توافق امنیتی درباره خزر

عکس: president،ir سران کشورهای دریای خزر گرد هم آمدند

توافق امنیتی درباکو

دنیای اقتصاد- سومین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر با حضور رییسان جمهور‌ایران، روسیه،‌ آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان عصر پنج‌شنبه در باکو برگزار شد.

محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور‌ایران در‌این اجلاس پیشنهادهای شش گانه‌ای را برای مشارکت عمومی در مدیریت جهانی ارائه کرد.

احمدی‌نژاد همچنین در حاشیه‌این اجلاس با دیمیتری مدودف، همتای روس خود دیدار کرد و درباره روابط دو جانبه، مسائل مربوط به دریای خزر و مهم‌ترین مسائل بین‌المللی با وی به بحث و تبادل نظر پرداخت. دیدارهای جداگانه با نورسلطان نظربایف رییس‌جمهور قزاقستان؛ الهام علی اف‌، رییس‌جمهور‌، آرتور رسی‌زاده نخست‌وزیر و المار ممدیارف، وزیر خارجه آذربایجان از جمله سایر برنامه‌های احمدی‌نژاد در حاشیه ‌این اجلاس بود.

امضای یادداشت تفاهم همکاری میان پنج کشور نیز پایان بخش اجلاس باکو بود. البته در این میان دیدار احمدی‌نژاد و مدودف که برخی رسانه‌ها آن را بسیار جدی خواندند، بیشتر جلب توجه می‌کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر‌، احمدی‌نژاد در دیدار با مدودف با بیان ‌اینکه ‌ایران قادر است نیازهای خود را به راحتی تامین کند، گفت: شرایط همسایگی ‌ایجاب می‌کند که‌ ایران و روسیه براساس منافع مشترک و متقابل در کنار یکدیگر باشند و‌این به نفع دو کشور و منطقه است.

رییس جمهور با اشاره به بی‌تاثیر بودن قطعنامه‌های تحریم علیه ملت ایران، خاطرنشان کرد: دوره تحریم و زورگویی به پایان رسیده است و جالب‌این است که پس از انتشار قطعنامه، رایزنی‌های برخی کشورهای اروپایی برای افزایش سرمایه‌گذاری در ‌ایران افزایش پیدا کرده است. احمدی‌نژاد با بیان‌ اینکه شرایط جهان به سرعت در حال تغییر و تحول است، تصریح کرد: ملت ایران با اقدامات ضد انسانی قدرت‌های غربی علیه همه ملت‌های جهان مخالف است و معتقدیم در شرایط کنونی جهان اگر ‌ایران و روسیه در کنار هم باشند، دشمنان در اهداف خود علیه روسیه، ‌ایران و منطقه ناکام خواهند ماند.

رییس‌جمهور همچنین با پیشنهاد مدودف برای تدوین و اتخاذ مواضع مشترک در مجامع بین‌المللی موافقت کرد و گفت: با تقویت مناسبات دوجانبه و منطقه‌ای، هر دو کشور سود خواهند برد.

روسیه در پی بهبود روابط با‌ ایران

دیمیتری مدودف رییس‌جمهور روسیه نیز در ‌این دیدار خواستار اتخاذ مواضع راهبردی مشترک با ‌ایران شد و گفت: روسیه به دنبال بهبود روابط سیاسی، اقتصادی و حتی نظامی خود با ‌ایران است. وی خاطرنشان کرد: بعد از قطعنامه تحریم، عده‌ای به دنبال تشدید تحریم‌ها علیه‌ایران بودند که روسیه به‌شدت با آن مخالفت کرده و در مقابل آن موضع گرفت و ‌این را به عنوان وظیفه همسایگی انجام داد. رییس‌جمهور روسیه گفت: روسیه به دنبال تقویت ارتباط و هماهنگی‌های مستمر با ‌ایران است و دو کشور باید با نگاه به‌ آینده، در مسیر تحکیم پایه‌های دوستی گام بردارند.

۶ پیشنهاد احمدی‌نژاد به اجلاس خزر

‌این گزارش همچنین حاکی است‌، رییس‌‌جمهور‌ ایران در سخنرانی خود در سومین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر در باکو ۶ پیشنهاد فرهنگی، اقتصادی و امنیتی در راستای مشارکت عمومی برای مدیریت جهانی ارائه کرد.

