متوسط هزینه ماهانه خانوار 826 هزار تومان

عکس- نگار متین‌نیا

۹/۹ میلیون تومان هزینه‌ سالانه‌ یک خانوار شهری

۹/۳ میلیون تومان درآمد سالانه خانوار شهری دنیای‌اقتصاد- زهرا واعظ- اتمام ماموریت مرکز ملی آمار ایران در جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوارها، اعلام متوسط هزینه و درآمد سالانه و ماهانه هر خانوار شهری و روستایی در سال ۸۸، آغاز مرحله دوم جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوار از آذرماه؛ جمعیت کشور ۷/۷۴ میلیون نفر و اختلافات آماری با بانک مرکزی؛ مهم‌ترین محور اظهارات روز گذشته رییس مرکز آمار ایران بود که در جمع خبرنگاران رسانه‌های گروهی اعلام شد. به گفته عادل آذر، نتایج یک طرح آمارگیری از ۱۸ هزار و ۶۶۵ خانوار نمونه در نقاط شهری و ۱۸ هزار و ۲۰۳ خانوار نمونه در نقاط روستایی کشور در سال ۱۳۸۸ نشان می‌دهد متوسط کل هزینه‌ خالص سالانه‌ یک خانوار شهری ۹۹ هزار و ۱۹۱ هزار ریال (ماهانه ۸ میلیون و ۲۶۶ هزار ریال) بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ۳/۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. از کل هزینه سالانه خانوار شهری ۲۲ هزار و ۵۰۹ هزار ریال با سهم ۷/۲۲ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و ۷۶ هزار و ۶۸۲ هزار ریال با سهم ۳/۷۷ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. آذر افزود: در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم با ۶/۲۵ درصد مربوط به هزینه گوشت و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با ۴/۴۰ درصد مربوط به مسکن بوده است. همچنین بر اساس نتایج این آمارگیری ۹۰ درصد از خانوارهای آمارگیری شده شهری از گاز لوله‌کشی، ۸۶ درصد از تلفن همراه و ۳۶ درصد از اتومبیل شخصی استفاده کرده‌اند. این ارقام برای سال ۱۳۸۷ به ترتیب ۸۹، ۷۹ و ۳۴ درصد بوده است. به گفته وی، همچنین نحوه تصرف محل سکونت ۲۴ درصد از خانوارهای شهری، اجاری و رهنی است که در سال ۱۳۸۷ نیز این رقم ۲۴ درصد بوده است.

درآمد سالانه خانوار شهری

رییس مرکز آمار ایران در ادامه متوسط درآمد اظهار شده‌ سالانه یک خانوار شهری را ۹۳ میلیون و ۶۰۳ هزار ریال (ماهانه بیش از ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال) اعلام کرد که نسبت به سال قبل ۱/۶ درصد افزایش داشته است. وی افزود: منابع تامین درآمد خانوارهای شهری نشان می‌دهد که ۲/۳۵ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ۴/۱۸ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ۴/۴۶ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تامین شده است.

هزینه‌ سالانه خانوار روستایی

رییس مرکز آمار ایران متوسط هزینه یک خانوار روستایی در سال ۸۸ را ۵۹ میلیون و ۲۶۴ هزار ریال با رشد ۸/۹ درصد نسبت به سال ۸۷ عنوان کرد و افزود: متوسط درآمد سالانه یک خانوار روستایی نیز ۵۲ میلیون و ۴۳۷ هزار ریال بوده که نسبت به سال ۸۷ حدود ۳/۸ درصد رشد داشته است که نشان می‌دهد هزینه و درآمد خانوارهای روستایی در سال ۸۸ نسبت به سال قبل از آن بالا رفته است. آذر ادامه داد: بر اساس این آمارها، ۳۵ درصد خانوارهای روستایی دارای گاز لوله‌کشی، ۶۵ درصد دارای تلفن همراه و ۱۵ درصد دارای اتومبیل شخصی هستند.

جمعیت کشور ۷۴ میلیون

رییس مرکز آمار ایران تعداد جمعیت کشور در سال ۸۹ را ۷۴ میلیون و ۷۳۳ هزار نفر برآورد کرد و افزود: این در حالی است که تعداد جمعیت کشور در سرشماری سال ۸۵ بالغ بر ۷۰ میلیون و ۴۹۵ هزار نفر بوده است؛ بنابراین طی ۵ سال گذشته با رشد ۴ میلیون نفری در جمعیت کشور مواجه هستیم.

تهران ۵/۱۲ میلیون نفر جمعیت دارد

آذر در ادامه خاطرنشان کرد: استان تهران با ۱۲ میلیون و ۵۰۶ هزار نفر پرجمعیت‌ترین استان کشور و ایلام با ۵۶۶ هزار و ۳۳۲ نفر کم جمعیت ترین استان کشور محسوب می‌شود، همچنین استان البرز به عنوان سی و یکمین استان کشور که برای اولین بار جمعیت آن به صورت جداگانه مورد محاسبه قرار گرفته است دارای جمعیتی بالغ بر ۲ میلیون و ۲۸۹ هزار نفر است و دوازدهمین استان پرجمعیت کشور محسوب می‌شود. به گفته آذر، پس از تهران استان‌های خراسان رضوی، اصفهان، فارس و خوزستان در رتبه‌های بعدی جمعیت قرار دارند.

