آمادگی ایران برای مذاکره با ۱+۵
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: آینده مذاکرات ایران و ۱+۵، سرنوشت ۱۲ مهندس ایرانی ربوده شده در افغانستان، اظهارات ضد ایرانی مقامات بحرین و عربستان، تعیین سفیر ایران برای مصر محور سوالات تازهترین کنفرانس مطبوعاتی رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در روز گذشته بود.
مهمانپرست: درباره فعالیتهای هستهای کشورمان مذاکره نمیکنیم
دنیایاقتصاد- مجید اعزازی: آینده مذاکرات ایران و ۱+۵، سرنوشت ۱۲ مهندس ایرانی ربوده شده در افغانستان، اظهارات ضد ایرانی مقامات بحرین و عربستان، تعیین سفیر ایران برای مصر محور سوالات تازهترین کنفرانس مطبوعاتی رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه در روز گذشته بود. مهمانپرست دیروز در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دنیایاقتصاد درباره محتوای نامه کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان گفت: در رابطه با فضایی که برای مذاکرات بین کشورهای ۱+۵ و ایران دنبال میشد و چارچوبی که در اجلاس ژنو ۳ طراحی و تفاهمی که ایجاد و بحثهایی که در این زمینه در اجلاس استانبول انجام شد، ما همچنان آمادگی داریم بر اساس تفاهمی که صورت گرفته و دستور کاری که تعیین شده بود، قدمهای بعدی را برداریم و هر وقت این آمادگی در طرف مقابل باشد، ما آماده دنبال کردن این موضوع هستیم.
وی افزود: حتما مواردی که میتواند در دستور کار قرار گیرد شامل موضوعاتی است که در رابطه با آن قبلا تفاهم شده و به هیچ وجه بحثی راجع به فعالیتهای هستهای ایران در این مذاکرات نخواهد بود.
مهمانپرست اظهار کرد: مسیر فعالیتهای هستهای کشور ما مسیر طبیعی خود را طی میکند، ولی در رابطه با چارچوبی که برای سایر موضوعات با هم تفاهم کرده بودیم و مواردی که درباره پیگیری آن اشتراک نظر داریم، آماده ادامه مباحث در این زمینه هستیم.
مهندسان ربوده شده ایرانی سلامتند
مهمانپرست در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت ۱۲ مهندس ایرانی ربوده شده در افغانستان، گفت: بلافاصله بعد از انتشار خبر ربوده شدن تعدادی از مهندسان ایرانی در افغانستان، موضوع از طریق مرکز، سفارت افغانستان در تهران و سفارت ایران در کابل پیگیری شد. حاصل این پیگیریها، اطلاع یافتن از سلامتی این افراد و تاکید بر مسوولیت بالای دولت افغانستان در زمینه حفظ جان اتباع ایرانی و پیگیری آنها برای آزادی هر چه سریعتر این افراد است.
وی ادامه داد: این گروه از مهندسان ایرانی در پروژه عمرانی در افغانستان مشغول به فعالیت بودند که به همراه تعدادی از اتباع افغان ربوده شدند و پیگیریها برای آزادی هر چه سریعتر آنها به طور جدی در دستور کار وزارت خارجه قرار دارد.
آنچنان که ایسنا گزارش داده است، ۱۲ مهندس ایرانی و ۵ همکار افغانشان روز دوشنبه توسط افراد مسلح طالبان در منطقهای دورافتاده از افغانستان در نزدیکی مرز ایران ربوده شدند. این افراد که در حال کار روی پروژه ساخت جاده بودند به زور اسلحه در شهرستان فراه که هم مرز ایران است دزدیده شدند.
رد اتهامات بحرین علیه ایران
اظهارات وزیر خارجه بحرین که گفته است تا زمانی که ایران تهدیدی برای کشورهای عربی خلیج فارس محسوب میشود، نیروهای عربستانی خاک بحرین را ترک نخواهند کرد، محور سوال دیگری بود که مهمانپرست به آن چنین پاسخ گفت: ما درباره تحولات منطقه مواضع کشور را صریح و شفاف بیان کردیم. موج بیداری در بین ملتهای منطقه ایجاد شده و این موج به دنبال خودش تغییراتی را در هر کشوری ایجاد خواهد کرد.
وی راه مواجهه با این موج مردمی را گوش کردن به مطالبات مردم و تحقق خواستههای آنها عنوان کرد و افزود: رویکرد سرکوب، خشونت و بهکارگیری نیروهای نظامی توسط مقامات آن کشور یا دخالت کشورهای دیگر در این زمینه، یک رویکرد اشتباه و انحرافی است.
مهمانپرست افزود: بارها اعلام کردیم که به هیچ وجه دخالت در امور سایر کشورها جزو دستور کار سیاست خارجی ما نیست. احترام به حاکمیت کشورها و برقراری روابط براساس احترام متقابل، جزو اصول سیاست خارجی ما است. سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه به هیچ وجه اتهامات مطرح شده در مورد ایران را درست نمیدانیم، گفت: آن را فرار به جلو تلقی میکنیم، برای اینکه برخی از این دوستان سعی میکنند در مواجهه با خواستههای مردمی صورت مساله را تغییر بدهند. وی افزود: البته اعلام کردهایم که کشورهای منطقه باید هوشیار و با درایت مراقب فتنههای آمریکایی - صهیونیستی در منطقه باشند. هدف نهایی آمریکا و صهیونیستها ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی و دور کردن آنها از همدیگر است.
