۳۰ درصد از کارکنان دولت به خانه منتقل میشوند
دورکاری ۶۲۰ هزار کارمند
دنیای اقتصاد- در شرایطی که مقامات دولت از جدی شدن طرح دورکاری کارمندان خبر دادهاند، برخی گمانهزنیها حاکی از بررسی طرحی در شورای عالی اشتغال است که بر اساس آن راه برای دور کار شدن ۶۲۰ هزار کارمند دولتی فراهم میشود؛ لطفالله فروزنده، معاون رییسجمهور توضیح داده است که بانوان اولویت اول در طرح دورکاری هستند و از سوی دیگر۲۹ دستگاه باید به اجرای طرح دورکاری بپیوندند تا از این طریق بتوان ۳۰ درصد از کل مشاغل عمومی کشور را در قالب دورکاری به منازل برد. براساس آمارهای موجود، تعداد کارکنان نظام اداری در پایان سال ۱۳۸۸ بیش از دو میلیون و ۶۵ هزار نفر اعلام شده است که اگر ۳۰ درصد این رقم را محاسبه کنیم، رقم بیش از ۶۱۹ هزار نفر به دست میآید. در همین حال برخی وزرا مانند وزیر بازرگانی و وزیر نفت هم از طرح دورکار شدن کارمندان وزارتخانههای متبوع خود سخن گفتهاند و پیش از این هم وزیر کار از دورکار شدن ۵۰ درصد کارمندان ستادی وزارت کار به صورت آزمایشی خبر داده بود. شورایعالی اشتغال به صورت ویژه بررسی میکند
طرح دورکاری ۶۲۰ هزار کارمند
دنیای اقتصاد- زهرا واعظ: در شرایطی که مقامات دولت دور تازه اظهار نظرات خود را درباره دورکاری کارمندان آغاز کردهاند خبرگزاری مهر هم در گزارشی با توجه به برآوردها اعلام کرده است که احتمالا بیش از ۶۲۰ هزار کارمند شاملاین طرح میشوند.
این در حالی است که فروزنده معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی رییسجمهور، اولویت طرح دورکاری را با بانوان دانسته و در همین حال رییس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز با ارسال نامهای به رییسجمهور خواستار اولویت کارمند زن برای اجرای طرح دورکاری شده که رییسجمهور نیز با این درخواست موافقت کرده است. آن گونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است دولت در حالی ۲۹ دستگاه را موظف به اجرای طرح «دورکاری» کرده که تاکنون هیچ لیستی از مشاغلی که به خانهها منتقل خواهند شد، ارائه نشده است؛ اما برآوردهای مهر نشان میدهد که احتمالا بیش از ۶۲۰ هزار کارمند شاملاین طرح میشوند. به گزارش مهر، دورکاری واژهای جدید در ادبیات بازار کار و اشتغال کشور است، بحثی که در دولت دهم با محوریت معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور و وزارت کار و امور اجتماعی مطرح و کم کم رنگ و بوی جدی به خود گرفت؛ موضوعی که کارکنان از آن تغییر محل و نحوه ادامه کار خود را برداشت میکنند. بر پایهاین گزارش، لطفالله فروزنده معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور نیز اعلام کرده است که ۲۹ دستگاه باید به اجرای طرح دورکاری بپیوندند تا ازاین طریق بتوانیم ۳۰ درصد از کل مشاغل عمومی کشور را در قالب دورکاری به منازل ببریم. براساس آمارهای موجود، تعداد کارکنان نظام اداری در پایان سال ۱۳۸۸ بیش از دو میلیون و ۶۵ هزار نفر اعلام شده است که اگر ۳۰ درصداین رقم را محاسبه کنیم، رقم بیش از ۶۲۰ هزار نفر به دست میآید. برهمین اساس، احتمالا بیش از ۶۲۰ هزار نفر شامل طرح «دورکاری» میشوند. در این میان، برای نیل به هدف، اجرای طرح دورکاری نیز توسط دستگاهها، کارگروههایی برای تحقق دورکاری تشکیل شده است. عبدالرضا شیخالاسلامی وزیر کار و امور اجتماعی دلیل اصلی مطرح شدن موضوع دورکاری را مسالهای میداند که در وزارت کار برای وی پیش آمده بود، به نحوی که او گفت: در یکی از روزها برای تایپ نامهای فوری و مهم به مشکل برخورد کردند؛ چون آن ساعت خارج از ساعت کاری تایپیستها بوده است، بنابراین بهاین فکر افتاد که اگر شرایطی فراهم شود تا افراد بتوانند از منازل خود کارها را انجام دهند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. شیخالاسلامیخاطر نشان کرد: بهتر است مشاغلی که در دستگاهها قابلیت انجام از راه دور را دارند به منازل منتقل شوند تا کارکنان آن پستها بتوانند زمان بیشتری را در کنار خانواده خود سپری کنند و ازاین طریق شغل خود را نیز داشته باشند. البته کمی پس از طرح این مسائل، موضوع اخراج تدریجی و برنامهریزی برای کاهش کارکنان دستگاهها، وزارتخانهها و نهادها مطرح شد که خود شخص وزیر کار، معاونین وی و مسوولان وزارت کار به شدت این موضوع را تکذیب کردند و درصدد برآمدند تااین مساله را توضیح دهند. وزیر کار اخیرا اعلام کرده است که حاضر است برای کارکنان دورکار وزارتخانه تحت مدیریت خود ملزومات مورد نیاز را از کامپیوتر، اینترنت و سایر موارد نیز تامین کند و حتی حقوق افراد دورکار را نیز به نسبت زمانی که در وزارتخانه یا دستگاه حضور داشتهاند، بیشتر خواهد کرد.