احمدی‌نژاد ناکارآمدی و ناعادلانه بودن نظام‌های سیاسی و اقتصادی کهنه و ارتجاعی بین‌المللی را در کنار بیداری ملت‌ها و گسترش مطالبه عدالت و احترام موجب فروپاشی نظم غیرانسانی موجود و جایگزینی نظام برتر دانست و با بیان ‌اینکه برای برون‌رفت از وضعیت موجود راهی جز بازگشت به ارزش‌های متعالی و مشارکت عمومی در مدیریت جهانی که خواست همه ملت‌های جهان است، وجود ندارد، شش پیشنهاد برای‌ این هدف ارائه کرد. ‌این پیشنهاد‌ها بدین قرار است:

۱ - از آنجا که فرهنگ و ارزش‌های انسانی مهم‌ترین عنصر صیانت از استقلال و شرافت ملت‌های ما در برابر هجوم سیاسی و فرهنگی توسعه‌طلبانه است و حفظ و گسترش ‌این فرهنگ مستلزم توجه و اتکا به آن و پاسداری از حریم آن است، توسعه همکاری‌های فرهنگی همه‌جانبه در دستور کار قرار گیرد.

۲ - گفت‌وگوها و مشورت‌های هدفمند در جهت اصلاح وضعیت موجود جهان و بررسی ابعاد انسانی نظم جدید و چگونگی مشارکت همه کشورها در‌این امر مهم برنامه‌ریزی گردد.

۳ - ‌ایجاد شرکت‌های مشترک کشتیرانی، ارائه تسهیلات و مشوقات گمرکی، افزایش مبادلات بازرگانی، اتصال شبکه‌های انتقال حامل‌های انرژی و همچنین توسعه مناسبات مردمی در زمینه‌های گردشگری، فرهنگی و ورزشی در دستور قرار گیرد.

۴ - تدوین کامل رژیم حقوقی دریای خزر با ادامه نشست‌های پنج‌جانبه که تضمین قوی‌تری برای دستیابی به یک توافق عادلانه و پایدار است، در سال‌ آینده نهایی شود.

۵ - همکاری‌های اقتصادی کشورهای عضو با اتکا به توانمندی‌ها و منابع و پول‌های ملی می‌تواند آسیب‌پذیری‌های ناشی از نظام‌های اقتصادی بین‌المللی را کاهش داده و فرصت‌های جدیدی را ‌ایجاد نماید.

۶ - مبارزه هماهنگ با عوامل تهدیدکننده ثبات و امنیت در دریای خزر و ممانعت از ورود بازیگران خارجی از عناصر مهم حفظ امنیت و صلح در ‌این دریا و در کشورهای ما خواهد بود.

احمدی‌نژاد در پایان تاکید کرد که جمهوری اسلامی‌ایران آمادگی دارد تا در یک برنامه منظم در تمام ‌این بخش‌ها همکاری کند.

امضای تفاهم‌نامه امنیتی همسایگان خزر

بر اساس‌ این گزارش، سومین اجلاس سران پنج کشور ساحلی خزر شامگاه پنجشنبه با امضای یادداشت تفاهم همکاری‌های امنیتی دریای خزر به کار خود پایان داد.

این یادداشت تفاهم که در ۱۵ بند به امضا رسید‌، کلیه مسائل مربوط به امنیت دریای خزر و به ویژه امنیت زیست محیطی آن را مورد توجه قرار داده و در بخشی از آن مقرر شد صید ماهیان خاویاری از‌ این دریا برای پنج سال منوط به آن که کارشناسان حداکثر ظرف مدت سه ماه راه‌های اجرای ‌این بخش از توافق را بررسی و اعلام نمایند، ممنوع شود.

