اعتراض به اظهارات سفیر انگلیس در تهران

بروجردی: سایمون گس ادب سفیر بودن را بیاموزد

فلاحت پیشه: سفیر انگلیس یک «عنصر نامطلوب» است در پی اظهارات سایمون گس سفیر انگلیس در تهران علیه کشورمان‌، علاء‌الدین بروجردی‌، رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز یکشنبه در بیانیه ای این اظهارات را محکوم کرد. همچنین حشمت‌الله فلاحت پیشه، رییس کمیته روابط خارجی مجلس با استناد به کنوانسیون‌های بین‌المللی سایمون گس را «عنصر نامطلوب» خواند و از وزارت خارجه خواست تا موضوع اخراج سفیر انگلیس از کشور را بررسی کند. کاظم جلالی سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی نیز از بررسی طرح کاهش روابط با انگلیس در این کمیسیون در یکشنبه آینده خبر داد. به گزارش ایرنا، بروجردی در این بیانیه اظهارات اخیر سفیر انگلیس در تهران درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را گستاخانه خواند و گفت: سایمون گس باید ادب سفیر بودن را بیاموزد. وی گفت: به نظر می‌رسد ماموریت سایمون گس در تهران به جای تنظیم روابط دو جانبه تخریب روابط است؛ چرا که اظهارات وی نشان دهنده این واقعیت است که او باید ادب سفیر بودن را بیاموزد. وی افزود: سفیر انگلیس در شرایطی این مطالب را در سایت سفارت انگلیس نوشته است که افکار عمومی ‌جهان به شدت نگران نقض فاحش حقوق بشر در این کشور است. رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: ضرب و شتم وحشیانه هزاران دانشجوی بی‌دفاع انگلیسی، حملات بی‌رحمانه به آنها و مجروح کردن شمار زیادی از دختران و پسران دانشجو مصداق بارز تحمل نکردن صدای مخالف و نبود آزادی برای دانشجویان معترضی است که خواسته‌های صنفی خود را به صورت مسالمت‌آمیز مطرح کرده‌اند.

بروجردی به سفیر انگلیس توصیه کرد چشمان خود را باز کند و ببیند در ایران مخالفان حتی کسانی که در راس فتنه بودند و هستند و خرسندی انگلیس را فراهم کردند چگونه و با چه ادبیاتی علیه دولت و سیاست‌های نظام موضع‌گیری می‌کنند، می‌گویند و می‌‌نویسند و در زندان هم نیستند.

وی ادامه داد: سایمون گس بداند که ملت هوشمند ایران به خوبی از توطئه‌های متعدد انگلیس در منطقه از عراق گرفته تا افغانستان، فلسطین، لبنان و نقش تخریبی جدی انگلیس در تحریم‌های فرامنطقه‌ای و نقش مخرب در مذاکرات اخیر ژنو به خوبی مطلع هستند و نمایندگان ملت بزرگ ایران به هنگام پاسخ این گستاخی‌ها را می‌دهند.

سفیر انگلیس را اخراج کنید

در همین حال، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه‌، رییس کمیته روابط خارجی مجلس در واکنش به یادداشت اخیر سایمون گس با بیان اینکه بر اساس تجربه روابط کنسولی و دیپلماتیک، در حال حاضر سفیر انگلیس یک «عنصر نامطلوب» است، گفت: اخراج سایمون گس سفیر انگلیس در تهران باید به صورت جدی در دستور کار وزارت امورخارجه قرار بگیرد. فلاحت‌پیشه در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس گفت: براساس تجربه روابط کنسولی و دیپلماتیک، در حال حاضر سفیر انگلیس یک «عنصر نامطلوب» است و طبق کنوانسیون‌های بین‌المللی به ویژه کنوانسیون حقوق کنسولی و دیپلماتیک در دنیا، هم‌اکنون ما در شرایطی هستیم که بر اساس این کنوانسیون‌ها می‌توانیم سفیر انگلیس در تهران را از کشور اخراج کنیم. وی با بیان اینکه حتما وزارت امور خارجه باید به فراتر از احضار سفیر انگلیس فکر کند، اظهار کرد: باید موضوع اخراج سایمون گس به صورت جدی در دستور کار وزارت امورخارجه قرار بگیرد. البته پس از آن مجلس نیز وظیفه خود را در این موضوع پیگیری خواهد کرد.

سفیر انگلیس در تهران چه نوشت؟

سایمون گس، سفیر انگلیس در تهران با نوشتن مطلبی درباره وضعیت حقوق بشر در ایران‌، علیه کشورمان موضع‌گیری کرد. وی پیش از این نیز در گفت‎وگویی با بی‌.بی.‌سی. فارسی به موضوع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان و تحریم‌های ضدایرانی پرداخته بود.

