رویداد
تفسیر جدید احمدینژاد درباره «مجلس در راس امور است»
بعضیها یک جمله حضرت امام (ره) را متعلق به زمانی که نظام ما پارلمانی بوده برجسته میکنند، آنزمان رییسجمهور مسوول اداره کشور نبوده، بلکه نخستوزیر مسوول اداره کشور بوده که از طریق مجلس انتخاب میشده است. آن موقع مجلس بالاترین بود محمود احمدینژاد رییس جمهور طی مصاحبهای اختصاصی با روزنامه ایران ارگان دولت درباره این جمله مشهور امام «ره» که مجلس در راس امور است، گفت: بعضیها استقلال قوا را فقط برای قوهمقننه و قوهقضائیه میخواهند. اتفاقا قوه مجریه، قوه اول کشور است، بعضیها یک جمله حضرت امام(ره) را متعلق به زمانی که نظام ما پارلمانی بوده برجسته میکنند، آنزمان رییسجمهور مسوول اداره کشور نبوده، بلکه نخستوزیر مسوول اداره کشور بوده که از طریق مجلس انتخاب میشده است. آن موقع مجلس بالاترین بود. اکنون در قانون اساسی قوه مجریه بار اصلی اداره کشور را بر دوش دارد و قوای دیگر باید کمکش کنند. ضمن اینکه در قوهمجریه، جایگاهی است بهنام ریاست جمهوری.
وی ادامه داد: رییس جمهوری علاوه براینکه رییسجمهور هست، رییس دولت هم هست. رییسجمهور بعد از رهبری بالاترین مقام کشور است، رییس جمهور مجری قانون اساسی هم هست، این دیگر به استقلال قوا ربطی ندارد. مردم رای مستقیم میدهند، رییسجمهور که انتخاب میشود، رییس دولت هست، رییس قوهمجریه است،این یک قوه مستقل است. علاوه براینها رییسجمهور مجری قانون اساسی هم است، مسوول امور اداری، برنامه، بودجه و استخدامی کشور شخص رییس جمهور است. یعنی سایر قوا هم اگر بخواهند کار برنامه، بودجه، استخدامی و اداری داشته باشند مسوولش رییسجمهور است. معنای این موضوع، دخالت در قوا و نقض استقلال قوا نیست.
ساختار وزارت خارجه باید عوض شود
رییسجمهور همچنین در پاسخ به سوالی درباره ارزیابیاش از وضعیت وزارت خارجه به عنوان دستگاه دیپلماسی گفت: سیاست خارجی در وزارت خارجه تنظیم نمیشود، گرچه وزارت خارجه پیشنهاد میدهد و مسائل را پیگیری میکند؛ اما در واقع وزارتخانه مجری سیاستهای خارجی است، یعنی بخش مهمی از بار اجرای تصمیمات سیاست خارجی در حیطه وزارت امور خارجه است. البته مرکز هماهنگی فعالیتهای خارج از کشور هم هست. اگرچه متاسفانه نهادهایی داریم که بدون هماهنگی عمل میکنند.
احمدینژاد در اینباره افزود: موضوع مهماین است که تغییر نگاهی که در سیاست خارجی رخ داده، باید در وزارت خارجه نهادینه شود. بالاخره چندین سال این وزارتخانه بر مسیر همراهی با معادلات جهانی حرکت کرده، حالا بنا است تحول رخ دهد، البته تحولاتی نیز شروع شده که من امیدوارم این تحولات به سرعت جلو برود.
رییسجمهور درباره جزئیاتاین تحول گفت: ساختار وزارت خارجه، تشکیلات سفارتخانهها و درجهبندی آنها باید عوض شود. همچنین ارزیابیها و ادبیات دیپلماتیک باید تغییر کند که این کار آغاز شده و من امیدوارم با سرعت ادامه پیدا کند و تکمیل شود.
احمدینژاد در پاسخ بهاین سوال که آیا دستگاه دیپلماسی انتظارات شما را برآورده کرده است، گفت: بالاخره در سیاست خارجی همه با هم کمک میکنیم و کار را جلو میبریم.
ارسال نظر