لاریجانی: ثقل اجرای قانون یارانه‌هادر سال آینده خواهد بود
رییس مجلس شورای اسلامی دیروز در یک کنفرانس خبری تصریح کرد: اجرای قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها باید ظرف چند سال باشد که نقطه ثقل آن در سال آینده خواهد بود
عکس: دنیای اقتصاد، آکو سالمی

رییس مجلس در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد
سال ۹۰؛ ثقل اجرای قانون یارانه‌ها
دنیای اقتصاد- ‌هادی چاوشی: رییس مجلس در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد باید اجرای قانون یارانه‌ها ظرف چند سال آینده باشد که نقطه ثقل اصلی آن سال 90 خواهد بود.

علی لاریجانی روز گذشته در حالی این موضوع را با خبرنگاران مطرح کرد که یک هفته قبل، سخنگویان اقتصادی و سیاسی دولت از آزادسازی قریب‌الوقوع قیمت‌ها سخن گفته بودند.
رییس مجلس این سخن را در پاسخ به سوال خبرنگاری گفت که از او درباره تاخیرهای ایجاد شده در اجرای قانون یارانه‌ها و احتمال آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی در ماه‌های باقیمانده از سال ۸۹ پرسیده بود. لاریجانی در این‌باره گفت: نظر مجلس در ابتدا این بود که هدفمندی یارانه‌ها در پروسه آرامی ظرف پنج سال رخ بدهد. اما کاری که دولت از آغاز امسال تاکنون انجام داد، تمهید مقدمات برای این کار بود که انصافا زمانبر هم بود. وی افزود: تا اینجا، مقدمات طی شده است و آن‌طور که دولت ابراز می‌کند، آماده اجرای کامل قانون یارانه‌ها هستند. اما با توجه به اینکه تا پایان سال سه ماه بیشتر باقی نمانده است، مساله اصلی و ثقل اجرای این قانون در سال آینده خواهد بود.
رییس قوه مقننه همچنین در خصوص نحوه کسب درآمد 20 هزار میلیارد تومانی از آزادسازی قیمت‌ها در سه ماه پایانی سال تصریح کرد: بعید است بشود به سرعت و ظرف دو سه ماه این درآمد را از آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی تامین کرد. وی افزود: ممکن است دولت ظرف دو سه ماه آینده هم قانون را اجرا کند، ولی اصل آن را به سال آینده منتقل خواهد کرد.
لاریجانی با بیان اینکه مجلس نیز با تانی بیشتر و فراهم آوردن زمینه‌های اجرای قانون یارانه‌ها موافق است، گفت: استراتژی مجلس این بوده که اصلاح قیمت‌ها ظرف چند سال صورت بگیرد و امیدواریم که این قانون در سال آینده به طور صحیح و بدون وارد کردن فشار به بدنه و توده مردم اجرا شود.
با استقلال بانک مرکزی موافقیم
رییس مجلس همچنین درباره سرنوشت مصوبه تغییر مجمع عمومی بانک مرکزی و موضع مجلس درباره استقلال این بانک از دولت در پاسخ به «دنیای اقتصاد» گفت: موضوع استقلال بانک مرکزی امری فرعی نیست و به عنوان یک موضوع مهم مورد توجه است. وی افزود: حتی رییس کل بانک مرکزی هم زمانی که به مجلس آمده بود، از استقلال این بانک دفاع کرد. بنابراین استقلال بانک مرکزی مورد توجه همه، از جمله ما است.
لاریجانی تاکید کرد که مجلس با استقلال بانک مرکزی موافق است، اما اینکه با چه شیوه‌ای این استقلال حفظ می‌شود می‌تواند محل بحث باشد.وی درباره عدم بررسی این مصوبه در مواد مراعامانده برنامه پنجم نیز گفت: ما براساس آیین‌نامه نمی‌توانیم موردی را که از تصویب مجلس گذشته، مورد بازنگری قراردهیم. بنابراین منتظریم که پس از ارائه نظر شورای نگهبان و در صورت لزوم در این خصوص بازنگری صورت گیرد.
تذکر به قوا، مختص رهبری است
رییس مجلس همچنین در پاسخ به مطرح شدن بحث تذکر به قوا از سوی رییس‌جمهور، به متفاوت بودن برداشت ‌مجلس و دولت از برخی اصول قانون اساسی اشاره کرد و گفت: براساس اصول 57 و 110 جایگاه تذکر دادن برای صیانت از قانون اساسی به مقام معظم رهبری اختصاص دارد.وی اضافه کرد: اصل 126 قانون اساسی نیز درباره اداره امور استخدامی و برنامه و بودجه است که صرفا جنبه اجرایی دارد، نه تقنینی. اما سازوکار بررسی تخلفات در قانون اساسی مشخص است و بنا نیست که اصول جدید قانون اساسی نازل شود و همین قانون مبنای عمل است.
نظر دولت درباره مصوبات مجمع
لاریجانی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا بودجه 2 میلیارد دلاری مترو از سوی دولت اختصاص نمی‌یابد، گفت: دولت یک تلقی‌ای دارد مبنی بر اینکه مواردی را که به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع و در آنجا تصویب می‌شود، دارای مبنای قانونی نمی‌داند؛ اما ما فکر می‌کنیم قانونی که مسیرش را طی کرده، باید اجرا شود.
وی در مورد بودجه مترو خاطرنشان کرد: به نظر ما بودجه ۲ میلیارد دلاری مترو، یک قانون است و باید اجرا شود و وزیر اقتصاد به عنوان وزیر مسوول باید اجرای این قانون را پیگیری کند.
توضیح درباره سوال از رییس‌جمهور
لاریجانی درباره طرح سوال از رییس‌جمهور گفت: این حق نمایندگان مجلس است و بنده به عنوان رییس مجلس نمی‌توانم نمایندگان را از حقوق‌شان محروم کنم.وی در پاسخ به این سوال که آیا لازم نیست نمایندگانی که تمایل به طرح سوال از رییس‌جمهور دارند، شرایط کشور را درک کنند، گفت: تا آنجا که من اطلاع دارم طراحان سوال از رییس‌جمهور به شرایط توجه دارند.


نظر صریح درباره‌ هاشمی‌رفسنجانی
خبرنگاری از رییس مجلس «نظر صریح»ش را درباره‌ هاشمی رفسنجانی خواست که لاریجانی در پاسخ روش‌های تخریبی در برخورد با‌ هاشمی رفسنجانی را نادرست خواند و گفت: انصافا آقای‌هاشمی خصوصیات برجسته‌ای به عنوان یک مسوول اجرایی دارد و مدیر موفقی بوده است، البته هر سیاست‌مدار نقاط قوت و ضعفی دارد و ممکن است ایراداتی به ایشان وارد باشد. وی با بیان اینکه انتقادات به‌ هاشمی‌رفسنجانی در پی مسائل بعد از انتخابات سال گذشته مطرح شده، گفت: ممکن است عده‌ای به فرزندان ایشان ایراد داشته باشند که نباید ایشان را به این خاطر تخریب کرد.لاریجانی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه «سخنگوی فراکسیون اصولگرایان،‌ هاشمی‌ رفسنجانی و خاتمی را مصداق خواص بی‌بصیرت دانسته‌، آیا شما به عنوان رییس فراکسیون این را قبول دارید؟» گفت: بنده چنین موضوعی را نشنیده‌ام و در فراکسیون اصولگرایان هم بر روی این موضوع بحث نشده است.