درخواست مذاکره فوری با ایران

اشتون خواستار مذاکره با جلیلی برای روزهای ۲۴ و ۲۶ آبان ماه شده است

دنیای اقتصاد- کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از گروه ۱+۵ بار دیگر از سعید جلیلی‌، دبیر شورای عالی امنیت ملی و مذاکره کننده ارشد ایران دعوت کرد تا ماه آینده میلادی در وین با نمایندگان کشورهای عضو ۱+۵ (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه و چین به علاوه آلمان) به مذاکره بنشیند. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز‌، اشتون روز جمعه در نامه‌ای به سفیر ایران در بروکسل از دبیر شورای عالی امنیت ملی‌ایران خواست تا گفت‌وگوهایی را از ۱۵ تا ۱۷ نوامبر (۲۴ تا ۲۶ آبان) در پایتخت اتریش برگزار کند که برنامه هسته‌ای و «هر موضوع دیگر مربوط به این مذاکرات» را پوشش دهد.

در این نامه که در اختیار رویترز گذاشته شده‌، آمده است: این نشست می‌تواند با ضیافت شام در تاریخ ۱۵ نوامبر (‌۲۴ آبان) آغاز شود و با مشورت‌هایی دو روزه دنبال شود تا (انجام) مذاکراتی اساسی را ممکن کند. این نامه افزوده است: با توجه به نزدیکی تاریخ‌های پیشنهادی و محدودیت‌های زمانی طرف‌های مربوطه، من به پاسخ سریع و مثبت شما امید دارم.

خبرگزاری فرانسه نیز از بروکسل گزارش داد که اشتون از ایران خواسته است «ظرف چند روز آینده» به پیشنهادش برای از سرگیری مذاکرات به تعویق افتاده درباره برنامه هسته‌ای پاسخ دهد.

اشتون اوایل ماه جاری میلادی پیشنهاد کرده بود مذاکراتی در نیمه نوامبر در وین برگزار شود.

سخنگوی اشتون گفت: با وجودی که ایران از طریق رسانه‌ها اعلام کرده است که از این پیشنهاد استقبال می‌کند، او (اشتون) همچنان منتظر یک پاسخ رسمی است.

وی ادامه داد:‌ اشتون به ایران برای ارائه‌ پاسخ مثبت به پیشنهادش ظرف چند روز آینده چشم دارد.

سخنگوی اشتون دو هفته پیش برای نخستین بار اعلام کرده بود که اشتون به جلیلی پیشنهاد کرده است تا در ۱۵ نوامبر (از ۲۴ تا ۲۷ ) آبان در وین با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۱+۵ به مذاکره بنشیند. جلیلی در واکنش به‌این پیشنهاد به خبرنگاران گفت: گفت‌وگو به منظور همکاری با ایران تنها گزینه مناسب برای ۱+۵ است. متکی که به منظور شرکت در نشست دوستان پاکستان در بروکسل مقر اتحادیه اروپا حضور داشت، نیز در حاشیه‌این نشست در واکنش به پیشنهاد تازه ۱+۵ با بیان ‌اینکه به نتیجه بخش بودن مذاکرات آتی جمهوری اسلامی ‌ایران با گروه ۱+۵ بر سر موضوع هسته‌ای ‌ایران خوش‌بین است‌، اعلام کرد که‌این پیشنهاد در دست بررسی است.رامین مهمانپرست‌، سخنگوی وزارت خارجه نیز سه‌شنبه هفته گذشته در واکنش به‌این پیشنهاد گفت: در رابطه با بحث ۱+۵ و مذاکراتی که مطرح شده ما همواره اعلام کردیم مذاکراتی هدفمند و عادلانه که حقوق ملت‌ها را محترم بشمارد، مورد تایید ماست و می‌تواند موثر باشد. وی با بیان اینکه تکرار مواضع بی‌نتیجه قبلی نتیجه‌ای نخواهد داشت و موثر نخواهد بود، تصریح کرد: رویکرد همکاری باید جایگزین برخورد گروه‌های مختلفی باشد که در رابطه با جمهوری اسلامی ایران طرف مذاکره قرار می‌گیرند. مهمانپرست همچنین در پاسخ به ‌اینکه آیا خانم اشتون پاسخ نامه جلیلی را داده است ؟ گفت: ما هنوز پاسخ‌نامه آقای جلیلی را دریافت نکرده‌ایم. جلیلی در اوایل تیرماه سال جاری در پاسخ به درخواست مذاکره کاترین اشتون در نامه‌ای به وی نوشت: جمهوری اسلامی‌ایران حول بسته‌ای که برای موضوع گفت‌وگوها در اردیبهشت ماه ۸۷ پیشنهاد کرد‌، حاضر به گفت‌وگو است. در‌این نامه با غیرقابل پذیرش دانستن راهبرد اعلامی «فشار و گفت‌وگو» تاکید شده بود: جامعه جهانی‌، گفت‌وگو در سایه فشار را دیکتاتوری و دور از تمدن لازم برای گفت‌وگو می‌داند.

این نامه همچنین با یادآوری بسته‌ای که‌ ایران در اردیبهشت۱۳۸۷ برای موضوع گفت‌وگوها پیشنهاد کرد‌، تصریح کرده بود: جمهوری اسلامی ‌ایران حول بسته یادشده حاضر به گفت‌وگو است و هرگونه جهت‌گیری متفاوت‌، حرکتی ارتجاعی و غیرسازنده است که مورد پذیرش ملت ‌ایران قرار نمی‌گیرد.

واکنش بان کی‌مون

در این میان بان کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرد که تمامی تلاش خود را برای تسهیل گفت‌وگو بین ایران و کشورهای عضو گروه ۱+۵ در ماه نوامبر آینده انجام خواهد داد.

به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه خبری بی‌ان‌او نیوز، بان کی‌مون در واکنش به پیشنهاد اشتون به جلیلی با اشاره به احتمال از سرگیری گفت‌وگوی هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ طی هفته‌‌های آینده گفت: به عنوان دبیر کل سازمان ملل متحد از هیچ تلاشی برای تسهیل در این روند دریغ نمی‌کنم. هیچ راه دیگری غیر گفت‌وگو که از طریق آن می‌توانیم این مساله را حل‌و فصل کنیم، باقی نمانده است.

واکنش روسیه

از سوی دیگر سرگئی ریابکف، معاون وزیر خارجه روسیه نیز روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری اینترفاکس گفت: ما از تهران می‌خواهیم که سرانجام به طور رسمی به دعوت کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پاسخ دهد.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری آلمان، ریابکف گفت که این کار نشان این خواهد بود که همه طرف‌ها به حل موضوع هسته‌ای ایران علاقه‌مندند.