تشکیل جلسه برای بررسی سخنان احمدی‌نژاد

توکلی: برای عدم تکرار تفسیرهای بدعت‌گونه، باید مجلس رسما از شورای نگهبان استفساریه بخواهد

دنیای اقتصاد - تازه‌ترین اظهارات محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور درباره جایگاه قوه‌مقننه و قدیمی دانستن جمله مشهور «مجلس در راس امور است» از سوی رییس‌جمهور، واکنش جمعی از نمایندگان شاخص مجلس و حتی برخی نمایندگان حامی دولت را در پی داشته است. رییس‌جمهور دو روز قبل در مصاحبه‌ای با روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت، گفته بود: «بعضی‌ها یک جمله حضرت امام(ره) را متعلق به زمانی که نظام ما پارلمانی بوده برجسته می‌کنند؛ آن زمان رییس‌جمهور مسوول اداره کشور نبوده، بلکه نخست‌وزیر مسوول اداره کشور بوده که از طریق مجلس انتخاب می‌شده است. آن موقع مجلس بالا‌ترین بود. اکنون در قانون اساسی قوه مجریه بار اصلی اداره کشور را بر دوش دارد و قوای دیگر باید کمکش کنند.»

در پی انتشار این مصاحبه، احمد توکلی از بررسی سخنان اخیر رییس‌جمهور درباره جایگاه قوا در مقایسه با هم در جلسه‌ای که امروز (دوشنبه) با حضور نمایندگانی از مجلس، دولت،‌ شورای نگهبان و اساتید دانشگاه‌ برگزار می‌شود، خبر داد.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس در گفت‌وگو با «ایسنا» گفت: بیست و یک سال است از اصلاح قانون اساسی می‌گذرد و هیچ‌کس چنین برداشتی نداشته که مجلس در راس امور نیست.

نماینده تهران ادامه داد: این‌گونه برداشت‌ها از قانون اساسی فردگرایانه‌ است و باید براساس اصول نظام جمهوری اسلامی که مهم‌ترین آن قانون اساسی؛ یعنی میثاق ملی ماست، اصلاح شود. ضرر این‌گونه حرف‌ها این است که مسائل اصلی کشور که زندگی مردم و استقلال ملی و آزادی مردم است، تحت‌شعاع این‌گونه مباحث قرار می‌گیرد.

توکلی درعین حال یادآور شد: نمی‌توان در برابر این مسائل سکوت کرد؛ چرا که این موارد می‌تواند ترکیب تقسیم حوزه را در کشور تحت تاثیر قرار داده یا عقاید مردم را تحت تاثیر قرار دهد. لذا به ناچار این مسائل تبدیل به مسائل روز می‌شود و مسائلی که واقعا مسائل زندگی مردم است، مغفول می‌ماند.

توکلی ادامه داد: برای عدم تکرار تفسیرهای بدعت‌گونه، باید مجلس در مورد برداشت‌هایی که با برداشت رایج و ساری در سه دهه گذشته همخوانی ندارد، رسما از شورای نگهبان استفساریه بخواهد.

وی با بیان اینکه شورای نگهبان طی دو سه سال اخیر، دو الی سه بار به این‌گونه برداشت‌ها ایراد گرفته است، افزود: در برخی مسائل اختلافی، جلساتی با حضور چند تن از نمایندگان مجلس، دولت،‌ شورای نگهبان و اساتید دانشگاه برگزار و این مسائل بررسی می‌شود.

نماینده تهران با بیان اینکه این جلسه امروز (دوشنبه) تشکیل خواهد شد، از بررسی گفته اخیر رییس‌جمهور در این جلسه خبر داد و تاکید کرد: اگر مساله‌ای شبهه‌ناک بود باید از شورای نگهبان تفسیر بخواهیم. وی اظهار امیدواری کرد که شورای نگهبان طبق وظیفه‌ قانونی خود تفسیر کند تا فهم مشترکی از قانون پیدا شود. حتی اگر این اشتراک از روی تمکین به قانون باشد، می‌تواند باعث وفاق و وحدت بیشتر شود و از اختلافات بکاهد.

