گزارش وضعیت حمل‌ونقل کشور

عکس: آکو سالمی

دنیای اقتصاد - مرجان توحیدی: رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی به تشریح وضعیت حمل‌ونقل کشور پرداخت. ارائه آمار درباره شماره‌گذاری‌های جدید خودرو و موتور سیکلت، میزان کاهش تخلفات رانندگی و تصادفات و تلفات حوادث رانندگی از جمله محورهای مهم مورد اشاره سردار اسکندر مومنی بود. به گفته رییس‌پلیس راهور ناجا به‌رغم افزایش ۲۰ درصدی شماره‌گذاری خودروها آمار تصادفات و تلفات رانندگی کاهش یافته و به ۲۳ یا ۲۴ هزار نفر از ۲۷ هزار نفر در سال ۸۵ رسیده است. به گفته سردار مومنی تخلفات رانندگی نیز به‌رغم افزایش ترددها در ایام پر سفر تابستان کاهش؛ چشمگیری داشته است. سردار مومنی در این نشست، اما به موضوع تریلرهای هوو و تصادفات این کشنده اشاره کرد و در حالی که نام ارابه مرگ را بر این وسیله نقلیه گذاشته بود، اعلام کرد که تردد هوو به عنوان تریلر از ابتدا اشتباه بود و این کشنده به تنهایی ده درصد آمار تصادفات را به خود اختصاص داده است. وی این تریلرها را دارای ایرادهای ساختاری برشمرد و از محکومیت شرکت وارد‌کننده این کشنده به غرامت در پرونده‌های تصادف خبر داد.

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی همچنین با اشاره به اینکه ممنوعیت تردد تریلرهای «هوو» همچنان تا سوم مهرماه سال‌جاری در تعدادی از مسیرهای کشور برقرار است، گفت: تنها آن دسته از تریلرهای «هوو» که دارای برچسب رفع نقص باشند از این محدودیت مستثنی شده‌اند.

کاهش آمار تصادفات و تلفات تیر و مرداد نسبت به سال گذشته

رییس پلیس راهور ناجا در ادامه با اشاره به آغاز مرحله دوم سفرهای تابستانی و طرح ویژه پلیس در این خصوص گفت: برخورد با شش تخلف حادثه‌ساز همانند سرعت و سبقت غیر‌مجاز، انجام حرکات مارپیچ، عدم استفاده از کمربند و کلاه ایمنی و صحبت با تلفن همراه که عامل ۸۰ درصد سوانح رانندگی است، در دستور کار ماموران پلیس قرار گرفته که در این خصوص به شدت برخورد می‌شود. وی به آمارهای تصادفات و تلفات رانندگی در تابستان اشاره و تاکید کرد: آمارها نشان می‌دهد در تیر و مردادماه که اوج سفرهای تابستانی را داشتیم هم تصادفات و هم تلفات نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.

کاهش تخلفات به کمتر از یک درصد

رییس پلیس راهور ناجا گفت: در ۵ ماهه امسال ۶۰۵ هزار خودرو جدید با رشد ۲۰ درصدی نسبت به سال گذشته شماره‌گذاری شده‌اند، ۶۱۵ هزار نفر گواهینامه جدید دریافت کردند و ۲۵۸ هزار دستگاه موتورسیکلت نیز با رشد ۴۴ درصدی نسبت به سال گذشته شماره‌گذاری شده‌اند.

وی به تعطیلات عید فطر اشاره کرد و گفت: آمار برداری‌های انجام شده در سه روز تعطیلات عید فطر امسال تنها در مسیر تهران - مشهد حاکی از آن است که از ۵۸۰ هزار خودرو عبوری تنها ۵ هزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو تخلف داشتند که این رقم کمتر از یک درصد است.