رشد ۶۹ درصدی پروانه‌های ساختمانی در تهران

وی در خصوص طرح مرکز آمار ایران برای جمع‌آوری اطلاعات پروانه‌های ساختمانی صادر شده توسط شهرداری‌های کشور در بهار ۸۹ گفت: در بهار سال ۸۹ تعداد ۲۷ هزار و ۵۴۸ پروانه برای احداث ساختمان توسط شهرداری تهران صادر شده است که نسبت به بهار ۸۸ حدود ۱/۶۹ درصد افزایش نشان می‌دهد. از این تعداد ۲۵ هزار و ۷۲۹ پروانه متعلق به احداث ساختمان مسکونی بوده که نسبت به بهار سال ۸۸ حدود ۷/۱۰۱ درصد افزایش یافته است. رییس مرکز آمار ایران گفت: تعداد پروانه‌های صادر شده برای احداث ساختمان در کل کشور در بهار سال ۸۹ معادل ۱۸۱ هزار و ۶۷۴ پروانه بوده که نسبت به بهار سال ۸۸ معادل ۳/۴۳ درصد رشد یافته است و از این تعداد، ۱۶۹ هزار و ۸۳۴ پروانه برای احداث ساختمان مسکونی با رشد ۵/۴۷ درصد بوده است.

ارسال اطلاعات خانوار به وزارت رفاه

به گفته آذر، اطلاعات هویتی خانوارها پس از راستی‌آزمایی و هماهنگی با سامانه سازمان ثبت احوال کشور به وزارت رفاه و تامین اجتماعی ارسال شد تا توسط آن وزارتخانه با هماهنگی بانک‌ها یارانه نقدی از این طریق به حساب مردم واریز شود. وی افزود: طرح جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوار که توسط مرکز آمار ایران انجام شد با نهایی‌سازی و راستی‌آزمایی داده‌های هویتی خانوار به سازمان هدفمندی یارانه‌ها ارسال شد.

آذرماه؛ فاز دوم جمع‌آوری اطلاعات اقتصادی خانوار

رییس مرکز آمار ایران تاکید کرد: خانوارهایی که به هر دلیل تاکنون نتوانستند ثبت‌نام کنند یا در اعلام شماره حساب به مشکل برخورده‌اند در آذرماه بین ۲۰ تا ۳۰ روز به آنها فرصت داده می‌شود تا نسبت به ثبت‌نام و اعلام شماره‌ حساب اقدام کنند. وی تاکید کرد: بر اساس آخرین آمار تعداد افرادی که فرم اطلاعات اقتصادی خانوار پر کرده‌اند ۶۸ میلیون و ۴۸۲ هزار و۷۵۸ نفر بوده‌اند که حدود ۲۰ میلیون خانوار را تشکیل می‌دهند و اینها افرادی هستند که فرم اطلاعات اقتصادی پر کرده و راستی‌آزمایی انجام شده و فایل آن تحویل وزارت رفاه شده است.

آذر تاکید کرد: در مدت یاد شده بین سال ۸۷ تا ۸۹ تعداد ۲ میلیون و ۲۷۲ هزار تولد و تعداد ۵۰۹ هزار فوت ثبت شد. تعداد ازدواج و طلاق در این مدت یک میلیون و ۵۶۶ هزار مورد بوده است. آذر افزود: در خانوارهایی که طلاق گرفته‌اند، خانم به عنوان یک خانوار تک‌نفره و فرزندان به همراه پدر یک خانوار جدید تشکیل شده‌اند.

نرخ بیکاری، علمی محاسبه می‌شود

آذر در پاسخ به سوالی مبنی بر این که با وجود تردید وزیر کار در نرخ بیکاری آیا در این رابطه توضیحی وجود دارد، ‌گفت: مرکز آمار ایران یک مرکز حرفه‌ای است و یک دستگاه بخشی نیست که در اعلام شاخص‌ها و مقدار آنها تعصب داشته یا ذی‌نفع باشد. مرکز آمار ایران کار حاکمیتی و فرابخشی انجام می‌دهد و به همین دلیل قانون این مرکز را مرجع رسمی تهیه و اعلام آمار از جمله نرخ بیکاری قرار داده است.

وی با بیان این که فرمول و چارچوب محاسبه نرخ بیکاری براساس استانداردهای بین‌المللی و تعاریف سازمان جهانی کار است، گفت:‌ نرخ بیکاری ۶/۱۴ درصدی برای بهار با همان روش و فرمولی ارائه شده که پیش از آن نرخ بیکاری ۹/۹ درصد را اعلام کرده بود. بنابراین روش در محاسبه تغییر نکرده است، چون همه چیز براساس استاندارد بین‌المللی و کاملا تخصصی و علمی انجام شده است.