مصباحی‌مقدم: در راس امور بودن مجلس، امری اصولی و دائمی است

غلامرضا مصباحی‌مقدم، رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی مجلس با انتقاد از اظهارات اخیر رییس‌جمهور در خصوص جایگاه قوه‌مقننه و تفسیر وی از سخن بنیانگذار انقلاب اسلامی اظهار کرد: امام خمینی (ره) در راس امور بودن مجلس را ناظر به دوران خودشان عنوان نکرده‌اند؛ بلکه با توجه به قانون اساسی، جایگاه مردم در نظام جمهوری اسلامی، نقش نمایندگان آنها در اداره امور و اتکای همه امور به مردم این سخن را مطرح کرده‌اند. نماینده تهران در گفت‌وگو با پایگاه خبری خانه ملت اظهار کرد: اگر مبنا را بر این بگذاریم که کاربرد بیانات امام رحمه الله علیه مربوط به یک دوران خاص است، در این صورت خودمان را از بهره‌برداری از فرمایشات امام به طور مطلق محروم می‌کنیم.

وی بیانات امام (ره) را بیاناتی اساسی، اصولی، راهبردی و راهگشا دانست و با بیان اینکه در راس بودن مجلس یک مساله مقطعی نیست، تاکید کرد: در راس بودن مجلس یک امر اساسی، اصولی و دائمی است. مصباحی‌مقدم با اشاره به ابزار نظارتی مجلس در نظارت بر جایگاه ریاست‌جمهوری تصریح کرد: مگر نه این است که مجلس می‌تواند رییس‌جمهور را استیضاح کند و او را در اثر ناتوانی‌ها یا انحراف از قانون اساسی و انجام وظایفش از قدرت به زیر بکشد؛ همچنان که در مورد بنی صدر این اتفاق افتاد؟ رییس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی ادامه داد: آیا رییس‌جمهور می‌تواند مجلس را منحل کند؟ پاسخ به این سوال به خوبی نشان می‌دهد که مجلس در راس امور است. نماینده تهران با اشاره به اینکه مجلس تعطیل بردار نیست، اظهار کرد: هیچگاه حتی در شرایط جنگ هم مجلس تعطیل نخواهد شد، ولی در صورت فوت رییس‌جمهور یا عزل او معاون اول جای او را می‌گیرد. وی افزود: براساس قانون اساسی ممکن است کشور مدتی بدون رییس‌جمهور اداره شود، اما هرگز بدون مجلس اداره نشده و نخواهد شد؛ بنابراین از این منظر هم مجلس در راس امور است.

کوهکن: القای اختلاف بین قوا خلاف سفارشات رهبری است

همچنین محسن کوهکن، عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در واکنش به سخنان رییس‌جمهور گفت: بیان چنین سخنانی در شرایط کنونی القای اختلاف میان قوا است و اکنون که مقام معظم رهبری مکررا سفارش به وحدت می‌کنند، بیان چنین سخنانی از سوی رییس قوه مجریه درست نیست.

وی افزود: اینکه مقام معظم رهبری در دیدارهای اخیر خود و به‌خصوص دیدار با کارگزاران جمهوری اسلامی به تکرار روی موضوع وحدت و به‌خصوص وحدت عملی تاکید داشتند، نشان دهنده این است که هر سه قوه باید حواس خود را جمع کنند تا این وحدت عملی تحقق پیدا کند، از همین رو طرح مطالبی که باعث عکس‌العمل از سوی اعضای دیگر قوا شود و القای اختلاف بین قوای مختلف جمهوری اسلامی را موجب شود، در شرایط فعلی کار پسندیده‌ای نیست. نماینده لنجان با تاکید بر اینکه تفسیر حدود اختیارات قوا از سوی یک قوه خاص به وحدت بین قوا لطمه می‌زند، گفت: وقتی یک قوه اقدام به تفسیر حدود اختیارات یک قوه دیگر بر اساس برداشت خود از قانون اساسی می‌کند، نه تنها موجب وحدت میان قوا نمی‌شود؛ بلکه باعث افزایش برخوردها و لطمه زدن به وحدت میان قوا می‌شود.

کوثری: سخن امام (ره) در مورد مجلس فرا زمانی است

اسماعیل کوثری، از اعضای فراکسیون حامیان دولت در مجلس نیز با بیان اینکه سخن امام (ره) در خصوص جایگاه مجلس به دوران خاصی محدود نمی‌شود، خاطرنشان کرد: اظهارات اخیر رییس‌جمهور درخصوص جایگاه مجلس اظهارات شخصی ایشان بوده و نباید خللی در وحدت و اتحاد بین مسوولان ایجاد کند.