هر ۱۰۰۰ نفر ۱۵۰ خودرو

رییس پلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه هم‌اکنون ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور وجود دارد، گفت: این رقم در سال ۷۸ سه میلیون و ۴۰۰ هزار خودرو بود. هم‌اکنون سرانه مالکیت خودرو در کشور به ازای هر یک‌هزار نفر ۱۵۰ دستگاه خودرو است که در برخی از کشورها به ۷۵۰ خودرو هم رسیده و این در حالی است که این رقم در کشورهای هم‌طراز ما حدود ۴۰۰ خودرو است؛ بنابراین پیش‌بینی می‌کنیم طی ۱۰ سال آینده به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ۴۰۰ خودرو داشته باشیم و شمار خودروهای کشور به سه برابر میزان کنونی افزایش یابد.

نتیجه تصادف تهران - ساوه

رییس پلیس راهور ناجا در خصوص تصادف محور ساوه ـ تهران نیز گفت: متاسفانه در این تصادف که ۳۰ نفر از هموطنان کشته شدند مبدا تصادف ایلام بوده و کوتاهی و خواب آلودگی راننده عامل اصلی این تصادف بوده است.

وی با اشاره به اینکه تیم مجربی از کارشناسان در حال بررسی علت تصادف هستند، گفت: تاکنون نقص راه و وسیله نقلیه در خصوص این تصادف گزارش نشده، ولی قطعا سهم هر دستگاه متخلف در این خصوص تعیین خواهد شد و اگر تخلفی صورت گرفته دستگاه متخلف به محاکم قضایی معرفی می‌شود. رییس پلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه تا اعلام نتیجه هیات کارشناسی دو فرمانده پلیس‌راه یکی در مبدا و یکی در محل حادثه تعلیق هستند، گفت: تعاونی متخلف در این خصوص تعطیل شده و مسوول و مدیرعامل آن به دستگاه قضایی معرفی می‌شوند.

وی ادامه داد: اینکه در ماجرای تصادف تهران - ساوه یک تعاونی تعطیل و مدیرعامل آن به دستگاه قضایی معرفی شده، یک ژست تبلیغاتی نیست، بلکه یک رویکرد و راهبرد و تحول جدید است.

قانون ۴۰ سال پیش جوابگو نیست

رییس پلیس راهور ناجا همچنین در خصوص لایحه اخذ جرایم رانندگی نیز گفت: همچنین این لایحه پس از طرح در مجلس با ۱۱ مورد سوال شورای نگهبان به مجلس بازگردانده شد که ۱۰ مورد از این موارد در صحن علنی تصویب و یک مورد آن که موضوعی فرعی و در خصوص الزامی شدن ثبت نقل و انتقالات خودرو در دفاتر ثبت اسناد رسمی بود در حالی که بار گذشته در صحن علنی مجلس رد شد این بار نیز مجددا در صحن علنی مجلس رد و به کمیسیون ارجاع شد.

وی با تاکید بر اینکه این موضوع دو بار در صحن علنی و دو بار نیز در کمیسیون تلفیق رد شده است اظهار امیدواری کرد که نمایندگان مجلس با رفع این اشکال جزئی نسبت به تصویب لایحه جدید اخذ جرایم رانندگی اقدام کنند؛ چرا که دیگر نمی‌شود با قانون ۴۰ سال قبل با تخلفات رانندگی در کشور برخورد کرد.

