انتقاد از تفسیر سلیقه‌ای دولت از قوانین

عکس: حمید جانی‌پور

توقع نداشته باشند که صبح لایحه بدهند و عصر تحویل بگیرند

محمدرضا باهنر، معاون نظارت مجلس در خصوص اختلافات مجلس و دولت گفت: دولت‌ها و مجلس‌ها با وجود اختلاف سلیقه سیاسی خیلی راحت می‌توانند با هم کار بکنند؛ مگر آنکه جایی بخواهند لجبازی یا خود محوری را پیشه کنند. باهنر که با خبرگزاری خانه ملت مصاحبه می‌کرد، در پاسخ به اینکه «آیا الان دولت لجبازی می‌کند؟» گفت: بله. به نظر ما، قانون حتی اگر دارای اشکال باشد باید اجرا شود. اگر مجری به تشخیص خود یک قانون را خوب ندانست نمی‌تواند آن را اجرا نکند. در غیر این‌صورت دیگر سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. اصلا قرار نیست که مجری تشخیص دهد قانون خوب است یا نه.

نایب رییس سابق مجلس اضافه کرد: اگر دولت قانون را اجرا نکند دعوا و کشمکش می‌شود. تذکر، سوال، استیضاح، تحقیق و تفحص، عدم تصویب بودجه و عواقب دیگر را در پی دارد. همه اینها هزینه برای کشور ایجاد می‌کند. شاید ۱۰۰قانون در کشور تصویب شود که ۵تای آنها را دولت نپسندد، خوب نپسندد. اجرای اینها وظیفه قانونی و شرعی دولت است، نه روی تاقچه گذاشتن.

از کارگروه حل اختلاف چیز دندان‌گیری نصیب دولت نشد

وی درباره کارگروه حل اختلافات مجلس و دولت گفت: اواخر سال گذشته آقای احمدی‌نژاد یک نامه‌ای را خطاب مقام معظم رهبری نوشت که در آن به ۱۶الی ۱۷مورد اشکال عملکردی مجلس اشاره شده بود. رهبر معظم انقلاب بعد از ۲یا ۳ماه نامه را به آیت‌الله جنتی ارجاع دادند و از ایشان خواستند تا با دعوت از کار‌شناسان دولت، مجلس، شورای نگهبان و حقوقدانان این موارد را بحث و بررسی کنند. نزدیک به ۳۰جلسه جدی تشکیل شد، اما در مجموع مشخص شد که بسیاری از ایرادات و اشکالات یاد شده نتیجه یکسری از توهمات بود.

وی در پاسخ به اینکه «سرانجام کار آن کارگروه مشترک بین مجلس، دولت و شورای نگهبان چه شد؟» تصریح کرد: هیچ. نهایتا به این جمع‌بندی رسید که ۱۶الی ۱۷مورد ایراد مندرج در نامه رییس جمهور هیچ اقدامی‌ندارد. البته توصیه‌های خیلی کوچکی مطرح شد که مورد تایید قرار گرفت.

باهنر اضافه کرد: قبل از اینکه قانون اساسی اصلاح شود تنظیم قوا به عهده رییس جمهور بود بعد از اصلاح این وظیفه جزء اختیارات رهبری قرار گرفت؛ بنابراین معنا ندارد، رییس جمهوری که وزرایش از مجلس رای اعتماد می‌گیرند یا بودجه دولتش باید به تصویب نمایندگان برسد، بیاید به مجلس در خصوص عملکرد اخطار قانون اساسی بدهد و پیگیری کند تا امور اصلاح شود. همانطور که گفتم از آن نامه نتیجه دندان گیری برای دولت حاصل نشد. البته چند توصیه و پیشنهاد ریز مثل اینکه در طرح سوال از وزرا نماینده اول صحبت کند و بعد وزیر جواب دهد مورد پذیرش قرار گرفت.معاون نظارت مجلس در خصوص عدم تصویب بودجه ۹۰ نیز گفت: لایحه بودجه وقتی تقدیم مجلس می‌شود قوه مقننه این حق را دارد که کل آن را عوض کند؛ اما این درست نیست، چراکه دولت زحمت می‌کشد تا این لایحه را تدوین نماید. وی افزود: از طرفی ۵ تا ۱۰ درصد تغییر طبیعی است. دولت نباید توقع داشته باشد که صبح لایحه را تقدیم مجلس کند و بعد از ظهر آن را تصویب شده تحویل بگیرد.

مکتب ایرانی یک توطئه برنامه‌ریزی شده است

باهنر درباره موضوع فتنه آینده که چندی قبل به آن اشاره کرده بود نیز گفت: یکی از نکات مورد نظر در این حوزه، طرح مکتب ایرانی است. یعنی اگر برخی آقایان بگویند که می‌خواهند اسلام را از دید ایرانیت تفسیر کنیم همین جا نقطه انحرافی است. اگر مکتب ایرانی یا‌‌ همان اسلام به قرائت ایران انجام شود بعد سایر کشورهای مسلمان نیز الگو بگیرند چه اتفاقی می‌افتد؟ این مساله محل تفرقه و انشعاب می‌شود.

وی افزود: بنابراین مکتب ایرانی یا یک توطئه بزرگ همراه با فکر و برنامه‌ریزی است یا اگر خیلی با حسن ظن بخواهیم به مساله نگاه کنیم باید گفت یک طرح ایده از روی ندانم کاری است. متاسفانه کسانی سه مقوله یاد شده را پیگیری می‌کنند که خود را اصولگرا می‌دانند.

نظر احمدی‌نژاد درباره بودجه

ایرنا نوشت: محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور دیروز در پایان جلسه هیات دولت درباره فرآیند طی شده در مجلس در زمینه تصویب لایحه بودجه سال ۱۳۹۰ کل کشور اظهار داشت: با مصوبه اخیر نمایندگان بعید به نظر می‌رسد که کار بررسی بودجه امسال به پایان برسد، اما ما معتقد بودیم که بودجه تا پایان سال جاری قابل جمع‌بندی است. احمدی‌نژاد با اشاره به قوانین موجود کشور نظیر قانون برنامه توسعه، قانون هدفمند کردن یارانه‌ها، حمل‌ونقل و... اظهار داشت: در کشور قانون کم نداریم و لازم نیست در بودجه قانون‌نویسی جدید را انجام دهیم. با این حال تشخیص مجلس در بررسی بودجه چنین بود. وی ابراز امیدواری کرد که قانون بودجه سال ۱۳۹۰ به سرعت تصویب شده و در اختیار دولت قرار گیرد و دولت نیز با سرعت خوبی ساختن ایران را تداوم بخشد.