همچنین در ‌این اجلاس روسای کشورهای ساحلی توافق کردند کارشناسان کشورهای عضو در یک مدت زمان مشخص بررسی‌های کارشناسی لازم برای تعیین عرض جغرافیایی و حدود حق حاکمیت پنج کشور عضو از خزر را انجام دهند.احمدی‌نژاد در کنفرانس خبری روسای جمهور پنج کشور ساحلی که پس از پایان اجلاس برگزار شد‏، با مثبت ارزیابی کردن این اجلاس گفت: روند همگرایی دریای خزر از اجلاس عشق‌آباد شروع شده، در تهران پایه‌های آن تقویت شد و در باکو راه برای تکمیل رژیم حقوقی دریای خزر باز شد و به هدف کشورهای عضو که پیدا کردن راهی برای حفظ منافع پایدار همه ملت‌های حاشیه‌خزر بود، نزدیک‌تر شدیم. وی خزر را دارای سه ویژگی برجسته دانست و گفت: ارزش‌های فرهنگی ریشه‌دار و عمیق، ثروت عظیم و جغرافیای خاص خزر به عنوان یکی از اهرم‌های تعادل شرق و غرب سه ویژگی خاص خزر هستند که اهمیت خاصی را به آن می‌بخشد.

رشد ۱۴ درصدی تجارت ایران - اروپا

احمدی‌نژاد همچنین صبح پنج‌شنبه در یک کنفرانس خبری در آذربایجان از افزایش ۱۴ درصدی حجم مبادلات ایران و اروپا در ۶ ماه اخیر خبر داد و درباره برنامه استقرار سپر موشکی ناتو در ترکیه گفت: تحرکات ناتو برای ‌ایران فاقد ارزش و اهمیت است. به گزارش خبرگزاری مهر، خبرنگار خبرگزاری اسلام آذری در مورد تحریم‌ایران سوال کرد که رییس‌جمهور پاسخ داد: دولت آمریکا ۳۰ سال است با ملت ایران رابطه ندارد و زمانی که قطعنامه تحریم صادر می‌شود در حقیقت آمریکا با ‌این اقدامات قصد دارد دیگران را تحریم کند.

رییس‌جمهور خاطرنشان کرد: در ۶ ماه گذشته حجم مبادلات کشورهای اروپایی با ‌ایران ۱۴ درصد بیشتر شده است و ‌این نشان‌دهنده شکست قطعنامه‌های تحریم است.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه تلویزیونی تی.آر.تی ترکیه درباره سپر موشکی ناتو گفت: تجربه سال‌های اخیر نشان می‌دهد که تصمیمات ناتو اشتباه است. امروز بشریت از دوره‌ای که مناسبات و قدرت نظامی، معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را مشخص می‌کرد، عبور کرده است، در شرایط کنونی سپر موشکی و بمب اتم عملا کارآیی خود را از دست داده است. به نظر می‌رسد مشکل ناتو‌این است که از تحولات انسانی و فرهنگی دریافت درستی ندارد. آنها باید بدانند که ملت‌ها بیدار شده‌اند و با سپر موشکی نمی‌توان جلوی اندیشه را گرفت.

احمدی‌نژاد ادامه داد:‌ ایران ناتو را خطری برای خود نمی‌داند و بی‌تردید هیچ‌کس هم نمی‌تواند آسیبی به ملت ایران وارد کند. امروز عطر اندیشه انسانی و عدالت‌طلبانه در سراسر جهان منتشر شده است و مستکبران با قوای نظامی طرف نیستند، بلکه با انسان‌ها و اندیشه انسانی روبه‌رو هستند. وی تاکید کرد: تحرکات ناتو برای ‌ایران فاقد ارزش و اهمیت است و ملت ایران‌ این‌گونه تصمیمات و اقدامات را عقب‌ماندگی‌‌های سیاسی تلقی می‌کند. وی در پاسخ به سوال خبرگزاری ‌اینترفکس در مورد مذاکرات ایران با گروه ۵+۱ گفت: ملت ایران همیشه اهل گفت‌وگو بوده است. طرف مقابل خیال می‌کند اگر فشار بیاورد، می‌تواند امتیاز بگیرد. از‌این رو در اوج گفت‌وگوها، قطعنامه تحریم علیه ملت ایران صادر کرده و بلافاصله اعلام کردند که آماده گفت‌وگو هستند. ما اساسا با چنین اندیشه و رفتاری مخالف هستیم و معتقدیم مذاکره برای دوستی و عدالت است و برای تحمیل نیست، بنابراین برای آنکه آنها را ادب کنیم مذاکره را چند ماه عقب انداختیم. وی تاکید کرد: ملت ایران تحت تاثیر بداخلاقی‌ها قرار نمی‌گیرد و اگر قرار است مذاکرات نتیجه داشته باشد باید طرف مقابل از اخلاق استکباری دست بردارد.

عکس: president.ir