نایب رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار کرد: سخن بنیانگذار انقلاب اسلامی در خصوص جایگاه مجلس که فرمودند: «مجلس در راس امور است» سخنی فرا زمانی و فرا مکانی است و متعلق به دوران‌ خاصی نیست.

وی افزود: در قانون اساسی هم تاکید زیادی بر این جایگاه قانونی و به حق قوه‌مقننه شده است و اگر رییس‌جمهور عنوان کرده‌اند که مجلس چنین جایگاهی را ندارد و قوه مجریه در راس امور است، تنها دیدگاه و نظر خودشان را مطرح کرده‌اند. نایب‌رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با تاکید بر اینکه اینگونه اظهارات خللی در جایگاه مجلس وارد نخواهد کرد، خاطرنشان ساخت: رییس‌جمهور عنوان کرده‌اند این سخن امام (ره) در شرایطی عنوان شده است که پست نخست وزیری در کشور وجود داشته در حالی که ما در همان زمان هم رییس‌جمهور داشتیم. کوثری گفت: اگر امام این مساله را عنوان کردند به این دلیل بود که مجلس جایگاهی ماندنی‌تر از دو قوه دیگر دارد، خصوصا اینکه تصمیمات آن براساس رای‌‎گیری صورت می‌گیرد که به حضور و قوام آن کمک زیادی می‌کند.

داریوش قنبری، از دیگر نمایندگانی بود که سخنان اخیر احمدی‌نژاد را مورد انتقاد قرار داد و گفت: زیر سوال بردن جمله تاریخی «مجلس در راس امور است» به‌معنی مخالفت با فرمایش بنیانگذار کبیر و جاودان جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) است. عضو کمیسیون اصل نودم مجلس تاکید کرد: جمهوری‌ای که در راس آن نظام قوه‌مقننه و مجلس نباشد به دیکتاتوری می‌انجامد و این همان نکته ظریفی است که امام (ره) با طرح «مجلس در راس امور است» به آن توجه داشتند.

مطهری: مجلس مانع دیکتاتوری است

علی مطهری، نماینده تهران در مجلس در واکنش به سخنان اخیر رییس‌جمهور مبنی بر اینکه مجلس در راس امور نیست، ولایت فقیه و مجلس را دو مانع اصلی استبداد دانست و گفت: امام خمینی (ره) به این موضوع توجه داشته‌اند که میل به تکروی، استبداد و دیکتاتوری به‌وجود می‌آورد و باید قوه‌ای به نام مجلس باشد تا تمایل به استبداد در دولت رشد نکند.علی مطهری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درگفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفت: استدلال احمدی‌نژاد از اینکه مجلس در راس امور نیست، اصلا درست نیست؛ چرا که فرموده امام راحل مبنی بر اینکه مجلس در راس امور است به این دلیل نبوده که نخست وزیر از طریق مجلس انتخاب می‌شد و حال که رییس‌جمهور با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شود مجلس دیگر قدرتی ندارد.مطهری ادامه داد: اکنون نیز مجلس در راس امور است و قدرت دارد؛ چرا که اختیار عزل رییس‌جمهور در دست مجلس است و می‌تواند از طریق مطرح کردن سوال از رییس‌جمهور، استیضاح وی و تصویب عدم کفایت سیاسی، رییس‌جمهور را از قدرت عزل کند؛ بنابراین مجلس دست بالا را دارد و باز هم در راس امور است.نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: مگر اینکه نظر رییس‌جمهور از بیان این سخنان این بوده باشد که مجلس فعلی در راس امور نیست؛ چرا که عملکردش را به گونه‌ای انجام داده که به وظایف نظارتی‌اش درست عمل نکرده است و در بسیاری از زمان‌ها که باید از رییس‌جمهور سوال می‌کرده و از ابزارهای قانونی برای نظارت در امور اجرایی و جلوگیری از تخلفات و اختلافات استفاده می‌کرده و وزرا و رییس‌جمهور را تحت‌نظر خود قرار می‌داده، این کار را نکرده است.وی تاکید کرد: اگر نظر رییس‌جمهور این بوده است که مجلس فعلی بدین گونه عمل کرده که در راس امور نیست، شاید این حرف درست باشد و من نیز آن را قبول داشته باشم. مطهری ادامه داد: اما اینکه بگوییم به طور کلی مجلس در راس امور نیست این حرف درست نیست.