکیب سبد ارزی گرفته شد، ۷۹ درصد این سبد دلار بود که هم‌اکنون عکس این حالت اتفاق افتاده است، زیرا می‌دانستیم که نرخ دلار در بازارهای جهانی افزایش نخواهد یافت؛ بنابراین نرخ آن هم‌اکنون ۱۱۱۰ و کمی کمتر یا بیشتر از آن معامله می‌شود، اما چندین میلیارد دلار از این تغییر و مابه‌التفاوت سود بردیم.

رفراندوم برای حذف صفرهای پول ملی

رییس‌کل بانک مرکزی با اشاره به موضوع حذف صفرها از پول ملی افزود: اجرای حذف صفرها از واحد پولی کشور بر عهده افکار عمومی باید گذاشته شود و اگر افکار عمومی به این طرح خیر بگوید، این کار انجام نخواهد شد. افکار عمومی برای اجرای حذف صفرها باید آماده شود.

رییس‌کل بانک مرکزی ادامه داد: سال گذشته نقدینگی زیادی به جامعه تزریق شد، اما از سوی دیگر بانک مرکزی ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت منتشر کرد که تاثیر زیادی بر کنترل و جمع‌آوری نقدینگی داشت.

رییس‌کل بانک مرکزی از تزریق بیش از نیم میلیارد دلار به بازار به صورت هفتگی خبر داد و گفت: سال گذشته درآمد ارزی کشور بالغ‌بر ۶۰ میلیارد دلار بود که باید به فروش می‌رفت و پول آن برای بودجه به دولت ارائه می‌شد. در زمانی که در تعادل بازار ارز بهم ریختگی ایجاد شده بود، تصمیم گرفتیم که به جای تزریق ۴ تا ۵ میلیارد دلار در یک ماه، یک باره ارز را به میزان مذکور برای تعادل بخشی وارد بازار نماییم.بهمنی با بیان اینکه تزریق ارز باعث جمع‌آوری نقدینگی از جامعه شده است، افزود: نرخ رشد نقدینگی در پایان سال ۸۸ به حدود ۹/۲۳ درصد و در پایان بهمن ماه سال گذشته به ۶/۲۱ درصد رسید، ضمن اینکه بعید است در پایان اسفند ماه سال گذشته از ۲۵ درصد تجاوز کرده باشد.

پیش‌بینی من درست از آب درآمد

وی تصریح کرد: سه سال گذشته از دبیرکلی بانک مرکزی به بخش ریاست بانک مرکزی آمدم در همان زمان نیز مسائل اقتصادی امروز کشور را پیش‌بینی می‌کردیم که روزی به طلایی که هم‌اکنون داریم، نیازمند خواهیم بود؛ بنابراین ذخایر ارزی کشور را افزایش دادیم.رییس‌کل بانک مرکزی با بیان اینکه پیش از این پیش‌بینی نیاز به چند صد تن طلا در کشور صورت گرفته بود که این ذخیره‌سازی انجام شد، افزود: در همان زمان ۵۰۰ تن طلا با میان نرخ خرید هر اونس ۶۵۴ دلار خریداری شد که امروز با این کار متجاوز از ۱۰ میلیارد دلار به ذخایر کشور افزوده شده است.به گفته بهمنی، تعداد شعب بانکی عرضه‌کننده سکه در بازار هم‌اکنون ۲۰۰ شعبه است که دستور افزایش آن به ۳۰۰ شعبه را صادر کردیم و اگر مشکل بازار سکه حل نشد، تعداد شعب را به ۵۰۰ شعبه افزایش خواهیم داد، در غیر این صورت تمام سوپرمارکتی‌ها، چهارراه‌ها و سرکوچه‌ها را سکه فروشی خواهیم کرد و نمی‌گذاریم قیمت سکه به صورت کاذب بالا برود.

یک سوم واردات کشور صادرات داریم

بهمنی با اشاره به واردات کشور در حدود ۵۸ تا ۶۰ میلیارد دلار، صادرات غیرنفتی کشور را ۲۵ میلیارد دلار اعلام کرد و اظهار داشت: یک سوم واردات کشور صادرات داریم.

وی در ادامه با اشاره به انتقاداتی که در مورد نرخ ارز از سوی صادرکنندگان مطرح می‌شود، گفت: اگر نرخ دلار افزایش یابد و به ۲ هزار تومان برسد قیمت‌ها در بازار ۱۰۰درصد افزایش خواهد یافت؛ بنابراین مردم دچار مشکلات و ضررهایی خواهند شد. بنابراین می‌توان راهکارهای دیگری را برای رفع مشکلات صادرکنندگان از جمله مشوقه‌های صادراتی را در نظر گرفت.