دنیای اقتصاد- کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ۱+۵ از سعید جلیلی‌، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دعوت کرد تا در ماه نوامبر( ۱۰ آبان تا ۱۰ آذر) با حضور در وین به مدت سه روز با نمایندگان گروه ۱+۵ به مذاکره بنشیند. منوچهر متکی‌، وزیر خارجه ایران در نخستین واکنش به این پیشنهاد‌، ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات

نتیجه بخش باشد. سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در واکنش به این دعوت اعلام کرد: گفت‌وگو به منظور همکاری با ایران تنها گزینه مناسب برای ۱+۵ است. استقبال ایران از دعوت ۱+۵ برای مذاکره

رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دعوت کرد تا به مدت ۳ روز وارد مذاکرات هسته‌ای شود

دنیای اقتصاد- کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه ۱+۵ از سعید جلیلی‌، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دعوت کرده است تا در ماه نوامبر( ۱۰ آبان تا ۱۰ آذر) با حضور در وین به مدت سه روز با نمایندگان گروه ۱+۵ به مذاکره بنشیند. منوچهر متکی‌، وزیر خارجه ایران در نخستین واکنش به این پیشنهاد‌، ابراز امیدواری کرده است که این مذاکرات نتیجه بخش باشد.

سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در این باره گفت که گفت‌وگو به منظور همکاری با ایران تنها گزینه مناسب برای ۱+۵ است.

به گزارش‌ایلنا به نقل از آسوشیتدپرس، یکی از سخنگویان رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پنج‌شنبه به خبرنگاران گفت که کاترین اشتون از سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و رییس هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران دعوت کرده است اواسط ماه نوامبر ( نیمه دوم آبان ماه) به مدت سه روز در شهر وین با او مذاکره کند. به گفته وی این پیشنهاد در پی نشانه‌های مثبت اخیر از سوی ایران و ابراز تمایل این کشور به اینکه مذاکره‌کننده هسته‌ای‌اش به نمایندگی از گروه ۱+۵ (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) با کاترین اشتون دیدار کند، مطرح شده است. این سخنگو افزود: اشتون امیدوار است جلیلی پاسخ مثبتی به این پیشنهاد بدهد. منوچهر متکی، وزیرخارجه ایران پیش از این، اواخر اکتبر و اوایل نوامبر را زمان مناسبی برای گفت‌وگوهای اتمی با نمایندگان گروه۱+۵ دانسته و اعلام کرده بود: طرفین در حال رایزنی برای تعیین تاریخ دقیق، سطح و محل این گفت‌وگوها هستند. همان زمان پی جی کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته بود: اگر ایران آماده مذاکرات است، تنها کاری که باید بکند این است که تلفن را بردارد و تاریخی را تعیین کند. رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز سه‌شنبه هفته گذشته درباره موضع ایران نسبت به دستور جلسه مذاکرات احتمالی گفته بود: موضوع بحث با گروه ۱+۵، بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی خواهد بود. فکر می‌کنیم بسته پیشنهادی جمهوری اسلامی می‌تواند محور مذاکرات قرار گیرد یا حداقل با مشترکات دو بسته پیشنهادی می‌توان مذاکرات را آغاز کرد.

امیدواریم مذاکرات نتیجه بخش باشد

منوچهر متکی‌، وزیر امور خارجه‌ایران در واکنش به پیشنهاد تازه ۱+۵ گفت : به نتیجه بخش بودن مذاکرات آتی جمهوری اسلامی‌ایران با گروه ۱+۵ بر سر موضوع هسته‌ای ‌ایران خوش بین است‌.

به گزارش ‌ایرنا‌، متکی دیروز در بدو ورود به اجلاس دوستان پاکستان که در مقر اتحادیه اروپا برگزار شد، در جمع خبرنگاران ‌این سخنان را در پاسخ به سوال خبرنگاری مطرح کرد که نظر او را درباره اظهارات «کاترین اشتون» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر انجام مذاکره در ماه نوامبر بیان داشت‌. وی درباره‌ اینکه آیا به نتیجه بخش بودن‌ این مذاکرات امیدوار است یا خیر گفت: دیپلمات‌ها همیشه افراد خوش‌بینی هستند‌.

گفت‌وگو تنها گزینه مناسب

دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز در واکنش به این دعوت اعلام کرد: گفت‌وگو به منظور همکاری با ایران تنها گزینه مناسب برای ۱+۵ است.

به گزارش ایسنا، جلیلی در حاشیه نماز جمعه تاکید کرد: ما همیشه گفته بودیم تنها گزینه مناسب برای ۱+۵ گفت‌وگو برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران است.

