شرایط روحی آمریکا را درک می‌کنیم

دنیای اقتصاد- مجید اعزازی: رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه حمایت آمریکا را از آنچه اعتراضات ضد دولتی ایران خوانده است، نوعی سردرگمی‌و پریشانی دانست و گفت‌: تحولات منطقه آنها را با شرایط جدیدی روبه‌رو کرده و ما شرایط روحی آنان را درک می‌کنیم. مهمانپرست همچنین از تغییر سفیر انگلیس در تهران استقبال کرد. منابع آمریکایی دیروز اعلام کردند که هیلاری کلینتون حمایت رسمی آمریکا را از وقایع ۲۵ بهمن ماه اعلام کرده و از دولت ایران خواسته که مجوز تجمعات صادر شود. در عین حال دولت آمریکا صفحه‌ای را در توییتر به زبان فارسی و برای حمایت از تجمعات در ایران راه‌اندازی کرده است. سخنگوی وزارت خارجه دیروز در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره ایجاد صفحه‌ای به زبان فارسی در توییتر توسط وزارت خارجه آمریکا و اظهارات هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا که گفته کشورش در کنار معترضان ضد دولتی ایران ایستاده است، گفت: اظهارات مقامات آمریکایی در این روزها دچار یک نوع سردرگمی و پریشانی شده‌ است. به نظرمی‌آید تحولات منطقه آنها را با شرایط جدیدی روبه‌رو کرده و ما شرایط روحی آنان را درک می‌کنیم. وی ادامه داد: ضربه بزرگی به منافع قدرت‌های سلطه‌گر و حامیان رژیم صهیونیستی وارد شده و اظهاراتی که در جهت فرافکنی و عوض کردن صورت مساله مطرح می‌شود، ناشی از این حالت روحی آشفته است. سخنگوی وزارت خارجه همچنین اظهار کرد: آن چیزی که خواست مشترک همه ملت‌های منطقه است، دخالت نکردن کشورهای سلطه‌گر، مقابله با تجاوزات و تعدیات رژیم صهیونیستی و قطع وابستگی به آمریکا، رژیم صهیونیستی و حامیان آنها است. وی افزود: ‌اینکه ملت‌ها در کشورهای منطقه مسیر خودشان را چگونه انتخاب کنند، نیازی به اظهارات این مقامات مداخله‌گر با پرونده سیاه در زمینه حقوق بشر ندارد.

مهمانپرست با بیان اینکه ملت‌ها مسیر خود را پیدا می‌کنند، افزود: اگر مایلند راجع به وضعیت داخل ایران اطلاعات بیشتری به دست بیاورند، بهتر است در رابطه با حضور سراسری ملت ما در ۲۲ بهمن اطلاع بیشتری پیدا کنند و آن زمان متوجه می‌شوند مسیر غلطی که اتخاذ کردند رو به بن‌بست است.

استقبال از تغییر سایمون گس

سخنگوی وزارت خارجه در بخشی دیگر از کنفرانس مطبوعاتی خود در واکنش به اخبار منتشر شده مبنی بر انتصاب سایمون گس سفیر انگلیس در ایران به عنوان نماینده ناتو در افغانستان و اینکه آیا ایران خواستار تغییر سایمون‌گس بوده است؟ گفت: چارچوب روابط بین کشورها فراتر از ظرفیت‌های یک فرد به عنوان سفیر است، البته نمی‌توان نقش سفرا را نادیده گرفت، به ویژه اگر سفیری موفق به برقراری رابطه تعامل، تفاهم، موثر و سازنده بین دو دولت نباشد.

وی افزود: این تغییر و جابه‌جایی اگر صورت بگیرد و اگر این تغییر روش و برخورد اشتباه به عنوان چارچوب وظایف دیپلماتیک با نیت اصلاح سیاست‌های خصمانه دولت انگلیس صورت گیرد، ما از آن استقبال می‌کنیم. فکر می‌کنیم باید این تغییرات گسترده‌تر باشد و در همه سیاست‌هایی که تاکنون دولت انگلیس علیه ملت ما اتخاذ کرده گسترش یابد و می‌تواند شروعی برای اصلاح روند اشتباه گذشته باشد. در همین حال، آن چنان که ایسنا گزارش داده است، یکی از سخنگویان وزارت خارجه انگلیس علت کناره‌گیری سایمون گس، سفیر انگلیس در ایران را به تغییر سمت وی ربط داده و گفته است: سایمون گس برای تصدی مقام مهم‌تری در ناتو از سمت خود کنار می رود.

