در مذاکرات روسای جمهور ایران و ترکیه مطرح شد
رایزنی درباره تحولات منطقه
عبدالله گل: دولتهای منطقه به خواستههای ملتشان توجه کنند
احمدینژاد: از مواضع ترکیه در مذاکرات استانبول تشکر میکنیم
عبدالله گل: دولتهای منطقه به خواستههای ملتشان توجه کنند عبدالله گل، رییسجمهور ترکیه که یکشنبه شب در راس یک هیات ۲۵۰ نفره سیاسی- تجاری وارد تهران شد، دیروز صبح از سوی محمود احمدی نژاد، رییسجمهور ایران در محل وزارت خارجه مورد استقبال رسمی قرار گرفت. پس از آن، دو رییسجمهور به صورت خصوصی مذاکره کردند.
پس از این مذاکرات خصوصی بود که احمدی نژاد و عبدالله گل در جمع خبرنگاران حاضر شدند و به سوالات آنها پاسخ داده شد.به گزارش ایسنا، احمدی نژاد در این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوال یک خبرنگار ترک درباره گسترش روابط اقتصادی ایران و ترکیه و رفع موانعی که در این ارتباط وجود دارد، گفت: روابط دو کشور ایران و ترکیه روابطی عمیق، برادرانه و پایدار است و خوشبختانه در سالهای اخیر روابط ما در ارتباط با موضوعات و جهتهای گوناگون رو به گسترش است. حجم روابط تجاری ما در سال گذشته از مرز ۱۰ میلیارد دلار عبور کرد و ما مصمم هستیم با همکاری همهجانبه این را به مرز ۳۰ میلیارد دلار در سال برسانیم و این علاوه بر سرمایهگذاری گوناگونی است که در بخش برق و انرژی صورت میگیرد. وی ادامه داد: در مورد همکاریهای منطقهای کارهای خوبی در حال انجام است و دیدگاههای مشترک و همکاریهای ما به نفع صلح، امنیت و توسعه همکاریها در منطقه است. ما فکر میکنیم همکاریهای دو کشور و توسعه همکاریهایمان در منطقه میتواند ما را به سرعت به یک قطب قدرتمند اقتصادی و فرهنگی در منطقه تبدیل کند. رییسجمهور کشورمان همچنین با اشاره به گسترش همکاریهای دو کشور در عرصه فرهنگی، گفت: همکاریهای دو کشور در زمینه فرهنگی رو به گسترش است. تعداد گردشگران رو به افزایش است. نشستهای فرهنگی و برنامههای فرهنگی بین دو کشور رو به گسترش است. همکاریهای بینالمللی ما نیز همکاریهای بسیار خوبی است و ما از حقوق ترکیه در مجامع بینالمللی حمایت میکنیم. موفقیتها و پیشرفتهای ترکیه را از آن خودمان میدانیم و هیچ مانعی برای توسعه همکاریهای دو کشور وجود ندارد و مطمئن هستیم که ترکیه از حقوق ملت ایران در تمام مجامع دفاع میکند. وی افزود: ما به صورت ویژه از آقای رییسجمهور به خاطر مواضع دولت ترکیه در دفاع از حقوق مسلم هستهای ایران تشکر میکنیم. همچنین از مدیریت خوبی که برای برگزاری نشست ۱+۵ در استانبول انجام دادند. ما فکر میکنیم این نشست یک موفقیت بود هم برای دو طرف مذاکرهکننده و هم برای دولت ترکیه که به خوبی این مذاکرات را برنامهریزی و مدیریت کرد.
