نگاه
مبارزه ژاپن با تبهکاران اقتصادی
منبع: نیویورک تایمز
ژاپن جلوی حضور گروههای تبهکاری سازمان یافته را در پروژه ساخت Sky Tree گرفت، برجی مخابراتی که قرار است تا سال آینده افتتاح شود.
مترجم: مجید بیباک
منبع: نیویورک تایمز
ژاپن جلوی حضور گروههای تبهکاری سازمان یافته را در پروژه ساخت Sky Tree گرفت، برجی مخابراتی که قرار است تا سال آینده افتتاح شود. صنعت ساختوساز ژاپن اولین تلاشهایش را برای مبارزه با گروههای مافیایی در سال ۲۰۰۸ آغاز کرد و این برج به نمادی از سختگیری در برابر این گروهها تبدیل شده است.
انتظار میرود زمانی که سال آینده مراسم جشن افتتاح این برج برگزار شود که میگویند بلندترین برج مخابراتی دنیا است، دیگر از گانگسترهای یاکوزا در آن میان نشانی نباشد. مسوولان میگویند یاکوزا، نامی که به گروههای تبهکاری زیرزمینی ژاپن میدهند، از عرصه فعالیتهای ساختوساز این برج ۲۰۰۰ فوتی محو شده است.
تورو هیروناکا وکیلی که بانیان برج او و تیمش را مسوول کردند که جلوی حضور سندیکاهای تبهکار را در عملیات ساخت بگیرد، میگوید: «دیگر نشانی از مافیا این طرفها نخواهید دید.»
این ممنوعیت بخشی از تلاش ملی توسط دولت ژاپن و جامعه تجارت برای مقابله با ریشههای عمیق و استوار تبهکاری سازمانیافته در این کشور است. تبهکاران به ویژه در صنعت ساختوساز ژاپن ید طولایی دارند.
به گفته مقامات پلیس، در راستای همین اقدامات سختگیرانه، پنجشنبه گذشته یکی از سران بزرگترین گروههای مافیایی ژاپن به نام یاموگوچی گومی دستگیر شده است. اتهام او باجگیری ۴۰ میلیون ینی از شرکتی فعال در زمینه ساختوساز است که در قسمت غربی توکیو فعالیت میکند.
فرد دستگیر شده که کیوشی تاکایاما نام دارد، بعد از آنکه رییس رسمی سندیکای آنها در سال ۲۰۰۵ به جرم حمل سلاح گرم بازداشت شده بود، رهبری این سازمان را در دست داشت.
کوهی کیشی، سرپرست بخش تبهکاران سازمان یافته پلیس ملی ژاپن میگوید: «تبهکاری سازمان یافته تمام اقتصاد ژاپن را تهدید میکند و آنها در بخش ساختوساز ریشه دواندهاند..»
اداره پلیس ملی و سایر دپارتمانهای دولتی طیف مختلف فعالین اقتصادی را تحت فشار گذاشتهاند که دست پیوندهای مافیایی را از حوزه کارشان قطع کنند. پیوندهایی که مقامات پلیس میگویند در ژاپن از ایالات متحده نیز عمیقتر است.
برای مثال، وزارت مالی ژاپن، به بانکها دستور داده است که تدابیر لازم را برای مقابله با پولشویی اتخاذ کنند، به شرکتهای مرتبط با گروههای تبهکاری وام ندهند و از ارائه خدمات بانکی به افرادی که دارای سابقه گانگستری هستند، خودداری کنند.
با این وجود صنعت ۳۰ هزار میلیارد ینی (۳۶۲ میلیارد دلاری) ساختوساز ژاپن هدف بزرگی برای یاکوزاها است. در دهه نود که اوج درگیری یاکوزا در این صنعت بود، پلیس برآورد کرده است که گانگسترها حدود ۲ تا سه درصد از ارزش کل مخارج ساختوساز در ژاپن را به جیب زدهاند.
بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که سختگیریهای ژاپن از خیلی پیشتر از اینها باید اجرا میشد. سازمانهای تبهکاری اکنون با آنچنان پیچیدگی رفتار میکنند که جیک آلدستین متخصص مشهور تبهکاران سازمان یافته ژاپنی میگوید: «یاکوزا مثل گلدمن ساکسی است که اسلحه داشته باشد.» در سراسر ژاپن بیش از ۸۳ هزار گانگستر در قابل ۲۲ سندیکای تبهکاری فعالیت میکنند، طبق آمارهای پلیس، این تشکیلات در مجموع کنترل بخشی از اقتصاد به ارزش سالانه ۲۰ هزار میلیارد ین (۲۴۲ میلیارد دلار) را در دست دارد.
در صنعت ساختوساز تاثیر یاکوزا حداقل به دوران بازسازیهای عظیم دوران پس از جنگ جهانی دوم میرسد، زمانی که این گروهها کمک کردند نیروی کار ارزان در اختیار پیمانکاران قرار بگیرد، اعتصابات کارگری را شکستند و کاری کردند که کارگران به قراردادهایشان پایبند بمانند.
در دوران جدید سران یاکوزا سازندگان و پیمانکاران را مجبور میکنند که به آنها حق الزحمه «محافظت» بپردازند تا از پروژههای ساختمانی مراقبت کنند، پلیس میگوید آنها همچنین از طریق شرکتهای وابسته به خود برای عقد قراردادهای کلان و پرشمار نیز استفاده میکنند.
در سال ۲۰۰۷ که پلیس سه هزار شرکت ساختوساز را در ژاپن مورد بررسی قرار داده بود، ۳۴ درصد از پاسخدهندگان گفته بودند طی یک سال گذشته حداقل یک بار از سوی نمایندگان یاکوزا برای دریافت حق محافظت مورد تهدید قرار گرفتهاند. گاهی هم این سازندگان هستند که به سراغ یاکوزا میروند - مثلا برای راضی کردن مالکان به فروش زمین شان.
سال ۲۰۰۸ رییس یک شرکت بزرگ فعال در املاک و مستغلات پس از آنکه معلوم شد از یاکوزا برای تخلیه ساکنان یک ساختمان در توکیو استفاده کرده است مجبور به استعفا شد. بانکها فورا وامهایشان را از این شرکت پس گرفتند و شرکت خیلی زود ورشکسته شد.
هیروشی اینوزوکا، وکیل و مشاور فدراسیون ملی پیمانکاران میگوید: «صنعت ساختوساز زمانی مداخلات یاکوزا را تاب میآورد. از یک مدیر پروژه خوب انتظار میرفت که روابط محلی را به خوبی سامان دهی کند که این به معنای کار کردن با یاکوزا بود برای آنکه مشکلی پیش نیاید، اما اکنون این وضع باید تغییر کند.»
ارسال نظر