مهمانپرست خاطرنشان کرد: هر چقدر کشورهای منطقه مقتدرتر و از حمایت مردمی بالاتری برخوردار باشند و رویکرد همگرایی و همکاری را دنبال کنند، برای رشد و توسعه منطقه موثرتر خواهد بود و امنیت و ثبات را تقویت میکند و این چیزی نیست که خوشایند رژیم صهیونیستی و حامیان آن باشد بنابراین فتنههای مختلفی را در دستور کار داشتند. سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: انتظار ما این است که مقامات کشورهای منطقه هوشیار باشند و با درایت با این فتنهها برخورد کنند.
وی یادآور شد: البته مردم در کشورهای منطقه ما هوشیار هستند و متوجه این فتنهها خواهند بود.
اعتراضات نباید لطمهای به کار سفارتخانهها بزند
وی همچنین درباره اظهارات معاون وزیر خارجه عربستان مبنی بر اینکه اگر ایران امنیت دیپلماتهای عربستان را در تهران افزایش ندهد، دیپلماتهایش را از ایران فرا میخواند نیز گفت: امنیت سفارتخانهها جزو اصول اساسی هر کشوری است که نسبت به امنیت سفارتخانهها و حفظ جان دیپلماتها اقدام کند و ما نیز به نوبه خود این کار را انجام میدهیم.
مهمانپرست اضافه کرد: مردم کشور ما نسبت به اتفاقاتی که در منطقه میافتد حساس هستند و با دقت و ظرافت این مسائل را پیگیری و احساسات خود را بیان میکنند. البته این بیان احساسات مردم ما نباید لطمهای به کار سفارتخانهها وارد کند. وظیفه ما این است که از هر گونه تعرض نسبت به سفارتخانهها جلوگیری کنیم و این کار را انجام میدهیم و فکر میکنیم این جزو اصولی است که هر کشوری باید دنبال کند.
اسیران فتنه
وی درباره اظهارات مقامات وزارت خارجه عربستان مبنی بر دخالت ایران در یمن و بحرین نیز گفت: اگر برخی از مقامات منطقه ما در همین مسیر صحبت کنند، معلوم است که اسیر این فتنه و ترفند صهیونیستی میشوند.
مهمانپرست تصریح کرد: باید با درایت و هوشیاری نسبت به آن چیزی که توسط رژیم صهیونیستی و حامیان آن مطرح میشود، برخورد کنند و بیشتر منافع کشور خودشان و خواستههای مشروع ملتشان را در دستور کار قرار دهند.
توصیه به سفارت انگلیس در تهران
وی درباره اقدامات مداخلهجویانه سفارت انگلیس در تهران علیه ایران و انتشار تصاویر و مطالبی در وبسایت این سفارتخانه و اقدامات دستگاه دیپلماسی در برخورد با این اقدامات، اظهارکرد: در رابطه با فعالیتهای سفارت انگلیس در تهران، حساسیتهای لازم وجود دارد و متناسب با اقداماتی که این سفارت انجام میدهد، برخورد مناسبی صورت میگیرد و تذکرات جدی به آنها داده میشود.
به گفته وی نتیجه توجه نکردن به احساسات مردم ما و تداوم روشهای مداخله آمیز در مسائل داخلی کشور ما، حتما آنها را در روابط خود با ایران دچار مشکل خواهد کرد.
مهمانپرست راه توسعه روابط را دخالت در امور داخلی کشورها ندانست و تصریح کرد: باید کشورهای غربی این را بدانند و مسیر اشتباه خود را تکرار نکنند و سعی کنند به مسائل داخلی خود بپردازند. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: آن چیزی که فراوان قابل یافت شدن است، نقض جدی حقوق بشر در همین کشورهای غربی و به ویژه در انگلستان است که در سرکوب تظاهرات مسالمتآمیز مردم خودش پرونده سیاهی دارد. وی خطاب به مقامات انگلیسی گفت: بهتر است به مسائل داخلی خود توجه کنید و ادعای طرفداری از حقوق ملتها را در منطقه ما نداشته باشید، چرا که به هیچ وجه کسی از این رفتارها استقبال نخواهد کرد.
مهمانپرست افزود: یکی از مواردی که در زمینه نقض حقوق بشر توسط دولت انگلستان صورت گرفته، حصری است که برای آقای تاجیک ایجاد کردهاند و کاملا بدون منطق و استناد حقوقی این رویه غیرقابل قبول را دنبال میکنند. بر اساس این گزارش، نصرتالله تاجیک، سفیر اسبق ایران در اردن است که در حصر خانگی در انگلستان به سر میبرد.
مهمانپرست افزود: در پیگیریهایمان از آنها (انگلیسیها) خواستهایم دست از پیروی از سیاستهای کورکورانه مقامات آمریکایی بردارند و از نقض حقوق بشر به ویژه در ارتباط با آقای تاجیک دست برداشته و نسبت به آزادی هر چه سریعتر آن اقدام کنند.
آمادگی برای تعیین سفیر در مصر
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در بخشی دیگر از کنفرانس مطبوعاتی خود در پاسخ به سوالی درباره تعیین سفیر ایران در مصر گفت: در پی تحولات مصر و روی کار آمدن دولت مورد حمایت مردم این کشور، استقبال از برقراری رابطه از طرف مقامات مصری و ایرانی اعلام شد. ما توسعه روابط را به نفع دو ملت و منطقه میدانیم و در اولین فرصتی که زمینه توسعه روابط به صورت رسمی به وجود بیاید، آن را دنبال میکنیم. وی اخبار منتشر شده در خصوص تعیین سفیر و اقدامات دیگر را حدس و گمان و عجولانه برشمرد و افزود: ما آمادگی داریم به محض اینکه این زمینه در برادران مصری به وجود بیاید، قدمهای جدی را برداریم.
ارسال نظر