واکنش به سخنان آمانو

مهمانپرست در ادامه کنفرانس مطبوعاتی خود در پاسخ به سوالی درباره ابراز نگرانی یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از برنامه هسته‌ای ایران و ادعای وی مبنی بر اینکه آژانس اطلاعی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد، گفت: بارها اعلام کرده‌ایم که فعالیت صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق ما، مقررات NPT و آژانس انجام می‌شود. این جزو حقوق ملت‌ ما و جزو حقوق همه کشورهایی است که به NPT پایبندند.

وی با بیان اینکه همه گزارش‌های آژانس تاکنون موید این بوده که فعالیت‌های هسته‌ای ایران هیچ انحرافی از مسیر صلح‌آمیز خود نداشته است،‌ افزود: اظهاراتی که به نوعی دوپهلو باشد یا سعی در ایجاد ابهام کند، مشخص است که تحت فشارهای سیاسی مطرح می‌شود. مهمانپرست ادامه داد: امیدواریم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از اعتبار و حیثیت خود دفاع کند و اجازه ندهد که فشار سیاسی کشورهای قدرت‌طلب مسیر حرکت این سازمان بین‌المللی را تغییر دهد.

اشتون از مواضع ایران اطلاع دارد

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در واکنش به اظهارات کاترین اشتون رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا که مدعی شده در فعالیت‌های هسته‌ای ایران پنهان‌کاری صورت می‌گیرد و خواستار تشدید تحریم‌ها علیه ایران شده است، گفت: سرکار خانم اشتون از مواضع جمهوری اسلامی ایران در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای به خوبی اطلاع دارد. فعالیت‌های هسته‌ای کشور ما کاملا با همکاری آژانس و تحت نظارت دوربین‌های آژانس و بازرسان این سازمان صورت می‌گیرد. وی با بیان اینکه موضوعی که برای گفت‌وگو بین جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ به سرپرستی خانم اشتون تعریف شده بود، موضوع همکاری برای یافتن زمینه‌های مشترک بود، افزود: موضوعاتی که خارج از این مسیر تعریف می‌شود، دقیق نیست و بهتر است در جهت ادامه گفت‌وگوها برای همکاری، شاهد رویکرد خانم اشتون باشیم.

استقبال ایران از حرکت‌های مردمی در جهان

در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی یکی از خبرنگاران در خصوص جایگاه ایران در تحولات اخیر منطقه سوال کرد. مهمانپرست به این سوال چنین پاسخ داد: مسلما جمهوری اسلامی به دنبال آرمانی بزرگ برای برقراری عدالت در جهان، احترام به حقوق ملت‌ها و توجه به ارزش‌های الهی است. وی افزود: ‌اینکه در کشورهای مختلف حرکت‌های مردمی به این سمت به حرکت درآید حتما مورد استقبال کشور و ملت ما خواهد بود.

احترام به خواست ملت‌ها

وی همچنین تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا را حرکتی مردمی خواند و یادآور شد: البته این حرکت در کشورهای مختلف دارای ویژگی‌های متفاوتی است. شرایط کشورها و نوع حضور مردم یکسان نیست و باید هر کدام از آنها را با توجه به ویژگی‌ها و خصوصیات آن کشور و حضور ملت بررسی کرد.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: هر جایی که اکثریت ملت خواستار تغییر باشند و یک نظام عادلانه‌ای را دنبال کنند، باید از خواست اکثریت ملت حمایت کرد و به آن احترام گذاشت.

خوابی که آمریکا می‌دید

مهمانپرست در بخش دیگری از این کنفرانس مطبوعاتی اظهار کرد: هوشیاری و آگاهی ملت‌های منطقه می‌تواند پیروزی این ملت‌ها را در رسیدن به خواسته‌های بحق‌شان تضمین کند.

وی تصریح کرد: همه باید هوشیار باشند. بالاخره اتفاق بسیار بزرگی در حال وقوع است و این منافع قدرت‌ها را تهدید کرده و حتما باید مراقب شیطنت‌ها و دسیسه‌های آنها باشند.

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه خاورمیانه جدیدی در حال شکل‌گیری است، یادآور شد: ولی نه آن خاورمیانه‌ای که مقامات آمریکایی خواب آن را می‌دیدند.