تردد هوو به عنوان تریلر اشتباه بود

سردار اسکندر مومنی در ادامه این نشست با تاکید بر اینکه اراده دولت و مجلس بر این است که پلیس هیچ گونه مماشاتی در خصوص حقوق و جان مردم در تصادفات نداشته باشد، در مورد تریلرهای «هوو» گفت: این تریلرها در اوایل سال ۸۴ با مجوز موسسه استاندارد و سازمان حفاظت محیط زیست و تایید وزارت صنایع شماره‌گذاری شد که به اعتقاد پلیس، ورود «هوو» و تردد آن به عنوان تریلر اشتباه بود و اواخر سال گذشته نیز پلیس در پی بررسی صحنه تصادفات این تریلرها تایید کرد که این خودرو دارای عیب‌های اساسی در ترمز، فرمان‌پذیری، پایداری و سیستم تعلیق است و ظرفیت پمپ باد آن پایین بوده و با ۸ یا ده تا پدال زدن افت فشار پیدا می‌کند، اما مهم‌ترین ایراد آن، ایراد ساختاری است؛ بنابراین از ابتدای سال‌جاری شماره‌گذاری این خودرو را ممنوع کردیم. وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین ایراد تریلرهای «هوو» مشکلات ساختاری است، افزود: ‌این تریلر تحمل فشارهای جانبی را ندارد و حتی اگر رفع عیب شود نیز مشکل به طور کامل مرتفع نمی‌شود و در سراشیبی‌ها با مشکلات جدی مواجه است.

بیش از ده درصد تصادف‌های فوتی کشور متعلق به هوو است

وی با اشاره به اینکه تریلرهای «هوو» کمی بیش از یک درصد از خودروهای سنگین کشور را به خود اختصاص داده‌اند، افزود: این در حالی است که بیش از ۱۰ درصد تصادفات فوتی کشور مربوط به این خودروها است.

رییس پلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه حداکثر عمر این خودروها پنج سال و میانگین عمر آنها حدود سه سال است، تصریح کرد:‌ باید گفت تریلرهای «هوو» در مقایسه با ناوگان ۳۵ سال عمر خودروهای سنگین، سنی ندارد و اگر چند سال دیگر از سن آنها بگذرد با شرایط فعلی معلوم نیست این ارابه‌های مرگ چه کشت و کشتاری را در جاده‌های کشور به راه می‌اندازند!

محکومیت وارد‌کننده هوو به پرداخت غرامت

وی با تاکید بر اینکه پلیس هیچ مماشاتی در خصوص جان مردم انجام نمی‌دهد، گفت: دستگاه قضایی هم واردکننده را به دلیل مشکلات این خودرو محکوم به پرداخت غرامت کرده است و پلیس نیز به لحاظ حفظ جان مردم محدودیت‌هایی را برای این خودروها در نظر گرفته است.

رییس پلیس راهور ناجا با اشاره به اینکه در عین حال رانندگان ۱۶ هزار تریلر «هوو» نیز حق دارند و شرکت واردکننده باید در این خصوص پاسخگو بوده و جبران خسارت کند، گفت: در عین حال این سوال مطرح است که تکلیف آن تازه عروسی که در خانه خود در همدان با ورود «هوو» به منزلش جان خود را از دست داد یا مسافران مینی‌بوسی که در جاده‌ دماوند بر اثر تصادف این خودرو کشته شدند، چیست؟

وی با اشاره به اینکه وارد کننده خودرو ملزم به جبران خسارت شده است، تصریح کرد: این روند در تمام دنیا مرسوم است که تولیدکننده در پی بروز نقص فنی در خودرو، آن را فراخوان کرده و ضمن عذرخواهی از مالکان خودروها نسبت به رفع نقص اقدام می‌کند.

کاهش مرگ و میر جاده‌ای

وی همچنین در پاسخ به اینکه چرا شرکت ایران‌خودرو دیزل از معذرت خواهی شانه خالی می‌کند، گفت: جان مردم اهمیت دارد. امروز در عین حالی که شاهد کنترل تصادفات و تلفات هستیم؛ به طوری که از ابتدای ورود خودرو به کشور تا سال ۸۵ با افزایش کشته‌های تصادفات روبه‌رو بودیم و این رقم به ۲۷ هزار کشته در این سال رسید، اما با اقدامات صورت گرفته این رقم به ۲۳ یا ۲۴ هزار نفر رسیده است و این در حالی است که تولید خودروهای ما در این مدت دو برابر شده است. هر چند که همین رقم هم بسیار بالا است و باید این روند را ساماندهی کرد.