دستگاهها چه کردهاند؟
هرچند دستگاهها و به ویژه وزارتخانهها پس از طرح جدی مساله دورکاری موظف شدهاند تا لیست مشاغل قابل انجام از راه دور و در منازل را احصا کرده و مقدمات دورکاری کارکنان آن مشاغل را فراهم کنند؛ ولی تاکنون دستگاهها گزارشی از عملکرد خود دراین حوزه ندادهاند. نه تنها تاکنون دستگاههای مختلف در این زمینه حرکت جدی از خود نشان ندادهاند، بلکه در خود وزارت کار نیز کارکنان منتظر آینده این کار هستند و سعی میکنند فعلا دست نگه دارند تا ببینند چه خواهد شد. به هر حال در شرایط فعلی مسوولان دولتی باید تمام زوایای پیدا و پنهان دورکاری را اعلام کنند تا کارمندان هم اقبالی برای این کار نشان دهند.
اجرای آزمایشی «دورکاری» در وزارت کار
از سوی دیگر از آنجا که وزیر کار خود یکی از کسانی است که به طور جدیاین مصوبه دولت را پیگیری میکند، قرار است تا به زودی نشست نهایی تعیین مشاغل قابل انجام در طرح دورکاری دراین وزارتخانه برگزار شود؛ به گونهای که وزیر کار اخیرا اعلام کرده است که در شورای معاونان این وزارتخانه موضوع تعیین مشاغل قابل انجام در منازل را بررسی و این کار را انجام خواهد داد. عبدالرضا شیخالاسلامی با تاکید براینکه حداقل ۵۰ درصد مشاغل وزارت کار قابلیت دورکاری دارند، گفته است: چون کارکنان وزارت کار این موضوع را جدی نگرفتهاند شخصا وارد عمل خواهد شد و سریع این موضوع را پیگیری میکند. به گزارش مهر، در روزهای اخیر بخشی از کارکنان وزارت کار به صورت چرخشی و هماهنگی با یکدیگر در محل کار خود حاضر نشدهاند، همچنین این وزارتخانه برای انجام این طرح به دنبال فراهم کردن ملزومات و تجهیزات مورد نیاز در طرح دورکاری است که کمی پیشتر وزیر کار در مورد تامین آن صحبت کرده بود. گفته میشود طرح دورکاری شامل مدیران کل و معاونان وزارت کار و امور اجتماعی نمیشود و فقط بدنه کارشناسی این وزارتخانه را در برمیگیرد. جلساتی که در وزارت کار برای طرح دورکاری انجام میشود، به منظور تصمیم گیری در انتقال ۵۰ تا ۶۰ درصد مشاغل این وزارتخانه به منازل خواهد بود.