احمدینژاد گفت: برگزاری این مذاکرات در استانبول به خودی خود یک موفقیت است و معنای آن این است که کشورهای مستقل و صاحب تمدن مثل ترکیه دارای جایگاه بالایی در عرصه بینالمللی و منطقهای هستند؛ چرا که مهمترین مساله سیاسی امروز در عرصه بینالمللی در استانبول مطرح میشود و مورد بررسی قرار میگیرد و ما از این بابت خوشحال هستیم که این اتفاق بزرگ در استانبول رخ داد. رییسجمهور با تاکید بر اینکه برای توسعه همکاریها بین دو کشور هیچ مانعی وجود ندارد، ادامه داد: امروز مذاکرات نسبتا مفصلی با آقای عبدالله گل داشتیم. تمام موضوعات اصلی مشترک مورد بررسی قرار گرفت و تصمیمات کلانی برای گسترش همکاریها گرفته شد. وی گفت: من فکر میکنم با اراده قاطعی که بین مقامات دو کشور برای توسعه همکاریها وجود دارد هیچ مانعی برای رسیدن به سقف ۳۰ میلیارد دلار وجود ندارد و این سفر نیز گام بلندی برای توسعه روابط خواهد بود.
تحولات منطقه امری غیرمنتظره نبوده است
عبدالله گل نیز در این کنفرانس مطبوعاتی در پاسخ به سوال یک خبرنگار ایرانی در مورد اهدافش از این سفر و همچنین تحولات رخ داده در خاورمیانه و به وجود آمدن خاورمیانه اسلامی گفت: ما امروز در قالب یک هیات عالیرتبه در ایران هستیم. تعدادی از وزرا، نمایندگان مجلس، دانشگاهیان، تجار و کارفرمایانی از کشور ترکیه ما را در این سفر همراهی میکنند و ما در خدمت شما هستیم. وی به سفر قبلی خود به تهران اشاره و تصریح کرد: اولین سفر من در قالب نشستی چندجانبه بود و این اولین سفر رسمی من در ارتباط با همکاریهای دوجانبه بین دو کشور است و افتخار دارم که این سفر را انجام دادم.
عبدالله گل افزود: ایران و ترکیه دو کشور همسایه و دارای تاریخ کهنی هستند و دو کشور دارای مرز مشترک هستند و از نظر تاریخی و فرهنگی دو کشور روابط دیرینه و عمیقی دارند. وی با بیان اینکه در این سفر علاوه بر مسائل دوجانبه در مورد مسائل منطقهای نیز به صورت مفصل بحث و گفتوگو کردیم، به تحولات منطقه اشاره کرد و گفت: در منطقه به ویژه منطقه خاورمیانه و جهان اسلام ما شاهد یکسری تغییرات ریشهای و اساسی هستیم و این مسائل را با یکدیگر مورد بررسی قرار دادیم. رییسجمهور ترکیه ادامه داد: دیدگاه من این است که تحولات جدید در منطقه امری غیرمنتظره نبوده و در دنیای جدید که بحث ارتباطات اینقدر گسترش پیدا کرده است، چیزی را نمیشود از مردم پنهان کرد و مردم به تمام زوایای موضوعات واقف هستند. گل به حضور و سخنرانیاش در اجلاس کنفرانس اسلامی در سال ۲۰۰۳ در تهران اشاره کرد و گفت: من در آن سخنرانی تحولات را ارزیابی کردم و در آنجا بدون اینکه کشور خاصی را مدنظر و مورد اشاره قرار دهم، گفتم که همه ما (کشورهای منطقه) باید یک ارزیابی از واقعیتهای درونی کشور خودمان داشته باشیم. خواستههای ملتها را مورد توجه قرار دهیم و باید اصلاحات سیاسی و اقتصادی همسو با خواستههای ملتها را مورد توجه قرار دهیم و در آنجا در مورد این مسائل تاکید کردم. لذا میبینیم وقتی رهبران و روسای کشورها خواستههای ملتها را مورد توجه قرار نمیدهند، خود مردم در جهت احقاق خواستههایشان وارد عمل میشوند. رییسجمهور ترکیه در پایان گفت: آرزوی ما این است که منافع و خواستههای مردم مورد اجابت مسوولان و دولتهای منطقه قرار بگیرد.
ارسال نظر