به گزارش خبرگزاری فارس، سایمون گس سفیر لندن در تهران به بهانه روز جهانی حقوق بشر وضعیت حقوق بشر در ایران را زیر سوال برد. وی در مطلبی که در سایت سفارت انگلستان در تهران در تاریخ ۹ دسامبر (۱۸ آذر) با تیتر «جرم نسرین ستوده دفاع شجاعانه است» منتشر شده، نوشته است: «اصول مصرح در اعلامیه حقوق بشر را نمی‌توان با دستاویز فرهنگ تعبیر و تفسیر کرد. اینها اصولی بنیادی هستند که شان و منزلت انسان را تعیین می‌کنند. اخیرا یکی از کسانی که پیام‌هایم را در تویتیر دنبال می‌کند از من پرسیده بود چرا تا این اندازه از وضعیت حقوق بشر در ایران - کشوری که به عنوان دیپلمات در آن فعالیت دارم - انتقاد می‌کنم. این شخص اشاره کرده بود که جایگاه یک دیپلمات اشاعه و ترویج درک و هماهنگی بین دو کشور است؛ نه برجسته کردن تفاوت‌ها و نکات افتراق. به نظرم سوال را این طور هم می‌شود پرسید که چرا مواردی [درباره مسائل حقوق بشر] را که مطرح می‌شوند، لایق و شایسته پاسخگویی می‌دانم. تویتیر مجالی برای توضیح ندارد به همین خاطر فکر کردم از فرصتی که روز جهانی حقوق بشر فراهم کرده، استفاده کنم و [بلاگی] در این باره بنویسم.

گس افزوده است: تردیدی نیست که بخشی از وظیفه دیپلمات‌ها ایجاد ارتباط بین کشورها است، در جایی که بشود چنین ارتباطی ایجاد کرد و دیپلمات‌ها در انتقاد از وضعیت کشوری که به ماموریت فرستاده شده‌اند باید جانب احتیاط را رعایت کنند. اما در عین حال یکی دیگر از وظایف دیپلمات‌ها توضیح و تشریح دیدگاه‌های دولتی است که برای آن کار می‌کنند. در مساله حقوق بشر، تفکرات ایران و بریتانیا بسیار متفاوت از یکدیگر است. برای مثال، به عقیده ما اصولی را که در اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین در کنوانسیون بین‌المللی حقوق سیاسی و مدنی ذکر شده و مورد تکریم قرار گرفته‌اند، نمی‌شود بنا به فرهنگ تفسیر و تعبیر کرد. اینها آزادی‌های اساسی هستند که شان و مقام هریک از ما را به عنوان یک فرد تبیین می‌کنند.

دولت بریتانیا به فعالیت‌های خود برای جلب توجه عمومی‌به موارد حاکی از عدم بهره‌مندی مردم از این آزادی‌ها، ادامه خواهد داد.

درخواست بریتانیا از ایران برای خودداری از دستگیری‌های خودسرانه

به گزارش خبرگزاری فارس سفیر انگلیس در تهران همچنین در نوشته خود ادعا کرده است: امروز، روز بین‌المللی حقوق بشر مناسبتی است برای یادآوری کسانی که در سراسر دنیا برای احقاق حقوق دیگران برخاسته‌اند، وکلا، روزنامه‌نگاران و اعضای سازمان‌های مردم‎نهاد که برای دفاع از هموطنانشان خود را در معرض خطر قرار داده‌اند. این گونه افراد در هیچ جای دنیا به اندازه ایران در خطر نیستند. از سال گذشته تاکنون مدافعان حقوق بشر مورد آزار و اذیت قرار گرفته و زندانی شده‌اند. یک نمونه از آنها نسرین ستوده است. دادستان‌های ایران اتهام مبهم «اقدام علیه امنیت ملی» را علیه او مطرح کرده‌اند، اما اتهام اصلی او در واقع دفاع شجاعانه و آشکار کردن بی‌عدالتی‌هایی است که حکومت ایران ترجیح می‌دهد پنهان بمانند.

دولت بریتانیا [پیش از این] از ایران خواسته تا به وظایفی که آزادانه پذیرفته است، عمل کند؛ از دستگیری‌های خودسرانه خودداری و محاکمات عادلانه برگزار کند. آزادی نسرین ستوده نقطه شروع خوبی است.» به گزارش خبرگزاری فارس، اظهارات مداخله‌جویانه سایمون گس درباره ایران مسبوق به سابقه است. وی پیش از این نیز در گفت‎وگویی با بی‌.بی.‌سی. فارسی به موضوع برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز کشورمان و تحریم‌های ضدایرانی پرداخته بود که در پی آن و در غیاب گس «پاتریک دیویس» کاردار انگلیس در تهران در مرداد ماه سال جاری (۱۳۸۹) به وزارت خارجه احضار و مراتب اعتراض ایران توسط رییس اداره اول غرب اروپای وزارت خارجه به وی اعلام شد.

تجمع دانشجویان مقابل سفارت انگلیس

همزمان با این تحولات، جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه‌های تهران دیروز در مقابل سفارت انگلیس و در اعتراض به سکوت کشورهای غربی در ترور دانشمندان هسته‌ای کشورمان و برخی مداخلات انگلیس تجمع کردند. به گزارش ایسنا، این دانشجویان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی بعضی از آنها نوشته شده بود «آمریکا در راس دشمنان ملت و انگلیس خبیث‌ترین دشمنان ایران است»،‌ «بلاهایی که دولت استعمارگر انگلیس در طول ماه‌ها و سال‌ها بر سر ملت ایران آورده فراموش شدنی نیست.»