ظرفیت‌ها و موقعیت ممتاز جمهوری اسلامی ایران که امروز در سطح بین‌الملل و منطقه غیرقابل انکار است، غلط بودن و بی‌فرجام بودن هرگزینه دیگر را در برابر جمهوری اسلامی ایران رقم می‌زند. وی افزود: آنها این امر را در ۳۰ سال گذشته به خوبی تجربه کرده‌اند و می‌توانستند حداقل در یک سال گذشته این تجربه را تکرار نکنند و این هزینه را نپردازند. به هر حال هر گزینه‌ای به جز اعتراف به حقوق و ظرفیت‌های جمهوری اسلامی ایران و گفت‌وگو برای آنان بی‌فرجام خواهد بود. جلیلی با اشاره به نامه خود خطاب به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: ما در نامه‌ای که برای خانم اشتون فرستادیم گفتیم بحث‌هایی مثل راهبرد دو مسیره غلط و بی‌فرجام است و از آنها خواسته بودیم به جای مسیرهای بی‌نتیجه به گفت‌وگو بر مبنای منطق برگردند. وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر مبنای مفاد نامه‌ای که برای اشتون فرستاده است از بازگشت آنها به گفت‌وگو و رها کردن گزینه‌های بی‌فرجام دیگر استقبال می‌کند. روند پرهزینه و بی‌نتیجه گذشته باید برای آنها تجربه‌ای باشد که با احترام به حقوق ملت ایران و اعتراف به ظرفیت‌های ممتاز جمهوری اسلامی ایران، درک کنند گفت‌وگو برای همکاری تنها گزینه ممکن و یک فرصت برای آنها است.

پیشینه مذاکرات ایران و ۱+۵

سعید جلیلی نخستین بار در ۲۹ تیر ماه سال ۱۳۸۷ به عنوان مذاکره‌کننده ارشد ایران پشت میز مذاکره با نمایندگان کشورهای گروه ۱+۵ به ریاست خاویر سولانا‌، نماینده تام‌الاختیار این گروه نشست. این مذاکرات در شرایطی انجام شد که ایران و گروه ۱+۵ به ترتیب در اردیبهشت خرداد ۱۳۸۷ بسته‌های پیشنهادی خود را رد و بدل کرده بودند. اگر چه نفس‌ این مذاکرات هم برای ایران و هم برای کشورهای ۱+۵ حائز اهمیت بسیار بود، اما حضور ویلیام برنز، نفر سوم وزارت خارجه آمریکا در‌این مذاکرات، آن هم در آخرین ماه‌های کاری دولت نو محافظه‌کار جورج بوش پسر، اهمیت این مذاکرات را دو چندان کرد. پس از مذاکرات ژنو ۱ طرفین، این مذاکرات را مثبت ارزیابی کردند. ویلیام برنز در مذاکرات ژنو ۲ نیز که در اوایل مهرماه سال گذشته انجام شد، به عنوان نماینده آمریکا حاضر شد، با این تفاوت که دولت بوش جای خود را به دولت دموکرات باراک اوباما داده بود. توافقات جدید هسته‌ای در کنار حضور نمایندگان آمریکا در دومین دور مذاکرات ژنو به مهم‌ترین اخبار رسانه‌های معتبر جهان تبدیل شد و مقام‌های ایرانی و آمریکایی و هم مقامات سایر کشورهای حاضر در این نشست در نخستین واکنش‌های خود، این مذاکرات را «سازنده» خواندند.

از اول ماه اکتبر سال ۲۰۰۹ میلادی (۱۰ مهر سال ۸۸) که هیات‌ایرانی به ریاست جلیلی با نمایندگان چین، روسیه، فرانسه، انگلیس، آمریکا و آلمان در ژنو گفت‌وگو کرد، تاکنون مذاکره‌ای با گروه ۱+۵ انجام نشده است. پس از مذاکرات جلیلی، تنها مذاکره کارشناسان فنی‌ ایران با گروه وین طی سه روز در ۲۷ مهر در وین آغاز شد و به پیشنهاد البرادعی برای تبادل سوخت هسته‌ای منجر شد.‌ ایران ‌این پیشنهاد را نپذیرفت؛ اما پیشنهاد‌های جدیدی را مطرح کرد که مورد قبول طرف‌های دیگر نبود، در‌ این شرایط کشورهای ترکیه و برزیل پیش‌قدم شدند و با حضور سران‌ این کشورها در تهران، وزیران خارجه سه کشور بیانیه تهران را به امضا رساندند. ‌این بیانیه با واکنش سرد غرب روبه‌رو شد و در پی آن شورای امنیت سارمان ملل چهارمین قطعنامه تحریم‌آمیز را علیه تهران تصویب کرد.‌ این قطعنامه با تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اتحادیه اروپا پی گرفته شد. در چنین شرایطی بود که محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور‌، مذاکره با ۱+۵ را به پایان مردادماه و نیمه ماه مبارک رمضان موکول و بر تغییر ترکیب گروه مذاکره‌کننده تاکید کرد. احمدی‌نژاد دوشنبه ۷ تیر سال جاری در نشست خبری با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی با طرح چند سوال به‌عنوان پیش‌شرط‌های ادامه مذاکرات با ۱+۵ اظهار داشت: در وهله اول باید ‌این گروه نظرشان را راجع به بمب اتمی رژیم ‌صهیونیستی اعلام کنند، ما مذاکرات را بر مبنای اعلام نظر آنها تنظیم می‌کنیم، با کسانی که با بمب‌های رژیم‌صهیونیستی موافقند یک جور مذاکره می‌کنیم و با کسانی که مخالف هستند، جور دیگر. وی دومین پیش‌شرط مذاکره با گروه ۱+۵ را ادامه گفت‌وگوها بر مبنای مقررات ان‌پی‌تی ذکر کرد. احمدی‌نژاد سومین مورد را تعریف منظور از گفت‌وگو ذکر کرد و گفت: آنها باید اعلام کنند منظورشان از گفت‌وگو چیست، آیا دنبال دوستی هستند یا دشمنی. با کسانی ‌که به دنبال دوستی باشند یک‌جور مذاکره می‌کنیم و با آنها که دنبال دشمنی باشند جور دیگر.