دورکاری طرحی «برنده - برنده» است
در همین رابطه، وزیر بازرگانی نیز در نشستی با حضور کارمندان وزارت بازرگانی با تاکید براینکه دورکاری به معنای حذف کارمند نیست بلکه هدف اصلی آن استفاده بهینه از تخصص نیروها در خارج از محیط کار است، ازاین طرح به عنوان طرحی برنده- برنده میان سازمان کاری و کارمند یاد کرد. مهدی غضنفری، با تاکید بر آمادگی وزارت بازرگانی همچون سایر دستگاههای دولتی برای طرح دورکاری گفت: طرح دورکاری از ابتدای هفته جاری در وزارت بازرگانی عملیاتی شده است. (گزارش سخنان وزیر بازرگانی را در صفحه بازرگانی (۵) بخوانید)
موافقت رییسجمهور با اولویت «زنان کارمند» در طرح دورکاری
در حالی که فروزنده اولویت طرح دورکاری را با بانوان دانسته؛ ظاهرا رییس مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری نیز با ارسال نامهای به رییسجمهور خواستار اولویت کارمند زن برای اجرای طرح دورکاری شده که رییسجمهور نیز با این درخواست موافقت کرده است. دراین رابطه زهرا سجادی معاون فرهنگیاین مرکز در گفتوگو با فارس با بیان اینکه یکی از مزایای دورکاری زنان کارمند، رسیدگی بهتر به امور خانواده و فرزندان است، افزود: بحث دورکاری در دولت دهم با جدیت در حال پیگیری است و ادارات و وزارتخانههای مختلف برای اجرای آن در تلاش هستند. سجادی اضافه کرد: هر دستگاهی موظف است ۳۰ تا ۴۰ درصد از نیروهای خود را به دورکاری و کار کردن در بیرون از محیط کار دعوت کند که این مساله موجب شد تا با توجه به مسوولیت زنان در خانه و تربیت فرزندان، رییس مرکز امور زنان و خانواده با نوشتن نامهای به رییس جمهور درخواست کند تا زنان کارمند برای دورکاری در اولویت قرار گیرند. وی خاطرنشان کرد: زنان شاغلی که حضور آنها در محیط کار، الزام و ضرورتی ندارد، امکان استفاده از طرح دورکاری را دارند.
طرح ویژه وزارت ارتباطات برای دورکاری
در همین حال معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور نیز اعلام کرد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات طرح ویژهای را برای اجرای دورکاری کارکنان دولت ارائه داده است. احمد بزرگیان در گفتوگو با ایرنا از تایید این طرح در کمیسیون فرعی کمیته خدمات دولت الکترونیک خبر داد و افزود: این طرح که شامل الگوی پیادهسازی دورکاری در دستگاههای دولتی است، روز شنبه هفته جاری با حضور معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییسجمهور و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی و تایید شد. وی افزود: در این طرح ایجاد بستر مناسب برای ارائه خدمات به صورت الکترونیکی مورد توجه قرار گرفته و در سه گام آمادهسازی، استانداردسازی، اجرا و نهاییسازی تعریف شده است.
بانوان در اولویت طرح دورکاری»
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور بانوان را در اولویت طرح دورکاری دانست و گفت: دورکاری عاملی برای امنیت نیروی انسانی و تحول در روشها است. به گزارش مهر، لطفالله فروزنده که در نشستی با حضور کارمندان وزارت بازرگانی سخن میگفت، افزود: در شرایطی که دولت، کارکنان، مدیران و ارباب رجوع از وضع اداری کنونی راضی نیستند باید همه روشهای نوین تجربهشده در دنیا را بپذیرند. معاون رییس جمهوری، الکترونیکی شدن فعالیتهای دولتی، تمرکززدایی، انتقال از تهران را از اهداف اجرای طرح دورکاری برشمرد و گفت: دولت دراین طرح به هیچ وجه به دنبال بیکار کردن کارمند نیست بلکه استفاده بهینه و بهرهورانه از نیروی کار جزو عمده محورهای مورد توجه به شمار میآید. به اعتقاد معاون رییسجمهوری برخی مشاغل پژوهشی و تخصصی که با ارباب رجوع سروکار ندارد را میتوان در فرآیند طرح دورکاری قرارداد، زیرا که در این نوع فعالیت انجام کار کیفی از اهمیت بالایی برخوردار است. وی تصریح کرد: در طرح دورکاری به دستگاهها اختیار داده شده به هر میزان که تشخیص میدهند دورکاری را اجرایی کنند و کارمندان نیز تمام تسهیلات رفاهی را همچون سایر همکاران خود در مجموعههای ستادی دریافت میکنند. وی با بیان اینکه دورکاری را میتوان به صورت سه ماهه، شش ماهه و غیره تعریف کرد، افزود: افزایش کیفیت، بالا بردن رضایت مدیران، کارکنان و کاهش رفت و آمدها از اهدافی است که در دورکاری دنبال میشود.
ارسال نظر